Svi Abramovičevi “Rusi”

Autor: Milovan Longinov
sreda 08.12.2021.
10:15
Izvor: Sportske.net

Čelsi u “Petru”.

Epa/Will Oliver
Epa/Will Oliver

Povezane vesti

Kakav bi Roman Abramovič bio gazda kad sebi ne bi priuštio nekog zemljaka. Kada je kupio Čelsi, nije bio prvi među "Plavcima", mlađi se slabo sećaju Dmitrija Karina koji je zaista delovao kao čista egzotika u vrekme početaka Premijer Lige u današnjem obliku. Naime, ruski golman je bio tek jedan od jedanaest stranih igrača u timu prvog dana nove PL koja je nasledila nekadašnju Prvu diviziju. 

Ken Bejts je bio poznat kao ekscentrik, komunizam je tek pao, odlučio se za ruskog golmana 1992. Karin je bio uglavnom rezerva u reprezentaciji iako je imao dug staž u moskovskim klubovima, Torpedu, Dinamu i CSKA. Plaćen je 400 000 funti, u to vreme veliki novac. On je sda Čelsijem igrao polufinale KPK, stigao do finala FA kupa, u to vreme to su bili događaji za "Plavce", nije osvojio trofej, primio je četiri gola u finalu od Junajteda. Nije bio u timu ni kada je osvojen trofej kasnije u kupu pod Gulitom i KPK kada je Vijali bio trener. Naime, već tada je ima dosta problema sa povredama, pa je Bejts kupio Eda de Hoja, Van der Sarovu rezervu u reprezentaciji Holandije. Karin je proveo sedam godina u Čelsiju.

Sa Romanom, stigli su i Rusi. Pomalo je zaboravljen Aleksej Smertin koji je stigao u prvoj turi Abramovičevih kupovina kada su stigli Daf, Mutu, Krespo, Džo Kol. Nametnut je Ranijeriju, kao i kasnije Ševčenko Murinju.

Ok, Ševčenko nije Rus, ali se interesi ruskih tajkuna pogotovo je to nekad bio slučaj protežu na sve zemlje palog SSSR. Ševa je stigao iz Milana i to protiv volje menadžera, kao Romanov hir. Biće vremena da pišemo o tome, ali Eto je bio izbor koji je preferirao Portugalac.

Bane Ivanović se isplatio, i on je stigao iz Rusije istom vezom, iz Lokomotive i mada je u početku bilo sumnje, povreda Bosingve je otvorila vrata nekadašnjem kapitenu reprezentacije Srbije koji je iskoristio šansu. Upravo je on od svih igrača iz ruske lige koji su stigli u Čelsi ostavio najbolji utisak, najviše se zadržao i osvojio najviše trofeja.

Potpuno je drugačija bila sa Žirkovim koji je stigao iz CSKA. Ivica Olič je jednom otkrio da kada su "Armejci" prihvatili ponudu Abramoviča, svi su bili srećni, osim samog igrača. On nije želeo u London, loše stvari mu je navodno rekao i Aršavin, a Žirkov je pričao da iako mu Bane pomaže, teško se snalazi. Izdržao je dve godine i brže bolje se vratio u domovinu.

Naravno, Roman je gurao i trenere, doveo je u Englesku trofejnog trenera CSKA Slutskog, progurao ga u Halu, a onda je bivši ruski selektor zamenio Henka Frejzera u Viteseu gde su vlasnici Abramovičevi partneri, a priča se da glavnu reč vodi sin ruskog milijardera. Na kraju Slutski se vratio pre dve godine u rusku PL i preuzeo Rubin iz Kazanja.

Sa Zenitom nije imao neke bitne poslove, osim odlaska Ivanovića u Sankt Petersburg, Čelsi će privući veliku pažnju na severu Rusije, baš zbog vlasnika, ali meč ne znači ništa domaćima, dok "Plavci" moraju da dobiju da bi sačuvali prvo mesto u grupi.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke