Svi Juveovi Srbi u Derbiju Italije – Interova noćna mora, može li Vlahović kao Kovačević?

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 19.03.2023.
14:00
Izvor: Sportske.net

Prvi je led probio legendarni Ljubiša Broćić...

EPA-EFE/Alessandro Di Marco
EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Povezane vesti

Predstojeći Derbi Italije između Intera i Juventusa na stadionu Đuzepe Meaca (nedelja, 20.45) nam sasvim sigurno donosi nova uzbuđenja, bez obzira na činjenicu da je Juve u ovom trenutku dosta daleko od mesta koje vodi u Ligu šampiona iz dobro poznatih razloga.

Ono što će biti posebno interesantno jeste činjenica da će “bjankonere” ponovo predvoditi Srbiu okršaju sa velikim rivalom, očekuje se da će od prvog minuta početi i Dušan Vlahović i Filip Kostić.

Sjajna je to prilika da se podsetimo – ko su sve bili Juventusovi Srbi u Derbiju Italije?

Prvi nije bio fudbaler, već trener. Široj javnosti manje poznat, ali neverovatni Ljubiša Broćić koji je, pored Juventusa, vodio i velikane poput Barselone i PSV Ajndhovena. Broćić je u Torino stigao leta 1957. godine i tim koji je prethodnu sezonu okončao na devetoj poziciji u Seriji A doveo do jubilarnog 10. Skudeta. Bila je to ekipa koja je igrala defanzivan i čvrst fudbal u formaciji 5-3-2 u kojoj su prve violine bile Omar Sivori, Džon Čarls i Đampjero Boniperti i koja je dominantno osvojila ligu sa osam bodova više od Fiorentine (tada je pobeda vredela dva boda). Broćić ima pozitivan učinak protiv Intera, prvi meč u sezoni Juve je dobio na domaćem terenu sa 3:1, dok u Milanu bilo 1:1.  

Nakon njegove svađe sa Sivorijem i odlaska već na početku naredne sezone, Srbija je čekala čak 37 godina da ponovo vidi svog fudbalera u crno-belom dresu italijanske ekipe. Bio je to Vladimir Jugović koji je za dve sezone osvojio prvenstvo Italije, Ligu šampiona, Superkup Evrope i Interkontinentalni kup. Protiv Intera, za koji je i sam zaigrao dve godine kasnije, odigrao je u dresu Juvea šest utakmica od kojih je tri dobio, dve odigrao nerešeno i jedan izgubio. Najbolji je bio 20. oktobra 1997. godine kada je Juventus kao domaćin slavio sa 2:0, a Jugović postigao prvi gol u finišu prvog poluvremena. Nakon njega, pogodio je i Zidan.

Godinu dana kasnije stigao je i Zoran Bata Mirković, sa Juveom je osvojio Intertoto kup, za dve godine upisao je pobedu i remi, dok je drugu pobedu presedeo na klupi. Mirković je dočekao Darka Kovačevića koji je za dve sezone upisao dve pobede i remi u kojem nije ulazio u igru. Jednu od partija karijere Kovačević je odigrao upravo protiv Intera kojem je 16. aprila 2000. godine postigao oba gola u trijumfu od 2:1 protiv ekipe koju je sa klupe vodio Marčelo Lipi.

Ako preskočimo Ivana Ergića koji nije upisao ni minut u dresu Juventusa, stižemo do Miloša Krasića i sezone 2010-11 u kojoj je odigrao oba Derbija Italije. Prvi u remiju 0:0 u Milanu, a drugi u minimalnoj pobedi u Torinu golom Matrija. Potom je stigao Antonio Konte kod kojeg se Krasić nije naigrao, pa je rastanak bio neminovan.

Tako smo stigli i do dvojice aktuelnih reprezentativaca Srbije.

Dušan Vlahović nije imao sreće, postigao je jedan gola na dva meča i oba izgubio od Intera, dok je Filip Kostić na prošlom meču sa dve asistencije bio jedan od ključnih igrača u trijumfu Juvea 2:0.

Kada se sve sabere, srpski fudbaleri i trener u Juventusu imaju odličan učinak u Derbiju Italije, ali ovoga puta Inter se nalazi u mnogo lagodnijoj situaciji. "Neroazuri" igraju ofanzivan fudbal, Konte će učiniti sve da sačuva "nulu", pa bi jedan ili dva gola na ovom meču mogla biti primamljiva opcija, kvota je 2.00.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke