Svi kritikuju Vajnalduma - Da li su rasizam i Katar uporedivi?

Autor: Stefan Matić
sreda 24.03.2021.
10:48
Izvor: Sportske.net

Dosta bure pred start kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN
EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Povezane vesti

Srbija i mnoge druge reprezentacije kreću danas u kvalifikacioni ciklus koji za cilj ima plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine. Katar je domaćin, ali brojke ne lažu. Ovo je već sada "krvavo takmičenje" bez presedana. 

Broj nastradalih već sada prelazi 6500 ljudi. Veliku većinu broja čine imigranti koji su radili na izgradnji stadiona za predstojeći turnir. Neoprostiv broj žrtava za 11 godina kada je Kataru dodeljeno domaćinstvo svetske smotre fudbala. Pominje se ideja bojkota, za sada su mali klubovi pristali, ali FS Holandije je reagovao saopštenjem da reprezentacija neće bojkovati finalni turnir pošto ne bi bilo od koristi za radnike. 

Usledile su osude. 

Frank de Bur, selektor "lala" i kapiten Vajnaldum su dali svoje viđenje situacije. 

"Naravno da moramo pričati o tome sada, pričaćemo sa savezom i Amnesti Internešnl, verujemo da trebamo ići kako bi imali već uticaj na promene. Ako napravimo plan sa drugim državama još bolje. Sada je teško reći šta treba raditi, još uvek se nismo kvalifikovali. Što turnir bude bliže biće sve jasnije", izjavio je Vajnaldum. 

De Bur je imao iskustvo igranja u Kataru, i sam priznaje da se osetio kao zatvorenik pošto su mu tada uzeli pasoš po dolasku. 

Vajnaldum je bio vokalan po pitanju rasizma u PL, Holanđanin je izjavio kako bi u slučaju rasizma napustio teren. Jedan od novinara je upitao da li će istu akciju preduzeti u slučaju nepoštovanja ljudskih prava koja se dešavaju u Kataru. 

"To je drugačiji problem, ali isto kao sa rasizmom moramo preduzeti nešto. Mi nismo odabrali da Katar bude domaćin SP. Ove priče sam čuo tek kada sam išao na Svetsko prvenstvo za klubove sa Liverpulom. Znam da se FS Holandije nije slagao sa tom odlukom, ali broj od 6500 umrlih... Nisam znao. To dosta utiče na igrače" 

Đini je imao i komentar na pitanje novinara po kraju konferencije. 

"Mogu li dodati još nešto? Razmišljao sam o pitanju rasizma i Kataru. Da li razumete šta radite? Da uporedite priču o rasizmu za Katarom. Vi ustvari govorite da ako je neko rasista prema braon osobi, onda ne treba da se borite za sebe zato što ćete igrati fudbal u Kataru. To je pogrešno. Kažete ako vas rasistički napadaju, nije vam dozvoljeno da se suprotstavite. To se ne može uporediti, priča o rasizmu je dosta teška. Sa Holandijom sam igrao u Južnoj Africi i Brazilu. Ni tamo nije bolja situacija", završio je fudbaler Liverpula. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke