Svi Murinjovi kupovi

Autor: Milovan Longinov
utorak 31.01.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Da li je sa Romom otvoren put do finala?

EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Povezane vesti

Trofeje Žoze Murinja je teško i nabrojati. Ono što svi znate je da je u svakoj zemlji u kojoj je radio osvojio šampionsku krunu, ali mi ćemo pričati o kupovima. I to je zaista neverovatan rezultat, obično veliki klubovi nacionalni kup doživljavaju kao manje vredan, često igraju i sa rezervnim ekipama, ali je "Ze" uspeo i da u tom takmičenju trijumfuje u svim zemljama, ali i sa gotovo  svim klubovima (računaćemo naravno i Liga kup sa Junajtedom).

Kako je sve počelo?

Posle kratke epizode u Benfiki gde je podigao tim, ali je otišao jer je tražio veći novac i Leirije u kojoj je pokazao sav potencijal, Murinjo je otišao u Porto. Uspeo je da osvoji dve lige i Ligu šampiona, ali je u prvoj sezoni osvojio duplu krunu. Verovali ili ne, u finalu kupa je pobedio svoju Leiriju kojoj je presudio Derlei. Posle meča je prokomentarisao da je Leirija u finalu rezultat njegovog dobrog rada iz prethodne sezone.

Onda se preselio u Čelsi.

Lige su bile prioritet u prve dve godine, u trećoj je osvojio FA kup. To finale je jedno od mitskih, svi su čekali penale, Drogba je u produžetku dao gol za pehar i spustio zavesu na sezonu u kojoj je izgubljena titula i takođe klub nije uspeo da se domogne pehara Lige šampiona. Iste sezone je Čelsi osvojio i Liga kup, ponovo je "Tito" iz Obale Slonovače sa dva gola protiv Vengerovog Arsenala doneo trofej. Kada je Liga kup u pitanju, osim jednog sa Junajtedom u dva mandata je Murinjo slavio tri puta u tom manje bitnom takmičenju sa Čelsijem.

U Interu je sezonu "triplete" obeležio apsolutnim trijumfom u kupu je u finalu savladao sadašnji klub Romu. Pogađate i treći nacionalni kup u trećoj zemlji je dobio sa 1:0, ovoga puta još jedan njegov vojnik "Il Prinćipe" Milito je dao jedini gol.

Istorija se ponavlja, u prvoj godini u Realu, Murinjo nije mogao da se trka sa Barsom, ali ih je pobedio u finalu kupa. I taj meč je označen kao mitski, prevazilazio je same granice takmičenja i značaj trofeja jer je pobeđena Barselona u finalu na "Mestalji". I ovoga puta, 1:0, prosto neverovatno, a Kristijano Ronaldo je skočio nebu pod oblake u produžetku i doneo pobedu. Kup je završio pod točkovima autobusa, ispustio ga je Ramos, a to je bio prvi trijumf Reala u ovom takmičenju od 1993.

Murinjo će reči da to nije njegov prvi kup u Španiji, podsetivši da je bio pomoćnik Bobija Robsona 1997. kada je Barsa srušila Betis u strašnom meču na "Bernabeu". Bilo je 3:2, presudio je Figo u produžetku, Ronaldo je već bio otputovao u Brazil, pa Bobi Robson (i Murinjo) nisu mogli da računaju na njega.

Znate li ko je podigao pehar?

Pretpostavljate, Pep Gvardiola, među poraženima su te večeri bila dvojica Srba, Nađ i Risto Vidaković.

Imao je Murinjo i slomova u kupu, 2005. ga je sa moćnim Čelsijem srušio Klajvert koji je završavao karijeru u Njukaslu, u prvoj godini u Interu su ga u polufinalu rasturili Pacini i Kasano u dresu Sampdorije. U godini kada je sa Realom osvojio titulu i srušio sve rekorde La Lige po broju bodova i golova, u kupu je ispao od Barse.

U Mančester Junajtedu nije osvojio FA Kup, jeste Liga kup, a ispadao je u najstarijem fudbalskom takmičenju na svetu, od Čelsija u prvoj sezoni (tada je osvojio uz Liga kup i LE), u drugoj je ponovo izgubio od Plavaca", ali u finalu (prvi poraz u finalu za Portugalca, srušio ga je Azar sa penala). Treće je smenjen pre nego što je ispao iz FA kupa, zamenio ga je Solskjer.

Onda se neočekivano pojavio na klupi Totenhema, zamenio je Poketna, prve godine ga je šokirao Norič na penale u petoj rundi. Sledeće je ispao od Evertona, 5:4 posle produžetaka u pravom FA klasiku. Te godine je izborio finale Liga kupa, ali je smenjen pre nego što je stigao da vodi tim protiv najvećeg neprijatelja Gvardiole. "Pevci" nisu uspeli da uzmu trofej prvi posle 2008. a taj post i daje traje.

I na kraju Roma, Murinjo je prošle sezone osvojio LK u Albaniji, u kupu Italije su eliminisani od kasnijeg pobednika Intera u četvrtfinalu. Dakle, bivši klubovi su mu često dolazili glave u nacionalnim kupovima.

Sada je Roma ponovo u četvrtfinalu, ali sa većom šansom da prođe. Sredinom nedelje ugostiće Kremoneze koji ima prečih briga i sigurno da će Murinjo učiniti sve da se probije u polufinale. Jer, raspored mu se otvorio, ako dobije, Roma će u polufinalu gostovati boljem iz sudara Fiorentine i Torina, što je ipak lakše. Jer u drugoj polovini žreba, pobednik duela između Inter i Atalante, igraće protiv boljeg iz duela Juventusa i Lacija.

Par reči o tim duelima…

Juventus se izblamirao protiv Monce, biće mu teško, Lacio je nanjušio slabost. Probajte sa golovima, kao i u sudaru Intera i Atalante, crno-plavom derbiju Lombardije jer i jedni i drugi bolje deluju u ofanzivi. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke