Tadić i Ajaks na ispitu sezone!

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 23.01.2022.
10:50
Izvor: Sportske.net

Danas na programu - De Topper.

Povezane vesti

Pisali smo ranije o De Topperu kao meču koji među navijačima nije cenjen kao "De Klassiker", ali stoji činjenica da je PSV od osamdesetih, pogotovo od osvajanja titule prvaka Evrope veći konkurent Ajaksu nego Fejenord. Ako pogledamo taj period, brojevi ističu jasnu presudu, ovo je najveća utakmica holandskog fudbala.

Naime, PSV je od 1985. osvojio 18 titula, Ajaks je računajući i 1984. bio prvak 14 puta. U isto to vreme Fejenord, kao nekada glavni rival, ima samo tri titule u gotovo 40 godina, i tek jednu u ovom veku.

Iako će navijači Ajaksa rivale iz Ajndhovena nazvati "seljacima" (ovo im jeste nadimak, na koji oni nemaju primedbu), PSV je preskočio po broju kruna Fejenord, ali u novije vreme, pogotovo u ovom veku neretko bio dosta uspešniji od Ajaksa sa drugačijom strategijom, kupovinom, ne stvaranjem mladih igrača. To je rezultiralo prednošću ne samo kada su prvenstva u pitanju, već i nešto boljim skorom u prvenstvenim mečevima od početka veka. Ta prednost je bila i ubedljivija, ali se Ajaks oporavio proteklih sezona, prošlo je više od tri i po godine od kada su "Filipsovci" u prvenstvu dobili Ajaks. U toj seriji Amsterdamersa, "Kopljanici" su dobili tri meča u prvenstvu i tri puta je bilo nerešeno. Ove sezone, Ajaks je uništio PSV u šampionatu sa 5:0 i osvetio se za neočekivanu katastrofu u Superkupu na otvaranju sezone kada je mladi, talentovani tim PSV slavio sa čak 4:0.

Prvenstvo je inače mnogo zanimljivije nego što se očekivalo, do Ajaksa je, ali treba skinuti kapu i rivalima iz Ajndhovena. Jer niko nije očekivao da praktično na startu druge polovine sezone, PSV ima prednost, makar ona bila i samo bod u odnosu na Ajaks. Razliku su napravili neki iznenađujući rezultati šampiona na "Areni" gde su do sada ispustili čak osam bodova i to tako što su primili samo tri gola. I dalje niko ne sumnja da će to ispraviti do kraja šampionata, ali očekivalo se da PSV, najbolji domaćin lige padne još tokom kasne jeseni, to se nije dogodilo u seriji su pobeda.

Još jedan zanimljivost, kladimo se da ovo niste znali, kada se gleda samo prvenstvo od kada postoji jedinstvena liga, u nešto više manje od sedam decenija, PSV ima prednost 55:53 u pobedama, samo 27 mečeva su završeni nerešenim rezultatom. Ono gde je Ajaks napravio prednost u pobedama, ako se računaju svi mečevi, je kup gde imaju sedam pobeda više, ali i u prijateljskim mečevima gde vode 6:1.

Rivalstvo nikada nije bilo tako jako, da igrači ne prelaze iz kluba u klub, mada se retko dešavalo. Vanenburg, Ronald Kuman, golman Menzo su između ostalih iz Amsterdama otišli u Ajndhoven, dok su recimo Bazoer, Aisati, ranije Hukstra otišli u drugom pravcu. Ali mnogo je više bilo transfera preko trećeg kluba, obično počnu u jednom od dva velikana, odu negde u inostranstvo i posle se vrate u rivalski klub. Jasno da su takvi uvek predmet uvreda, pogotovo u Amsterdamu, Frank Arnesen je bio jedan od najboljih igrača Evrope, u Ajaksu je počeo, u PSV završio karijeru. Isto se desilo sa Klajvertom, doduše posle PSV je odigrao još jednu sezonu u Lilu pre kraja karijere. Neki od najboljih holandskih igrača u ovom veku poput van der Mejdea, Rajzigera, Begvajna, Donijela Malena prošli su isti put.

Dušan Tadić će i na ovoj utakmici predvoditi Ajaks, njegov povratak u Holandiju se poklopio sa povratkom dominacije kluba iz Amsterdama. Srbin je u poslednje četiri godine odigrao 12 mečeva, ima pet pobeda, izgubio je prvu utakmcu, u prvoj pobedi dao prvi gol, ukupno je bio strelac tri puta…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke