Ten Hagov način

Autor: Milovan Longinov
nedelja 05.03.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Osvojeni Liga kup ima veću težinu kada se posmatra kao proces…

EPA-EFE/Adam Vaughan
EPA-EFE/Adam Vaughan

Povezane vesti

Trofej kao trofej ne znači puno, ali ono što je bilo uzrok pokazuje da je Junajted na pravom putu. Mnoge će začuditi činjenica da je Ten Hag tek drugi menadžer u istoriji Junajteda koji je u prvoj sezoni osvojio trofej. Prvi je Murinjo pre šest godina, Portugalac je potrajao posle toga još nekih 18 meseci, ali tu bi paralele mogle da se završe.

Sama činjenica da je Holanđanin zaboravio pehar posle konferencije za štampu pokazuje da je već mislio na ono što sledi. Nije bilo nekog slavlja, osim u svlačionici, gde se na poziv menadžera našao i Ser Aleks Ferguson sa kojim je Holanđanin u nedelji pre finala večerao.

Ono što je bivši menadžer Ajaksa napomenuo je da lenjost, čak i u pobedi predstavlja put ka porazu u jednoj od ovakvih sledećih utakmica. Ono što je na prvi pogled jasno je da je ekipa stekla samopouzdanje, Pobedom protiv Barselone u LE shvatili su koliko mogu, a ispostavilo se da je, iako posle obeshrabrujućeg starta i poraza od Brajtona i Brentforda sve izgledalo crno, Ten Hag imao plan.

Bilo je nepredviđenih stvari, recimo, verovao je u izvestan dolazak Frenkija De Jonga, pripremao 4-3-3 sa zemljakom kao centralnom figurom, završio sa Kazemirom koji je potpuno drugačiji tip fudbalera. Ali, tu je došlo do iznenađenja koje niko nije očekivao. Novi menadžer je pokazao da je prilagodljiv, pomerio težište tima ka boku, uspeo da serijom kazni, jakih poruka svlačionici kakva je odlazak Ronalda dođe do poente, igraće najspremniji.

Ne može se poreći da je oživeo nekolicinu otpisanih, Šo, Marsijal, pa i Van-Bisaka deluju bolje, čak i oni koji su prvi među jednakima poput fantastičnog Markusa Rašforda su spušteni na zemlju. Uspavao se za okupljanje pred meč sa Vulvsima, završio na klupi i ušao na vreme da postigne pobedonosni gol. Požurio je da izjavi da bi sam sebe odstranio da je mogao.

Jer, Ten Hag je dao dosta samokontrole igračima, on polazi od toga da profesionalci igraju za veliki novac i da im bejbisiter nije potreban. Priča se da je održao takvo predavanje Garnaču zbog ponašanja pre par meseci, da je svlačionica ćutala nekoliko minuta pošto je izašao.

Glavni princip je da igračima treba saopštiti stvari direktno, bio je vrlo jasan kada je Sančo u pitanju, probudio Bruna, bez milostio preselio Megvajera na klupu. Ten Hag dolazi iz sistema koji ideju stavlja ispred svega. On je brutalno iskren, ima ta priča da je ostavio bez reči Darena Flečera na razgovoru za posao. Praktično je naslikao sve probleme kluba, videlo se da je jako dobro obavešten o situaciji i da nijednog trenutka ne ulepšava stvari.

Insistirao je na dovođenju par igrača koji poznaju njegov sistem i doneće "know how" ekipi, ali i izmislio pojačanje poput zaboravljenog Veghorsta. Ovaj Holanđanin je od dolaska redovno počinjao utakmice, dao je jedan gol, ali je olakšao život u ofanzivi. On tačno razume šta se od njega traži i spreman je na sve, ovo je šansa karijere, a prvi trofej koji je osvojio ikada ga je uverio u ispravnost Ten Hagovog puta.

Van der Gag pomoćnik menadžera Junajteda je u jednom razgovoru sa novinarima objasnio da čitav stručni štab polazi od toga da je rad mnogo važniji od priče. Jednostavno, niti je iko od njih veliki govornik, niti šef smatra da je motivacija najvažnija. O tome je pričao i Van der Sar hvaleći bivšeg trenera. Kod njega nema kukanja, već samo gledanja napred. Tako je bilo i kada su prodali De Lihta i De Jonga, samo je slegnuo ramenima i zasukao rukave.

Zato je sigurno da za vikend, niko u Junatedu neće razmišljati o Vembliju i nedelji (u međuvremenu su dobili Vest Hem u kupu), pred njima je nesumnjivo najveći rival. Koji nije u formi, ali probaće kao i obično da ih zastraši.



 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke