Totenhem - Grk koji tera po svome!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 09.06.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

Ko je novi menadžer “Pevaca”?

EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS
EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Povezane vesti

 Prva reakcija većine da je Ange odnosno Angelos Postekoglu novi menadžer Totenhema je bilo čuđenje. Nije nešto na šta ovaj Grk nije navikao, tokom čitave svoje karijere suočava se sa sumjama. Ona je počela čudno, prekidom igranja fudbala za Južni Melburn u 27. godini zbog povrede, samo tri godine kasnije je preuzeo ekipu za koju je igrao. Trenirajući fudbalere sa kojima je igra, Ange je osvojio dve titule.

Njegov fudbal je mantra oca Džima (pravo ime mu je bilo Dimitris) grčkog imigranta koji je početkom sedamdesetih porodicu poveo u Melburn, kako bi pobegao od siromaštva, atinske Nea Filadelfije.

Stigao je na novi kontinent brodom, naselio se na južnoj strani Melburna gde ima mnogo Grka. Radio je po ceo dan, jedina prilika da se poveže sa sinom bila je nedelja i utakmice Južnog Melburna.

Mantra koju smo pomenuli je bila "Drži loptu na zemlji", to je uzvikivao sa tribina želeći da tim za koji navija igra evropskim stilom. Angelos naslednik je to upio, po početku trenerske karijere krenuo je od toga, kako kaže, uvek je to smatrao za "očev duh u sebi".

Iako ga osporavaju i ako tek u 57. godini debituje u najjačim evropskim ligama, ovaj australijski Grk je pobeđivao gde god je bio. Bilo da je Južni Melburn, bilo Brizbejn, bilo Jokohama Marinosi u Džej-Ligi, njegov metod se isplaćivao. Tako je bilo u Seltiku koji je poput "Sparsa" bio u rasulu kada je Grk stigao, 18 meseci kasnije tu su ne samo titule, već i tripla kruna ove sezone.

Postekoluoglova filozofija je napasti po svaku cenu. On od toga ne odustaje, čak i kada su rivali jači, njegovi timovi igraju na gol više. Nije mu smetalo da primi pet golova protiv Reala, ali i da igra dobar fudbal sa "Keltima" na "Bernabeu". Kada su se Marinosi sastali sa Pepovim Sitijem, Španac je bio iznenađen načinom na koji igra japanski tim. Postekoglu tera svoje timove na presing, traži napadača koji mnogo više učestvuje u igri, bez obzira na golove, pa će se Kejn natrčati pod novim menadžerom.

Australijanac ne trpi ni nedisciplinu, takođe ko ne veruje u njegove metode, može odmah da ide. Napad se gradi iz poslednje linije, trči se do iznemoglosti, svedoci iz Seltika, ali i ranije iz Japana i Australije kažu da su treninzi brutalni, teži od utakmica. Ange je uvek otpisivao igrače koji se bune ili koji smatraju da su iznad kolega, tako je bilo kada je preuzeo Brizbejn, holandsku reprezentaciju, Marinose gde se odrekao 40-godišnjeg Nakazave jer je bio svestan da ne može da izdrži da igra u presingu. Japanci koji poštuju starost, postoji svojevrstan kult u tom smislu, su ga osudili. Prve godine Jokohama umalo nije ispala iz lige, svi su ga kritikovali, ali sledeće su se prošetali kroz Džej-Ligu. U reprezentaciji je otpisao Harija Kjuela, i još jednu legendu, golmana Švarcera. Ovog prvog je kasnije pozvao da mu bude pomoćnik u Seltiku. Često ga veliki australijski igrači iz prošlosti kritikuju zbog stila, ophođenja prema "zaslužnima", ali Postekoglu se na to ne obazire.

Mnogi veruju da će Postekoglu uspeti, ako dobije dovoljno vremena u Totenhemu. To je pitanje, međutim i klub zna u šta se upušta.

Grk ne trpi kompromise, recimo pre 15 godina se vratio u domovinu, preuzeo trećeligaški Panahaiki i iako ih je doveo blizu promocije, otišao je pre kraja sezone zbog neslaganja sa upravom. Slično je učinio sa reprezentacijom Australije koju je vodio u Brazilu 2014. ali i do titule prvaka Azije 2015. što je bio ogroman uspeh.

On je u kvalifikacijama za Rusiju vodio "Kengure" do plasmana, tek posle baraža protiv Sirije. Tada su imali sreće, a selektoru se zameralo što je napadao i kada je imao rezultat, pa umali nisu sve prokockali. Ipak, završili su na Mundijalu koji Postekoglu nije želeo da sačeka. Zbog sukoba i bitke za moć odšetao je samo par nedelja posle izborene vize za Mundijal. Retko ko bi tako postupio, ali kako rekosmo ovaj čovek jednostavno ne odstupa od svojih prinicipa.

On nije blizak sa igračima, to objašnjava činjenicom da ne želi da emocije utiču na njegovo rasuđivanje. Ume da bude oštar, ali kada se igrač bori, on uvek stane iza njega. Više fudbalera koji su igrali za Postekoglua ima sličnu priču. Naime, on je čovek koji čini da se svako u timu oseća vrednim i sjajan je motivator, iako drži kratke govore.

To objašnjava činjenicom da je više za dela, umesto reči. Ispričao je situaciju iz Marinosa, gde je imao prevodioca za japanski, pa za portugalski i jednog za Tajlanđanina koji je igrao za "Mornare".

"Svi pričaju u glas, zamislite da sa držao čerćilijanske govore na šta bi to ličilo. Zbog toga sam morao da bude koncizan", objasnio je, mada je dodao da je kao i njegov otac, prilično ćutljiv van fudbalskog terena, to im je u krvi, da sagnu glavu i da rade.

Od igrača uz posvećenost, traži hrabrost, preuzimanje odgovornosti i hvali i kada pogreše. Postoji legendarna priča po kojoj je zabranjivao štoperima da u bilo kojoj situaciji ispucaju loptu, a kada bi pogrešili, krivio je saigrače koji se nisu otvorili. Ako ne ide, probaće ponovo na isti način, ali lopta iznad kolena ne ide, to je pravilo.

Da li će biti promena u Totenhemu?

Svakako, u Seltiku je dosta toga izmenio kada je u pitanju igrački kadar, dovodio malo poznate igrače, ali su profitirali od njegovog poznavanja tržišta van Evrope, pa je Furuhaši postao sjajno rešenje u napadu, a doveo je još nekolicinu igrača iz ove zemlje. ali i Korejca Hjeon-gua i Alstrera Džonsona Kanađanina iz Montreala.

Ako pratite škotski fudbal setićete se da se u prvoj sezoni Postekoglu naljutio na novinare koji su ih otpisali nakon što su rasipali bodove u uvodnim mesecima.

"Vi momci mislite da je gotovo. Nije", rekao je iznevirani Grk, na kraju je Seltik lagano uzeo titulu. Ove sezone nije bilo dileme, pokupili su sve u Škotskoj.

U obe godine u Evropi nisu napravili ništa i to mu zameraju, ali Totenhemu treba rezultat u prvenstvu, ne igraju u evropskim kupovima pošto su završili iza Vile i Brajtona.

Videćemo, navijači treba da se naoružaju strpljenje, ali hoće li ga biti sa tvrdoglavog Grka?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak