Totenhem na kolenima, Hari, vreme je!

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 27.04.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Hoće li nastaviti da gubi vreme?

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Treću godinu u nizu transfer Harija Kejna biće pitanje svih pitanja za PL. Jer, setimo se koliko je bio navodno blizu Sitija, spreman da ode, ali ponuda "Građana" nije bila dovoljna ni da Danijel Livi razmisli.

On je pre par dana izjavio da je siguran da će Hari Kejn osvojiti trofej u Totenhemu, ali čini se da će morati da bira između fraza i pragmatičnosti.

Naime, kapitenu ugovor ističe 2024. godine. Ni ove sezone od trofeja nema ništa. Kada su "Pevci" poslednji put slavili nešto, Liga kup 2008. godine, Hari je bio sa timom do 16 godina na turniru u Meksiku i sanjao o karijeri veziste.

Pred njim su dva puta, ako odbije da potpiše ugovor do leta, biće jasno i klubu, ali i navijačima da je spreman da ode. Zbog toga su u Junajtedu sigurni da bi mogli da privuku pažnju Totenhema jakom ponudom.

Kolika bi ona bila?

Priča o 100 miliona evra je nerealna, na kraju krajeva, napuniće 30 godina, i biti slobodan za 12 meseci.

Ten Hag se nije suočio sa napadačem 2019. u onom neverovatnom meču protiv Totenhema. Ali, stručni štab mu je "prodao" ideju o Kejnu kao novom vođi ofanzive. On je rekorder u broju golova za Englesku i klub iz severnog Londona, plus ima karakter, veoma je profesionalan i odlično bi se uklopio u postavku.

"Đavoli" ne žele da se ponovi sapunica sa De Jongom, ali ova je situacija drugačija. Oni su tada postigli dogovor sa klubom, ali Holanđanin nije želeo da Barsi oprosti dugove. Sada novac nije problem za Kejna, ali isprečiće se klub.

Verovatno znate da je Danijel Livi jedan od najtvrđih pregovarača u svetskom fudbalu, isterao je svoje oko Bejla, Modrića i još nekoliko igrača, ovde je ulog veći. Jer, Kejn je dvadesetak godina u klubu, praktično od početka i to bi bila prekretnica u istoriji. Livi je pravio mnogo grešaka kada je trebalo da troši posle prodaja. Recimo, kada je za svetski rekord otišao Bejl, u klub su stigli Paulinjo, Čadli, Soldado, Kapue, Kirikeš, Koko Lamela, malo ko je opravdao očekivanja, rezultat je bilo šest mesto, lagano ispadanje u svim kupovima, i eliminacija od Benfike u šesnaestini finala LE.

Godinu dana pre toga, otišao je Luka Modrić u Real, Adebajor, Musa Dembele, Dempsi, Sigurdson su zaboravljeni, Vertongen i Ugo Ljoris su nešto drugo, ali ponovo je većina novca od utrošenih 70 miliona evra bačena.

Da se vratimo Kejnu.

Da li klub automatski mora da proda kapitena na leto jer ulazi u poslednju godinu ugovora?

Ne mora da znači, recimo Eriksena je prodao Interu šest meseci pre isteka ugovora, mada je tada pristao da pregovara sa Junajtedom, ali Danac tada nije bio raspoložen posebno za odlazak na "Old Traford".

Ako poredimo situaciju sa onom u kojoj je Totehnem bio pre odlaska Eriksena, tu nema paralela. Od tada je Levi promašio sa nekoliko trenera, daleko je od nekog rezultata, direktor Paratići ima problema sa procesom u Italiji.

Plus, Junajtedu nije moranje Hari Kejn, s obzirom na napadače koji su na tržištu. Oni taj novac mogu da ulože u Osimena, mogu u manje u Gonzala Ramosa iz Benfike i da dodaju recimo Fergusona iz Brajtona, koga, zanimljivo želi i Totenhem.

Informisani ljudi u engleskim medijima prenose informacije da je ono čega se Levi najviše plaši upravo katastrofalan PR koji bi izazvala prodaja kapitena. A opet, zar neko veruje da mu novac nije na prvom mestu. Da je drugačije, Totenhem bi imao jači tim nego što je sada slučaj.

Mnogo će zavisiti od trenera, Kejna je teško ubediti da slede bolja vremena. Naslušao se takvih priča, a ni profil trenera o kojima se priča nije baš impresivan. Nagelsmanu severni London nije prva opcija, De Zerbi navodno želi da ostane u Brajtonu.

Pominju se dosta imena, ali recimo i to da je Totenhem potrošio suviše velikih trenera, da bi sada imao neki raskošan izbor. Neko "pomoćno" rešenje bi dodatno uverilo Kejna da je u opasnosti da završi karijeru bez trofeja.

Totenhem pokušava da se domogne Lige šampiona, ali to deluje kao utopija, katastrofa za vikend u Njukaslu je pokazala koliko su nedorasli. Junajted je posle penala prošao u finale FA kupa, možda i nezasluženo, ali igrače i za drugi domaći kup u ovoj sezoni. S obzirom na to kako izgledaju odbrane rivala, golovi su bolja opcija od konačnog ishoda. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke