Totenhem – ne veruj Škotu sa pruženom rukom!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 29.09.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Pad „Pevaca“ započet nakon što je Aleks Ferguson prekršio dogovor.

Epa/Peter Powell
Epa/Peter Powell

Povezane vesti

Za uglednog britanskog biznismena i bivšeg predsednika Totenhema Irvinga Skolara rukovanje i data reč su svetinja pa je tako leta 1984. godine bio ubeđen da je sklopio dogovor sa Ser Aleksom Fergusonom oko dolaska na „Vajt Hart Lejn“.

Trofejni škotski stručnjak je početkom osamdesetih godina skrenuo pažnju na sebe vodeći Aberdin. Postavljalo se pitanje koja bi sredina bila dovoljno atraktivna da privuče trenera gladnog uspeha, a Totenhem se tada nametao kao jedan od poželjnijih klubova budući da je Skolar razvio poslovni ambijent na kojem bi mu mnogi i danas pozavideli.

Regulacija naknade za TV prava, pozicioniranje Totenhema na berzi, samo su neke od tekovina za vreme mandata specijaliste na tržištu nekretnina, kojem će Ferguson biti jedno od bolnijih poslovnijih iskustava.

Rekao sam mu da sam ja staromodan tip i za mene rukovanje znači da je stvar završena“, prisećao se dugo godina kasnije Skolar prekršenog Fergusonovog obećanja.

Dve godine kasnije Ferguson je preuzeo Mančester junajted. Dolazak Fergusona na „Old Traford“ bio je tek grudva u ogromnoj lavini koja će se iz pravca Mančestera zakotrljati ka severnom Londonu.

Stvari su poprimile ozbiljniji karakter kada je 1992. godine prvi čovek Junajteda Martin Edvards doveo na mesto izvršnog direktora Edvarda Fridmana, čoveka koji je bio među zaslužnijima za ogromne poslovene uspehe Totenhema u Skolarovoj eri.

Upravo je pod Fridmanovim poludecenijskim mandatom (1992-1997) Junajted postao najmoćniji brend engleskog fudbala, dok je Totenhem ušao u fazu stagnacije koja je za posledicu imala i Skolarovo povlačenje iz kluba.

Iako klubovi decenijama pre toga nisu negovali veliko međusobno rivalstvo, zbivanja s početka poslednje decenije prošloga veka kao da su kod Totenhema stvorila nepremostiv kompleks od Junajteda.

Jedan od simboličnijih pokazatelja sudara moći i nemoći na relaciji Junajteda i Totenhema bio je prelazak Tedija Šeringema iz redova londonskog kluba na „Old Traford“ leta 1997. godine.

Ole Gunar Solskjer, drugi Junajtedov junak spomenutog finala Liga šampiona, samo godinu dana ranije odbio je selidbu u Totenhem gde bi dobio šansu pošto na „Old Trafordu“ nije imao odgovarajuću minutažu.

Dominacija u međusobnim duelima od formiranja Premijer lige to je potvrdila, a detalj koji je slikovito demostrirao suprotne pozicije rivala bio je Fergusonov motivacioni govor na poluvremenu prvenstvene utakmice iz septembra 2001. godine.

Totenhem je vodio na poluvremenu meča na „Vajt Hart Lejnu“ sa ubedljivih 3:0, a onda je usledila antologijska scena na poluvremenu koja se prepričavala godinama kasnije.

Ušao sam u svlačionicu, misleći da će biti razbacani tanjiri i šolje s ozbirom na Fergusonov temperament i scene koje je priređivao ranije u sličnim situacijama. Uzeo je čaj, počeo da ispija, a tenzija u svlačionici bila je sve veća“, objašnjavao je godinama kasnije njegov tadašnji pomoćnik Džimi Rajan momenat pre nego što će Ferguson reći čuveno:

Momci, to je Totenhem“, rečenicu koja je ušla u istoriju kao primer nadmenog odnosa Junajteda prema londonskom klubu.

Junajted je već u prvom minutu nastavka postigao gol kada je Endi Kol savladao Nila Salivena, a u nastavku su mrežu Škota punili Loran Blan, Rud van Nistelroj, Huan Sebastjan Veron i Dejvid Bekam.

Antologijski trijumf iz 29. septembra 2001. godine bio je prvu u nizu pozitivnih rezultata protiv Totenhema koji će crnu seriju prekinuti tačno 11 godina kasnije trijumfom od 3:2 na „Old Trafordu“ u poslednjoj Fergusonovoj sezoni na klupi „Crvenih đavola“.

Odlaskom Fergusona na leto 2013. godine ni dominacija Junajteda u duelima protiv Totenhema više nije bila toliko izražena.

Čak četiri trijumfa u nizu početkom ove decenije samo su podsetili na slavne dane iz Fergusonovog mandata, ali poslednja tri međusobna duela sasula su Junajtedovim navijačima istinu u lice da više nisu klasa za Totenhem.

Rivali će novi međusobni duel imati ove nedelje od 17:30 na „Old Trafordu“ u derbiju 6. kola Premijer lige. Oba kluba ga dočekuju sa po sedam bodova i ne baš impresivnom formom.

Totenhem je poslednji put na stadionu Junajteda slavio oktobra 2020. godine, kada je bilo ubedljivih 6:1. Verujemo da će i ovaj put biti golova na obe strane pa predlažemo da odigrate u tom pravcu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke