Trka za Katar - Nema predaha!

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 27.01.2022.
11:15
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Nastavljaju se iscrpljujuće kvalifikacije…

Povezane vesti

U ovom međunarodnom prozoru, gledaćemo kvalifikacione utakmice za Mundijal u azijskoj, južnoameričkoj i zoni Severna i Srednja Amerika. Praktično ulazimo u završnicu, nisu sve stvari ni poznate, mada su oni najbolji timovi, posebno u Južnoj Americi blizu. 

Hajde da krenemo, od one najjače, CONMEBOL zone. Brazil je prvi i matematički je obezbedio plasman, pa njihov meč protiv Ekvadora ima mnogo veći značaj (u sredu uveče) za "Orlove" nego za "Selesao". Jer, Ekvadorci koji igraju solidno u kvalifikacijama, uglavno računaju na bodove "među oblacima" kod kuće, dobili su pet od sedam mečeva u La Pazu. Pobedom ili remijem bi napravili veliki korak, četvrtoplasirana Kolumbija je na -6, i igra baš protiv Perua sa kojim deli tu poziciju. Praktično, Ekvadoru odgovara svaki rezultat ako nešto izvuku iz meča protiv Brazila, jer timovi koji ih prate igraju između sebe. Još bolja vest za "El Trikolor" je činjenica da šestoplasirani Čile koji je uspeo da se vrati u trku dočekuje Argentinu. 

I motiv "La Rohe" je veći od rivalovog, "Gaučosi" su drugi, tu će i ostati verovatno, neporaženi su kao i Brazil, ali imaju tri remija više. Južnoamerički giganti imaju meč manje od ostalih reprezentacija, naravno u pitanju je onaj prekinuti meč i farsa oko hapšenja Argentinaca na terenu najvećeg rivala. Bilo kako bilo, sudar Čilea i Argentine je derbi ove runde, sećanja se vraćaju naravno na dva finala Kopa Amerika u kojima su Vidal, Sančez i kompanija slavili protiv Mesija i saigrača. 

Nije odustao ni Urugvaj, koji je ostao bez selektora Tabareza, "El Maestra" je zamenio Dijego Alonso koji je poznaztiji kao igrač Valensije, nego kao trener. Urugvajci gostuju Paragvaju od koga imaju tri boda više, pobedom u Asunsionu bi se održali u trci, žele makar peto mesto koje znači interkontinentalni baraž. Bolivija zahvaljujući formi kod kuće ima i dalje priliku da prvi put posle generacije iz 1994. vizira put na Mundijal. Biće teško, ne i nemoguće. Pogađate, oni su sjajni kod kuće, na strani su očajni, dva boda iz sedam mečeva. I gostuju u Venecueli koja je otpisana, najgora ekipa u kvalifikacijama, ali kako rekosmo klađenje na Bolivijce van svog terena nije baš dobra ideja.

Severnije u KONKAKAF zoni, biće odigrana tri kola u nedelju dana, ukupno je ostalo šest, a prvi mečevi su već na programu u noći između četvrtka i petka. Svi pratimo herojstva Kanade koja je prva i sanja svoj drugi odlazak na Mundijal, ali ništa nije rešeno. Četiri ekipe se bore za tri mesta, Kostarika deluje kao otpisana, četvrti će u interkontinentalni baraž gde šanse da se prođe nisu velike.

"Kanuksi" su prvi sa 16 bodova, neporaženi su, gostuju Hondurasu koji nema nikakve šanse. Uslovi za igru nisu baš dobri, plus Kanađani će biti bez najboljeg igrača Alfonsa Dejvisa. Trijumfom bi napravili veliki korak ka Kataru, ali sjajnu atmosferu pred gostovanje komšija "Jenkija" u Hamiltonu za vikend. Amerikanci pre toga moraju da pobede Salvador što je manje-više sigurno jer ih redovno tuku kod kuće, a imaju problem na strani, kao i u ovim kvalifikacijama uostalom. 

Meksiko nema prostora za kalkulacije, moraju da u Kingstonu dobiju Jamajku koja 14 godina nije uspela da odoli "Sombrerosima" na svom stadionu. Kiks nekog od vodećih timova čeka Panama koja ima najteži posao gostovanje "Tikosima" u Kostariki. Ako domaćin dobije "Kanalerose", imaće samo dva boda manje od Paname i vratiti se u trku makar za četvrto mesto!

Za kraj smo ostavili azijske kvalifikacije. One su podeljene u dve grupe, četiri ekipe, po dve prvoplasirane idu dalje, trećeplasirani između sebe moraju da odluče putnika u interkontinentalni baraž.

Kako stoje stvari?

U grupi A sve je poznato, Iran i Južna Koreja koji su i bili veliki favoriti će se plasirati na prva dva mesta, zanimljiva je borba za baraž. Emiraćani su treći sa šest bodova, Liban ima 5, Irak 4, Sirija je verovatno otpisana sa dva boda. Iran će ugostiti Iračane i iz razumljivih razloga tu popusta nema, Južna Koreja ima teži zadatak u Sidonu protiv Libanaca kojima bi i bod odgovarao, u sledećem kolu početkom februara dočekuju Irak. Što se Emirata tiče, UAE imaju dobru šansu da odmaknu rivalima, mnogi veruju da je za njih ovo ključni meč u baražu. Ako savladaju Siriju, treće mesto neće biti daleko.

U grupi B, Saudijska Arabija vodi ispred Japana i Australije, oni su odmakli i izgleda da će biti iznenađenje, mnogi su pomenute timove videli ispred Saudijaca. Katar ne bi voleo da ih ugosti na Mundijalu, iz političkih razloga, ali šta je tu je. Saudi Arabija ide u Japan u sledećem kolu, ali pre toga dočekuju Oman, pobedom kod kuće bi pojačali pritisak na pratioce. Japanci su veliki favoriti protiv Kine, jednostavno, moraju i da se osvrću iza sebe, pošto Australija ima verovano najlakši posao, dočekuje Vijetnamce koji su ikebana u grupi, imaju svih šest poraza.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke