„Tumba“ – solunski krater gde padaju najveći

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 24.07.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Banjalučki Borac gostuje na stadionu Krojfovog posrnuća i Maradonine ekstaze

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Povezane vesti

Na živopisnim stranicama evropske istorije PAOK-a nećete naći redove o učešću u grupnoj fazi Lige šampiona, jer je nadmetanje u elitnom rangu evropskog fudbala ostalo nedosanjan trenutak za solunski klub.

Porazi od Šalkea, Benfike i Krasnodara na poslednjim stepenicama pred društvo probranih zauvek su izmestili PAOK iz evropskog krema fudbala.

Pozitivan skor u bogatoj istoriji nadmetanja na evrosceni, vlasništvo najubedljivije pobede jednog grčkog kluba u UEFA takmičenjima i stahovito moćni rivali nisu doprineli da se ime PAOK-a izgovara sa evropskim akcentom.

A bivalo je trenutaka kada bi i mnogi velikani sa Starog kontinenata želeli da uđu pod kožu kluba sa „Tumbe“, naročito tokom sedamdesetih godina prošlog veka kada su „Dvoglavi orlovi“ bili unikat evropskog fudbala.

Bili smo spremni da vrištimo...Francuski fudbal ne bi trebalo da izlazi u Evropu“, glasio je deo tekst ogorčenog novinara L’Ekipa kada je Olimpik iz Liona poražen sa 4:0 u Solunu u revanš meču drugog kola Kupa pobednika kupova.

Bile su to zlatne godine kluba na čijoj klupi je sedeo engleski trener Lesli Šenon, verovatno najomiljeniji stranac u grčkom fudbalu do dolaska Ota Rehagela, tvorca evropske titule iz 2004. godine.

Te 1974. godine PAOK je ukrstio koplja protiv slavnog Milana u duelima koji su stigli kao nagrada posle spektakularne eliminacije Liona. Uprkos ubedljivom porazu u Italiji 3:0, „Tumba“ je gorela u revanšu gde je PAOK izborio divljenja vredan remi 2:2 u časnom oproštaju od omiljenog mu takmičenja.

Bilo je to prvo od tri četvrtfinala na međunarodnoj sceni koje će krasiti bogatu istoriju solunskog velikana.

Na mestu gde su junački pali protiv slavnog italijanskog kluba, fudbaleri PAOK-a zapalili su plamen istorije čija buktinja će decenijama kasnije svetleti fudbalskim Solunom.

Već godinu dana nakon toga na „Tumbu“ će doći niko drugi nego slavni Johan Krojf sa Barselonom. Bilo je to u meču prvog kola Kupa UEFA gde je PAOK slavio protiv moćnog katalonskog kluba 1:0.

Uprkos tome što je Barselona u revanšu slavila sa ubedljivih 6:1, pobeda u prvom meču je na najbolji način potvrdila vitalnost kluba koji je oduševljavao Evropu tih godina.

Desetak godina kasnije uslediće nezaboravni dueli protiv Bajerna iz Minhena u istom takmičenju gde je velikan iz Bavarske plasman u narednu rundu izborio tek nakon penala.

Posle 0:0 nakon 180 minuta igre nemački tim je nakon jedanesteraca slavio sa frapantnih 9:8, a pola decenije kasnije na „Tumbu“ je stigao lično Dijego Armando Maradona.

Bilo je to septembra 1988. godine kada je argentinski velikan stigao u Solun na meč koji je bio rasproodat nedelju dana ranije. Napoli je sačuvao gol prednosti iz prve utakmice, odigravši nerešeno, a Maradona je oduševljen atmosferom napustio makedonsku oblast Grčke.

U sezoni 1997/98 pamti se veličanstvena eliminacija Arsenala u prvom kolu Kupa UEFA. Prvi meč u Solunu završen je pobedom domaćina 1:0, a revanš na „Hajberiju“ rasplakao je sve kojima srce kuca za „Tobdžije“, osvajače dvostruke duple krune te sezone.

Usledili su spektakularni dueli protiv madridskog Atletika. Čak 4:4 bilo je na „Tumbi“, što je tu sezonu PAOK-a učinilo još spektakularnijom, uprkos ubedljivom porazu u Madridu.

Dve godine kasnije Lokomotiva Tbilisi pala je sa ubedljivih 7:0, što je najveći trijumf jednog grčkog kluba u Evropi.

PAOK je krajem 2011. godine još jednom pokorio London pošto je pobedio Totenhem 2:1 u meču grupne faze Lige Evrope, a četiri godine kasnije pala je i Borusija u Dortmundu.

Iz svega navedenog prilično začuđujuće zvuči da klub ovakve strasti nije pogledala sreća na putu plasmana u Ligu šampiona.

Pre 11 godina Adama Šalaj je rasplakao „Tumbu“. Pola decenije kasnije Benfika je bila surova u Solunu, a poslednju priliku odneli su im u nepovrat fudbaleri Krasnodara 2020. godine.

Ove srede od 19:30 na svom stadionu imaju lepu priliku protiv banjalučkog Borca da načine značajan iskorak ka plasmanu u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Sudeći prema kvalitetu igračkog kadra, evropskoj tradiciji i reputaciji koju uživaju u evropskom fudbalu, nema nikakve dileme da je PAOK ogroman favorit da se domogne naredne runde kvalifikacija.

Pravo čudo bi trebalo da se dogodi pa da izabranici Razvana Lučeskua ne demonstriraju kvalitet protiv predstavnika Bosne i Hercegovine, koji je učinio ogromnu stvar ovoga leta što je prvi put u istoriji savladao uvodnu prepreku u borbi za Ligu šampiona.

Ako pretpostavimo da će Borac biti eliminisan u predstojećem kolu kvalifikacija, banjalučki klub će borbu za evropsku jesen nastaviti u trećem kolu dogiravanja za Ligu Evrope u šampionskoj stazi.

Borac bi se našao u šest nepovlašćenih ekipa na žrebu, a za rivala bi dobio nekog od poraženih iz okršaja druge runde kvalifikacija za Ligu šampiona.

To su parovi: Ferencvaroš – Nju Sents, Bodo – RFS, Malme - KI, Šamrok – Sparta Prag, Linkoln – Karabag i Steaua – Makabi Tel Aviv.

Jasno je već sada da Borac nije bez šanse da eventualnu eliminaciju od PAOK-a zaleči plasmanom u plej-of rundu za odlazak u grupnu fazu Lige Evrope.

Eventualni krah u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, tim iz najvećeg grada Republike Srpske odveo bi u plej-of za ulazak u Ligu konferencije gde bi se našli 10 klubova iz šampionske staze koji bi se borili za evropsku jesen.

Već sada je jasno da je Borac eliminacijom Egnetije učinio ogromnu stvar u daljoj borbi za istorijski plasman u grupnu fazu, a dueli protiv PAOK-a daće dragoceno iskustvo izabranicima Mladena Žižovića da se ne predaju protiv mnogo kvalitetnijeg rivala.

Kroz bogatu klupsku istoriju na međunarodnoj sceni fudbaleri PAOK-a jedino su protiv hrvatskih klubova igrali u regionu nekadašnje Jugoslavije.

U grupnoj fazi Lige Evrope za sezonu 2010/11 oba puta su bili uspešniji od zagrebačkog Dinama, slaveći sa po 1:0.

Pola decenije kasnije siloviti su bili i protiv Lokomotive iz Zagreba u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a pre tri godine srušili su Rijeku na „Rujevici“ u plej-ofu za premijernog izdanje Lige konferencije.

Sredinom avgusta prošle godine splitski Hajduk je osetio moć Andrije Živkovića i saigrača na „Tumbi“ u borbi za isto takmičenje, pa je teško očekivati da Borac može da pruži značajniji otpor grčkom velikanu.

Pozitivna okolnost za Borac je što će duel u sredu biti startni prvi za PAOK ove sezone, pa će domaćinu na „Tumbi“ biti nešto teže noge nego inače. Stoga verujemo da i rezultat neće biti realan odnos razlike u kvalitetu dva kluba.

OVDE potražite kompletnu ponudu za današnje utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona.  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke