Turska - Poslednje kolo, šta kome treba?

Autor: Milovan Longinov
subota 15.05.2021.
11:41
Izvor: Sportske.net

Pravo usijanje...

EPA
EPA

Povezane vesti

Šokantan rasplet pretposlednjeg kola turskog šampionata podigao je temperaturu do usijanja. Očekivalo se da će Bešiktaš završiti posao, ali su crno-beli uspeli da izgube kod kuće od Karamguruka. 

Na svom prvom gostovanju na "Vodafonu", gosti su golovima Italijana, Bertolaćija i Borinija, dvojice nekadašnjih igrača Milana slavili, i to sa desetoricom pošto je isključen Zukanović. 

Ali, ako je to bila šansa za Fener, nisu je iskoristili. U stvari, oni su prokockali sve protiv Sivasporta, pa sada ne samo da neće osvojiti titulu već će verovatno morati da se zadovolje plasmanom u LE. Fener je izgubio 2:1 kod kuće, pa ih je preskočio Galatasaraj, pa je za njih jedini rasplet da Bešiktaš i Galata izgube u poslednjem kolu, a da oni dobiju Kajzeri, što je nemoguća misija.

Čak i da najveći rivali remiziraju, u krugu tri ekipe sa 82 boda, ponovo bi Fener ostao kratkih šaka.

Pred poslednji meč, Bešiktaš ima 82 boda, koliko i Galatasaraj. "Lavovi" su jedini pobedili u utorak i vratili se u trku za krunu. Kako se i očekivalo, pregazili su davno otpisani Denizli i izjednačili se sa Bešiktašom. Oba tima imaju po 81 bod, dva više od Fenera.

Ali, ni ekipa Fatiha Terima nije potpuno zadovoljna, iako im je šansa pala sa neba, promašili su penal, da su pobedili ubedljivije držali bi možda sudbinu u svojim rukama.

Ovako, sve zavisi od Bešiktaša. U Turskoj odlučuje međusobni skor, crno-beli su dobili zimus 2:0, ali je pre desetak dana Galatasaraj slavio na svom "Turk Telekomu" sa 3:1. Ne važi gol u gostima, dakle rezultat je izjednačen u dva meča, pa, pogađate, na scenu stupa gol razlika.

A tu su "Kara Kartallar" odnosno "Crni Orlovi" bolji. Dakle, imaju +44, Galatasaraj ima +42. Čak i da izjednače gol razliku, fudbaleri Galate neće biti prvaci, jer je Bešiktaš postigao više golova.

Drugim rečima, ako oba tima pobede, Arda i kompanija moraju da slave sa tri gola razlike više od tima našeg Adema Ljajića kako bi se radovali.

To je malo verovatno.

U poslednjem kolu Bešiktaš ide Gestepeu koji je već na raspustu i nema nikakav motiv. Galatasaraj koji je već otišao u četvrtak u karantin će morati da juri gol razliku protiv Malatije. Igraju kod kuće, što je svakako prednost, ali čeka ih baš težak zadatak. Kolo u utorak je ipak pokazalo da nema unapred osvojenih bodova, posle skandala pre desetak godina turski fudbal je, iako stalno ima pritužbi na suđenje mnogo čistiji, pa ovde ne treba očekivati da će bilo ko igrati pod "ručnom". 

Trabzon je sigurno četvrti, u kvalifikacijama za LE, ne mogu ni gore ni dole. 

Na dnu, ispao je Denizli, Erzurum koji je već završio prvenstvo, odnosno odigrao 40 mečeva, kao i Ankara koja i ako pobedi ne može da se spasi zbog lošijeg skora od Kajzerija.

Kajzeri je bod iznad crte, ali da bi bio siguran mora da uzme bod Feneru. Ako izgube kod kuće od favorita, onda gledaju ka Trabzonu gde gostuje Genčerbiligi. Gosti iz Ankare moraju da savladaju Trabzon i da čekaju pobedu Fenerbahčea u Kajzeriju kako bi ostali u ligi.

U svakom slučaju dosta mečeva biće pod lupom u subotu...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke