U Cvajti nikad luđe!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 23.04.2022.
10:45
Izvor: Sportske.net

Kuvanje!

Povezane vesti

 Ovakva Cvajta se ne pamti.

Do prošlog kola, slobodno se moglo reći da je sedam timova u borbi za Bundesligu, ali Hajdenhajm je drugim porazom u nizu sada zaostao, ostalo je šest kandidat, među njima velikani Šalke, Verder i HSV koji nikako da se vrati, Nirnberg, mitski Sankt Pauli i na kraju iznenađenje sezone Darmštad.

Dva tima idu direktno, treći u baraž, vrlo je moguće da za promenu neko veliko ime iz Cvajte bude favorit protiv 16. tima Bundeslige.

Šta će se dešavati do kraja (ostalo je, računajući i ovaj vikend četiri utakmice)?

Kolo će definisati derbi dva prvoplasirana tima, Šalkea koji je prošlog proleća prvi put u istoriji ostao bez Bundeslige i Verdera. Tim iz Gelzenkirhena je zaigrao odlično u poslednjih nekoliko nedelja i u derbi ulazi kao favorit. Ovo su zaista giganti, Šalke je makar kada su navijači u pitanju treći nemački tim, dok je Verder klub koji je treći na večitoj listi Bundeslige po broju osvojenih bodova.

"Kraljevski plavi" su napravili iskusan tim, nisu želeli da prave veliki zaokret sa klincima, jasno, cilj je ekspresni povratak, sa Simonom Terodom koji je najbolji strelac u istoriji druge lige. I sada se to isplaćuje. Stigli su u formu u pravo vreme, mada imaju najteži raspored, igraju protiv rivala. Pitanje je da li je to hendikep jer sudbinu drže u svojim rukama.

Verder je imao mnogo problema tokom sezone, čak su smenili trenera Markusa Anfanga koji je falsifikovao kovid test. Šansa je pružena Oleu Verneru, ovaj 33-godišnjak je stabilizovao tim, sa devetog ih doveo na prvo mesto. Ali, sada padaju, pogotovo jer odbrana nije bundseligaški kvalitet.

Što se Sankt Paulija tiče, u slučaju remija u derbiju oni bi ove nedelje pobedom protiv četvrtoplasiranog Darmštada mogli da dođu do čelne pozicije. Tim iz Hamburga ponovo ima tim za velike stvari posle godina prosečnosti. Pod Timom Šulcom igraju odličan fudbal, visokom intenziteta, najbolji su domaćin, pre svojim kultnim navijačima baš retko gube bodove.

Darmštad je efikasan, najmanje zvučno ime u ovom društvu. Letos su prodali Palsona Šalkeu, Serdara Dursuna Feneru (dva najbolja igrača) pa su ih videli u borbi za opstanak. Torsten Librekht im je treći menadžer za tri sezone, napravio je odličan tim od igrača koji su dovedeni jeftino. Tim je strašan iz prekida, jedan od najefikasnijih u ligi, pa Sankt Pauliju neće biti lako. "Pirati" imaju možda individualno kvalitetnije igrače od vikend rivala, plus dobro igraju derbije. Ali, za razliku od recimo Bremena, Pauli mora da igra dobro da bi pobeđivao. Nekako je atmosfera pala posle jesenjeg dela, i iako su moćni na Milerntoru, mi bismo pre igrali na golove nego pobedu domaćih.

U trci je i velikan HSV koji je tri godine bio četvrti i ne uspeva da se vrati u ligu iz koje je ispao prvi put u istoriji 2018. godine. "Dinosauri" bi mogli lako da ostanu praznih šaka i ove sezone, delom i zbog kupa, ali i previše remija. Nekadašnji napadač Kardifa Robert Glacel je dao 17 golova, ali kada je stao u martu, pali su sa drugog na šesto mesto. Imaju lakši raspored, to jeste šansa, ali HSV nije tim u koji biste se mogli pouzdati jer ova generacija puca pod pritiskom.

I na kraju Nirnberg.

Bavarci su izbegli ispadanje u treću ligu pre par godina, sada su ozbiljniji. Doveli su jednog od Salcburgovih školovanih trenera Klausa. Oni su verovatno najtalentovaniji tim u ovom društvu, ali im fali iskustva, prednost jeste što nema pritiska, plus oni ne zavise od jednog igrača, čak 14 fudbalera je dalo golove ove sezone. Tim je nepredvidiv, ako im se ukaže šansa, neočekivano bi mogli da se vrate u elitu. Za vikend "Crveni" igraju kod kuće protiv Sandhausena, ako dobiju, za sedam dana bi na gostovanju Sankt Pauliju mogli da daju odgovor da li imaju kvalitet za elitu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke