U “Divljoj šumi” su mnogi zalutali”!

Autor: Nemanja Janošev
utorak 13.07.2021.
14:25
Izvor: Sportske.net

Ludogorec kreće od prve runde.

Povezane vesti

U Bugarskoj ništa novo, Ludogorec je ponovo osvojio titulu, od plasmana u elitu pre deset godina vladaju bugarskim fudbalom, potpuno su potisnuli CSKA i Levski koji su prošli mnoge transformacije. Sa druge strane bugarski tajkun Kiril Domušijev ulaže, njegov tim je prava legija stranaca, jasno novac je prevaga u odnosu na rivale. 

U sadašnjem timu ekipe iz Razgrada koju smo upoznali u mečevima sa srpskim klubovima u proteklih desetak godina igraju fudbaleri iz čak 16 zemalja.

Najbrojniji su igrači iz Afrike, njih šestorica iz različitih država crnog kontinenta nastupaju za najbolji tim Bugarske. Ludogorec odnosno "divlja šuma" kako glasi prevod njihovog imena na naš jezik ume da kupi. Setimo se Marselinja koji je otišao na kraju prođle sezone, Slovenca Bezjaka, Vandersona, Sisinja, Kozmina Motija, vice-kapitena Rumunije Keserua koji je i dalje u klubu, Kafua koga su prodali Bordou, a bio je na pozajmici u Zvezdi.

Da ne nabrajamo, tek ova legija stranaca je postavila veliki broj rekorda. 

Pomenimo da su oni bugarski klub koji je zabeležio rekordnu pobedu u Evropi u LE, od kada postoje grupe, ponizili su CSKA iz Moskve sa 5:1, a pobeda protiv Ferencvaroša od 3:0 u Budimpešti takođe je rekord za bugarske ekipe u novom sisremu takmičenja. 

Oni su redovni u Evropi i mada će morati da krenu od samog starta, odnosno od prvog kola protiv slabog beloruskog Soligorska (bilo je i lakših rivala u ovoj fazi), dominantni tim bugarskog prvenstva je stvorio reputaciju u Evropi.

Da se prisetimo...

Na debiju ih je jedva izbacio Dinamo. Sledeće godine su stigli do plej-ofa, ispali od Bazela (prethodno su dobili Partizan), ali se plasirali u LE grupnu fazu. Igrali su sjajno, dva puta tukli hrvatskog šampiona, nadmoćno prezimili u Evropi, eliminisali Lacio i tek u osmini finala na put im je stala Valensija.

Sledeće godine debitovali su u Ligi šampiona, ponovo je Partizan zbog gola u gostima ispao od Ludogoreca, na penale su savladali ekipu Steaue i igrali u LŠ. Nisu uspeli da stignu te 2014. ni do trećeg mesta u grupi, ali su osvojili četiri boda, tri protiv Bazela, a remizirali su sa Liverpulom.

U leto 2015. posle blamiranja protiv Moldavskog Orsamija, ovaj klub ju uzeo 2016. u kvalifikacijama za LŠ meru podgoričkoj Mladosti, Crvenoj Zvezdi i Viktoriji Plzen. U grupi sa PSŽ, Bazelom i Arsenalom su sa osvojena tri boda bili treći i u LE na zimu ispali od Kopenhagena. Poslednje tri godine nisu prošlo kroz kvalifikacije u LŠ, ali jesu u grupnu fazu LE, osim pobede protiv CSKA, igrali su u osmini finala sa Interom, ali više nisu imali tako dobre rezultate kao u prvih šest godina nastupa u Evropi.

Ipak, Ludogorec i dalje ima jak tim, ne samo za ovu fazu. Svi žele da ih nekako izbegnu. Na klupi je mladi Litvanac Dambrauskas, on je sa Žalgirisom domiirao u domovini, radio je u Sloveniji u ekipi Gorice, a prošlog januara je stigao u Bugarsku gde je vodio Ludogorec do titule. On je i trećo stranac u istoriji kluba, Paulo Autori, Brazilac je brzo otišao, a Pavel Vrba se zadržao godinu i po, posle serije poraza u LE, otišao je tokom zime 2020. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke