U eri Dijega Simeonea, Sevilja je imenovala - 14. trenera!

Autor: Milovan Longinov
subota 23.12.2023.
11:45
Izvor: Sportske.net

I Atletiko i Sevilja osvajali su trofeje, ali...

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Ovog vikenda sastaju se Atletiko Madrid i Sevilja u odloženom meču La Lige, a pred vama je jedna od luđih priča kada su ova dva kluba u pitanju u modernoj istoriji.

Najpre, zanimljivo je to da u ovom veku nijedan klub nije više puta osvajao Ligu Evrope od Sevilje i Atletiko Madrida. Tačnije, Sevilja je ovaj trofej osvojila sedam puta, a Atletiko tri. Ali, u eri Dijega Simeonea, Atletiko je dva puta podizao pehar LE, Sevilja pet. Verovali ili ne, u istom periodu od kako je Simeone stigao u Atletiko, Sevilja je promenila čak 14 trenera!

Kako je to moguće i zašto Sevilja tako često menja trenere, a nije da ne osvaja trofeje?

Dijego Simeone je Atletiko preuzeo 23. decembra 2011. godine, kada je na klupi Sevilje sedeo Marselino Toral. On je bio prvi trener Sevilje u eri Dijega Simeonea, a Kike Sančez Flores koji je ove nedelje stigao na "Ramon Sančez Pishuan" je - 14. po redu!

Marselino Toral je otišao ubrzo nakon što je Simeone preuzeo Atletiko, a nasledio ga je Mičel, koji je na klupi proveo manje od godinu dana, od februara 2012. do januara 2013.

Najuspešniji i sa najdužim stažom na klupi Sevilje potom je bio - Unaj Emeri. Svi znamo da je napravio čuda od januara 2013. do juna 2016. godine. Sevilja je sa njim osvojila tri vezane Lige Evrope, bila je pravi velikan Španije i Evrope, ali je onda stigao poziv Pari Sen Žermena koji Emeri nije mogao da odbije.

Od tog leta 2016. pa do danas, samo je Hulen Lopetegi ostao makar jednu punu sezonu. Od Emerija su se redom smenjivali Horhe Sampaoli (11 meseci), Eduardo Berizo (7 meseci), Vinćenco Montela (4 meseca), Hoakin Kaparos (mesec dana), Pablo Maćin (10 meseci), opet Hoakin Kaparos (dva meseca), a onda je konačno stigao - Lopetegi.

Sa njim je Sevilja ponovo uspela da se stabilizuje i u prvoj sezoni 2019/20 osvojila je svoju omiljenu Ligu Evrope. Lopetegi je započeo treću sezonu na klupi, ali je posle očajnog starta u trećoj, otpušten oktobra 2022. godine.

Tada se ponovo vratio Horhe Sampaoli, ali se zadržao još kraće nego u sezoni 2016/17, pošto je Andaluziju napustio posle samo pola godine. Srećom, Seviljina šok terapija je tada uspela, Hose Luis Mendilibar je stigao u martu, a u maju je uspeo da ponovo dovede Sevilju na tron Lige Evrope, onom čuvenom pobedom nad Murinjovom Romom. Ali, ovu sezonu Mendilibar nije dobro počeo, za pojačanja nije bilo novca i početkom oktobra je dobio otkaz.

Njegov zamenik je bio potpuni promašaj, mladi trener Dijego Alonso je uspeo da se zadrži svega dva meseca, i ovog decembra zamenio ga je Kike Sančez Flores. On je 14. trener Sevilje od kako je na klupi Atletika Dijego Simeone.

Ako pogledamo tradiciju, Simeoneu odgovara Sevilja, jer na 27 mečeva ima samo pet poraza, uz 12 pobeda i 10 remija. Verovali ili ne, u La Ligi ga je dva puta pobedio samo Hulen Lopetegi, a dva trijumfa ima i Vinćenco Montela u kratkom periodu na klupi, ali u Kupu kralja. Treći trener koji je uspeo da pobedi Simeonea na klupi Sevilje je - Horhe Sampaoli, u svojom prvom mandatu 2016. godine.

Za kraj zanimljivo je istaći da je od preuzimanja Atletika, Ćolo bio neporažen protiv Sevilje na prvih 11 utakmica, što je i najduži niz bez poraza protiv Andalužana.

Trenutna situacija pokazuje da je Atletiko opet daleko ispred Sevilje, jer se nada borbi za titulu do samog kraja, dok je Kike Sančez Flores doveden da obezbedi sredinu tabele i mirniji deo drugi deo sezone u kom će Sevilja posle mnogo godina biti bez nastupa u UEFA takmičenjima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke