U klađenje sa predznanjem, vodič AdmiralBeta kroz Ekstraklasu

Autor: Ivan Cvetković
subota 16.07.2022.
12:09
Izvor: Sportske.net

Počeo i šampionat Poljske.

EPA-EFE/Jakub Kaczmarczyk
EPA-EFE/Jakub Kaczmarczyk

Povezane vesti

Poljski šampionat važi za jedan od najkvalitetnijih u Srednjoj Evropi, deo je vezan za infrastrukturu, deo za solidan novac od TV prava. Huliganizam u manjoj ili većoj meri predstavlja problem, ali generalno gledano, ima dosta uzbuđenja, Leh je prekinuo vladavinu Legije, čak tri tima su se borila za titulu, na kraju je klub iz Poznanja sa pet pobeda u nizu prvi presekao vrpcu, ispred Rakova i Pogona.

Nova sezona startuje za vikend, Leh je blagi favorit, a svi očekuju snažan povratak Legije koja je imala baš očajnu godinu i završila u sredini tabele. Da stvar bude gora, ispali su u polufinalu kupa od Rakova, koji je zatim sprečio i Leh da uzme duplu krunu.

Šampion se pojačao stigao je Sousa iz Belenensesa, ukrajinski golman Rudko iz Metalista, Gruzijac Čičašvili iz kijevskog Dinama. Sačuvali su kostur tima, Kaminski je otišao u Volfsburg, Sikora u Plzen. Ali, sa iskusnim internacionalcima, igračima iz 11 zemalja i Holanđaninom Van der Bromom koji je vodio AZ i koji je stigao ovog leta posle kratkog iskustva u Saudi Arabiji, "Železničari" deluju kao materijal za novu titulu.

Kakav će biti odgovor Legije?

I oni imaju novog trenera, Austrijanca poreklom sa naših prostora, Kostu Runjajića. On je napravio odličan posao u Pogonu u poslednjih pet godina, sigurno da će "Zeleni" imati bolju sezonu nego prošlu, ali to nije dovoljno, očekuju se trofeji. Prednost je što ne igraju Evropu, Imaju pet novih igrača, Nemac Baku je stigao iz Gestepea, slovenački napadač Kramer iz Ciriha, Slovak Pih iz Slaska, doveli su i Hladuna koji je osam sezona branio za Zaglebje. Ostali su naravno naš Mladenović, kapiten Jedrejčuk, Kapuška, napravljen je rez, nema više Boruca, Verbića, otišlo je i nekoliko igrača koji su bili na pozajmicama, ali, ako gledate po imenima, klub iz Varšave ima najjači tim u Poljskoj. Samo, to je bio slučaj i prošle sezone, no zaista je teško očekivati da "Legionari" ne budu u top tri ekipe.

6181 Korona - Legija Varšava X-2 (5.10)

Ukoliko želi da se ozbiljnije umeša za šampionski naslov, Legija će morati da izbegne poraz u Kjelceu, gradu rukometa. Vredi pokušati i prelaz, utakmice Legije su poslednjih godina veoma uzbudljive.

Osvajač kupa Rakov je izgubio trku za titulu, ali kako rekosmo Lehu je naplatio u finalu drugog takmičenja. Ovaj klub je zanimljiv, dolaze iz Čestočove grada na reci Varti. Osvojili su dva kupa u nizu, dva puta bili drugi na tabeli nakon ulaska 2019. Dakle, postoji strašan kontinuitet, trener Papsun je tu šest godina, prošao je put od treće lige do trofeja. Opet nisu menjali tim, Plasecki iz Slaska i grčki reprezentativac Stratos Svarnas su pojačanja, nije bilo nekih značajnijih odlazak, ko zna, mogli bi ove godine i da se dočepaju titule.

Pogon je izgubio trenera Runjajića, na klupi je Jens Gustafson koji nije potrajao u Hajduku, a vodio je mladu švedsku reprezentaciju. Najveće ime među "Dokerima" je legendarni Kamil Grosicki, za njih igra i Luka Zahović, doveli su Alkvimsta iz Utrehta, stigao je i Brazilac Leo Borhes iz Internasionala. Kvalitet za top pet nije sporan, samo pitanje je kako će se ekipa navići na novog trenera.

6188 Pogon Šćešin - Viđev Lođ X2 (2.30)

Viđev se vratio u elitu gde istorijski i pripada posle trubulentnog perioda, angažovanje nekoliko kvalitetnih stranaca mogli bi da donesu prevagu i u prvom kolu, pa ne bi bilo čudo da klub iz Lođa izbegne poraz od Pogona.

I Lehija Gdanjsk bi mogla da se bori za Evropu, "zeleno-beli" imaju par trećih, četvrto mesto prošle godine, oni su uglavnom u vrhu, ostao je trener Kacmarek, sa istim timom, makar za sada idu u bitku. Iskusni su, takođe imaju mnogo stranaca, probaće da se plasiraju u grupnu fazu Lige Konferencija, na startu su preslišali makedonsku Akademiju Pandev.

Ligu je tužno videti bez Visle Krakov, "Bela zvezda" je ispala nećemo gledati ove sezone "Sveti rat" opasni gradski derbi sa Krakovijom. Što se Krakovije tiče, oni kao i nekada slavni Gornjik imaju tim za sredinu tabele, nisu menjali ekipu. U Visli Plok je bilo prometno, dovodili su igrače iz Serije B, španske Segunde, stigao je francuski štoper Kapuadi iz slovačkog Trenčina, naš Milan Obradović mladi defanzivac nije uspeo da se nametne prethodnih godina. Za razliku od timova koji bi trebalo da završe u top 10, "Naftaši" imaju gro poljskih igrača.

Radomijak iz Radoma će nastaviti da igra efikasan fudbal, oni su bili dobri prošle sezone, ali zaista su doveli mnogo igrača, dosta je i otišlo, biće im potrebno vreme, tim pre što je trener nov, i bez iskustva, iako je veliko ime. Marijus Levandovski je drugi najpoznatiji Levandovski u Poljskoj, igrao je za Šahtjor, poljsku reprezentaciju na velikim takmičenjima, ali u prva dva trenerska posla se baš nije pokazao.

6185 Radomijak Radom - Legnica 1 (2.28)

Radomijak bi mogao da nastavi niz zanimljivih i efikasnih mečeva, a duel protiv slabašne Legnice mogao bi poslužiti kao dobra uvertira pred novu sezonu ukoliko trijmfuje na domaćem terenu.

Ekipe poput Jagelonije, Zaglebja, verovatno i Varte bi trebalo da budu u donjem domu, ali da sačuvaju status, za Slask koji je izgubio tri najbolja igrača, već nismo sigurni.

Stal, Korona Kjelce (u tom gradu je rukomet popularniji i to ne malo), Legnica i Viđev Lođ su na papiru najslabiji. Mada Legnica koja se vratila u ligu nakon četiri sezone je dovela nekoliko Južnoamerikanaca. Viđev koji je takođe ponovo u eliti je za poljske uslove veliki klub, bivši polufinalista Kupa Šampiona, tim koji je četiri puta bio prvak, ali u ovom veku su negde između prve i druge lige. I oni su posegli za strancima, možda su bolji recimo od Korone, ali Stal, koji vodi dugogodišnji štoper Legije iz dana u LŠ, Majevski je doveo dosta igrača iz prvoligaških klubova i pojačao konkurenciju.

Kompletnu ponudu mečeva poljske Ekstraklase kao i uvek imate u AdmiralBet-u.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke