U Ligi šampiona - Tadić, pa svi ostali

Autor: Nemanja Janošev
sreda 24.11.2021.
16:29
Izvor: Sportske.net

Ajaks ne može bez njega.

 EPA-EFE/ANTONIO COTRIM
EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Povezane vesti

Kapiten reprezentacije Srbije i Ajaksa Dušan Tadić godinama unazad važi za jednog od najkreativnijih fudbalera današnjice.

Čovek zvani asistencija. Pravi nadimak za Dušana Tadića, čoveka impresivnih tehničkih predispozicija, brzine i osećaja za pas. Usput je i lider, kako srpskog nacionalnog tima, tako i Ajaksa, godinama unazad. Pravi je tutor za nove naraštaje "kopljanika" i uspešno, sa bilo kojom generacijom amsterdamskog velikana, prevazilazi sve prepreke.

Ključan je igrač ekipe Erika Ten Haga, što govore i brojke. Na 165 utakmica za Ajaks u svim takmičenjima, direktno je učestvovao kod postizanja 157 pogodaka. Gotovo da nema meča, a da se njegovo ime ne nađe među strelcima ili asistentima. Naravno, u domaćem prvenstvu čiji je kvalitet svakako ispod najjačih liga sveta, najčešće dolazi do izražaja jer njegova ekipa neretko slavi sa četiri, pet golova razlike.

Ali, superlativi nisu tu samo zbog Eredivizije, već su i brojke u Ligi šampiona izuzetne i dokazuju koliko je važan šraf svog tima. Naime, od sezone 2018/19, nijedan fudbaler u Ligi šampiona nije kreirao više šansi iz otvorene igre od Dušana Tadića. Momak iz Bačke Topole ih ima 74, a drugi na listi je Lionel Mesi sa čak 14 manje. Uz to, upisao je 11 asistencija i od njega je u tom segmentu bolji samo Kilijan Mbape sa 15.

Definitivno, sa i bez njega, Ajaks je potpuno drugačiji tim. Isto važi i za reprezentaciju Srbije. Ovaj klub se kvalifikovao među 16 najboljih u Evropi ove sezone. Igraju odlično i zašto da se ne nadaju dubokom ronjenju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke