U Roštoku u slavu DDR fudbala

Autor: Milovan Longinov
subota 21.08.2021.
09:57
Izvor: Sportske.net

Delli su sudbinu istoka u ujedinjenoj Nemačkoj, ponovo u Cvajti...

Povezane vesti

Prošle godine Hanza Roštok i Dinamo Drezden su uspeli da se iz pakla treće lige vrate i obogate Cvajtu. Dva nekadašnja giganta iz DDR su imali svoje trenutke od pada zida. Iako je Drezden nosio zastavu istoka u ujedinjenoj Nemačkoj i bio četiri godine član Bundeslige, bilo je jasno da će imati silan problem sa finansijama, pa su direktno pali u treću ligu jer zbog dugova nisu mogli da dobiju licencu za nastavak profesionalnog takmičenja.

Ovaj nekadašnji klub zloglasnog Štazija, dok vođa komunista Milke nije odveo tim u Berlin i osnovao državni Dinamo je kada je bio izvestan slom DDR osvojio par poslednjih titula u staroj državi, a onda se zajedno sa Hanzom plasirao u Bundesligu. Ali, oni su poznatiji od tima iz Roštoka koji je na kraju veka ipak bio uspešniji i standardan bundesligaš. Oni su za razliku od Dinama ispali odmah po ujedinjenu Nemačke, ali su se vratili posle tri godine i onda deceniju bili članovi elite. Ipak, kao i Dinamo, prošlu deceniju su proveli u nižem rangu pa su pravo osveženje, kako rekosmo. Rostok i Dinamo nisu veliki rivali jer klub iz Drezdena najviše mrzi berlinski Dinamo, ali postoje sukobi među navijačima jer su, uz Kotbus koji je ipak provincija, ovo klubovi koji su u poslednjih 30 godina branili čast Istoka. 

Svaki meč ova dva tima je praznik, zanimljivo da su pre desetak godina kada su se našli u drugoj Bundesligi tribine bile prazne jer je Drezden bio kažnjen, a prošle godine u trećoj ligi opet je korona sprečila navijače da se sudare na tribinama. Hanza nije nimalo izgubila na čvrstini kada su pristalice u pitanju, oni su u trećoj ligi imali posetu preko 10 000 ljudi na tribinama, mnogi kažu da u Roštoku nema šta da se radi osim da se gleda fudbal.

Sada će tribine Ostestadiona biti krcate, ovo je prilika koja se ne propušta. Inače, DDR timovi nisu loše startovali, Dinamo Drezden je sjajan, na deobi drugog mesta sa sedam bodova, Hanza je osvojila pet. I jedni i drugi imaju u vidu stabilizaciju u Cvajti, za sada finansije ne dozvoljavaju snove o povratku u elitu. 

Kada sau se sastali u ujedinjenoj Bunbdesligi, Hanza je dobila Drezden kod kuće, ali je to nije sprečilo da ispadne kao kofer, 2006. kada su se timovi sastali u Cvajti je Drezden dobio obe utamice. U stvari Dinamo Drezden već dugo od 2011. nije izgubio od ovog rivala, u trećoj ligi su ređali pobede, pa će svakako Hanza probati da prekine tu seriju "Policajaca" kako ih još uvek podsmešljivo zovu. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke