U Škotskoj se danas igra za prvi trofej - Rendžers ili Aberdin?

Autor: Mladen Heleta
nedelja 17.12.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

Finale Liga Kupa počinje u 16 sati.

EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Povezane vesti

U Škotskoj će se prvi trofej u aktuelnoj sezoni dodeliti već u nedelju, za kada je na kultnom „Hempden parku“ u Glazgovu zakazan finalni duel Liga Kupa između Glazgov Rendžersa i Aberdina.

Staro rivalstvo, svakako ne najveće u Škotskoj, ali kada već ne igraju Rendžers i Seltik, nekako je logično da preko puta jednog od velikana iz Glazgova stoji Aberdin, treći najvažniji škotski klub, prema svim parametrima.

Šampion Škotske Seltik je svoju kampanju u Liga Kupu završio još u osmini finala, kada je senzacionalno izgubio od Kilmarnoka sa 1:0.

Rendžers je na putu do finala redom izbacivao Morton, Livingston i Harts, dok je Aberdin bio bolji od Stirlinga, Ros Kauntija i Hibernijana.

Ne treba mnogo pametovati i zaključiti da je Rendžers apsolutni favorit da u nedelju podigne pehar, ali kupovi su veoma specifična takmičenja, Aberdin ima lepu tradiciju, atmosfera na stadionu biće impozantna i nemojte sumnjati da će ova ekipa dati i više nego što realno može kako bi se ona radovala na kraju finala.

Kada je reč baš o trofejima u Liga Kupu Škotske, Aberdin ih ima ukupno šest u svojim vitrinama. Poslednji je osvojio 2014. godine, a pre toga je slavio 1956, 1977, 1986, 1990. i 1996.

Rendžers je rekorder Škotske po broju pehara u Liga Kupu, ali poslednji od ukupno 27, uzeo je sada već davne 2011. godine. Prošle sezone je izgubio finale od Seltika.

Kada je reč o titulama prvaka Škotske i tu je Rendžers i dalje rekorder, iako je Seltik u poslednjoj deceniji značajno istopio njegovu prednost, na šta je uticala i poznata situacija kada su „policajci“ tavorili po nižim ligama. Oni su 55 puta bili šampioni, Seltik ima dve titule manje, a možda i najbolji podatak o tome koliko su ova dva kluba dominantna je taj da se na trećem mestu nalaze tri kluba sa po četiri šampionske titule. Jedan od njih je upravo Aberdin, a tu su još Harts i Hibernijan.

Ipak, kada je reč o evropskim trofejima, tu su stvari što se tiče škotskih timova puno drugačije. Abedrin i Rendžers su izjednačeni sa po jednim peharom u Kupu pobednika Kupova.

Aberdin je to takmičenje osvojio u jeku svojih najslavnijih dana, u eri ser Aleksa Fergusona, 1983. godine. Kasnije je osvojio i UEFA Superkup Evrope, a te godine je proglašen i za najbolji evropski tim u izboru „Frans fudbala“.

Rendžers je Kup pobednika Kupova osvojio 11 godina pre Aberdina, dok je finala Kupa UEFA i Lige Evrope gubio 2008. i 2022. godine.

Seltik je ovde neprikosnoven sa dva naslova šampiona Evrope.

I za kraj, podaci iz ovosezonske škotske Premijer lige. Rendžers je u ovom momentu drugi na tabeli sa 37 bodova, što je pet manje, uz meč manje od lidera Seltika.

Aberdin je tek deveti sa 16 bodova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke