Učenik protiv učitelja ima najteži zadatak - da grad ponovo oboji u crveno!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 02.10.2022.
10:30
Izvor: Sportske.net

Gvardiola i Ten Hag, od Minhena do Mančestera.

Povezane vesti

Došao je trenutak za prvi derbi Mančestera ove sezone u jednom potpuno drugačijem izdanju, pre svega, zbog velikih promena koje su se tokom leta dogodile na crvenoj strani grada.

Kao što se zna, Erik Ten Hag je nasledio Ralfa Rangnika i započeo je dug proces revolucije koju navijači čekaju od odlaska Aleksa Fergusona. Moglo bi se reći da je Ten Hag dobio pojačanja koja je želeo, pošto su stigli Lisandro Martinez, Tajler Malasija, Kazemiro, Kristijan Eriksen i Antoni sa jasnim ciljem - ponovo biti ispred "bučnog komšije", posle čitave decenije.

Ovaj duel ima poseban značaj zbog susreta starih poznanika - Pepa Gvardiole i Erika ten Haga. Malo ko zna da je Ten Hag stigao u Bajern Minhen istog leta kao i Katalonac, 2013. godine. Istovremeno, Ten Hag je bio i deo Pepovog analitičkog štaba i zajedno su sarađivali na treninzima i pomno pratili međusobni rad. Ten Hag je kasnije i sam priznao da je došao da vodi rezervni tim, Bajern Minhen II u četvrtom rangu nemačkog fudbala, samo da bi učio od Pepa Gvardiole, najboljem učeniku škole Johana Krojfa. Ten Hag je beležio sjajne rezultate još u Nemačkoj, sa Bajern Minhenom II osvojio je prvenstvo, regionalnu ligu Bavarske. Zanimljivo je da je tada u ekipi imao 17-godišnjeg Pjer-Emerik Hejbjerga, sadašnjeg asa Totenhema, 18-godišnjeg Julijana Grina, kao i Tobijasa Švajnštajgera i Stivena Riberija, mlađu braću daleko poznatijih igrača sa istim prezimenom - Bastijana i Franka.

Nakon dve godine u Minhenu, Ten Hag je dobio prvi veliki posao, u Utrehtu, gde je nastavio da gradi svoj put i veliko ime. Na njega je ogroman uticaj imao Gvardiola, usvojio je njegovu formaciju 4-2-3-1 koju je Pep koristio samo u Minhenu. Ten Hag je na treninzima gledao prvi tim i prenosio znanje na rezervni po pitanju visokog presinga, pas igre i dominacije na svim delovima terena, što je kasnije implementirao i u Utrehtu i Ajaksu.

Upravo je Pep Gvardiola bio prvi koji je velikom gradskom rivalu "preporučio" svog bivšeg kolegu iz Minhena, pre tačno šest meseci.

- Kada bi dobio taj zadatak da se čujem sa upravom Junajteda da bih im dao savet, rekao bih im "ljudi, dovedite tog čoveka". On je sjajan trener, u to nema nikakve sumnje. Čak verujem da bi on mogao da trenira i ovaj tim Mančester sitija. Doći će dan kada budem odlazio i tada ću sigurno preporučiti Ten Haga.

Ten Hag je više puta isticao uticaj Pepa Gvardiole na njegovu trenersku karijeru, a posebno se divio Kataloncu u jednom intervjuu 2020. godine.

- Njegova filozovija je senzacionalna. To što je uradio sa Barselonom, Bajern Minhenom i sada sa Mančester sitijem je promenilo fudbal kao igru. On uvek igra atraktivno, napadački, ali beleži i rezultate. To je nešto što pokušavam i ja da napravim u Ajaksu. Svoju jedinu grešku napravio je u svojoj prvoj sezoni u Sitiju kada je potcenio snagu i brzinu Premijer lige, ali je to odmah uvideo i doveo igrače sa kojim je počeo dominaciju koja i danas traje. On nije tvrdoglav, možda u svojoj filozofiji, ali je prilagođava ligi u kojoj igra, da bi ona dobila svoj najbolji oblik. Pepu nikada neće ništa oprostiti, on osvaja trofeje, pobeđuje i pomera granice fudbala i zato svi čekaju jedan poraz da bi ga kritikovali. A on se prilagodio u najjačim fudbalskim zemljama, Španiji, Nemačkoj i Engleskoj i podigao fudbal u njima na viši nivo. Niko nije briljantan kao Pep.

Igrački kadar

Pep Gvardiola ima više glavobolja pred međusobni duel, jer je tokom reprezentativne pauze ostao bez Džona Stounsa, dok je Kalvin Filips morao na operaciju ramena i sledi mu duža pauza. To bi moglo da znači da bi vatreno krštenje mogao da ima novajlija Manuel Akanđi koji se pokazao u Ligi šampiona. Pep će imati dilemu da li će Bernardo Silva početi na krilu, i tako ostaviti mesto za Gundogana u veznom redu, ili će Portugalac igrati u vezi, a gore šansu dobiti Griliš i Foden, uz Halanda.

Ten Hag još uvek čeka da Markus Rašford dobije zeleno svetlo za povratak na teren. Englez je doživeo lakšu povredu pre pauze i on je jedina dilema za startnih 11. Ten Hag je upisao četiri trijumfa u nizu u istom sastavu, tako da nema dileme da će i u nedelju sigurno zaigrati - De Hea, Dalo, Varan, Lisandro Martinez, Malasija, Eriksen, MekTominej, Sančo i Antoni.

Lisandro VS Haland

Svakako da je Erling Haland prvi igrač na koga će pomisliti apsolutno svaki navijač. Norvežanin od početka sezone nije dao gol niti upisao asistenciju samo u utorak protiv naše reprezentacije i u pravoj formi čeka i ovaj meč. Ipak, tu je jedna zanimljivost, a to je meč kada je Haland naleteo na Lisandra Martineza. U prošloj sezoni, u grupnoj fazi Lige šampiona, Ajaks je održao dvočas fudbala Borusiji Dortmund. Ajaks je slavio 4:0 na stadionu "Johan Krojf", a Lisandro Martinez je na tom meču stavio u džep Erlinga Halanda. Norvežanin je tada dobio jednu od najnižih ocena u Ligi šampiona, da bi potom dve nedelje kasnije propustio drugi meč zbog povrede. 

Navijači Junajteda nadaju se da bi upravo Lisandro, uz pomoć iskusnog Varana, koji obožava velike utakmice i duele sa najboljim napadačima, mogao da zaustavi Halanda, koji je do sada dao 11 golova u Premijer ligi, tri više nego čitav tim Junajteda od početka sezone.

Tradicija

Zvuči neverovatno, ali Junajted je u novoj istoriji još kako umeo da pobedi Siti na "Etihadu". U poslednjem duelu Siti jeste slavio 3:1, ali je pre toga Junajted vezao čak tri pobede od kojih jednu u Liga kupu. Isto tako, Sitiju je nekako više odgovarao "Old traford" na kom je vezao dve pobede i poslednji put izgubio još marta 2020. Od kako je došao u Siti, Gvardiola se 16 puta sastao sa Junajtedom, uz skor od osam pobeda, dva remija i šest poraza, što ipak je potvrđuje baš takvu dominaciju Katalonca. Naravno, ovo je prvi put da se Ten Hag sastaje sa Sitijem, kao trener Junajteda.

Utakmica je na programu u 15.00, a AdmiralBet je i za ovaj derbi spremio brojne specijale sa najjačim kvotama i možete ih odigrati odmah OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke