UEFA istražuje 20 klubova - Sankcije prete Barsi, Juveu, PSŽ-u

Autor: Nemanja Janošev
utorak 23.08.2022.
11:06
Izvor: Sportske.net

Novi pravilnik uskoro.

JEAN-CHRISTOPHE BOTT
JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Povezane vesti

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) otvorila je istragu protiv 20 klubova zbog kršenja finansijskog fer-pleja za sezonu 2020/21.

Finansijski fer-plej godinama unazad postoji kao akt, ali UEFA ga ne sprovodi jednako prema svima i maltene se uvek podigne bura oko eliminacije određenog velikana iz evropskih takmičenja, da bi posle njihove žalbe sve bilo regulisano.

Poslednji primer je Mančester siti, od pre tri godine kada su dobili zabranu igranja u Evropi na dve sezone, a potom je to ubrzo, kao gumicom, obrisano.

Sada UEFA iz istih razloga istražuje čak 20 timova od kojih 10 očekuju sankcije, i tu spadaju ekipe poput: Barselone, PSŽ, Juventusa, Rome, Marseja, Intera...

Sankcije za timove poput Pari Sen Žermena i Marseja mogle bi da budu ekonomske prirode, dok se očekuje da određeni klubovi trpe i ozbiljnije kazne. Konkretno, sada bi Barselona mogla biti eliminisana iz evropskih takmičenja.

Ovo se može shvatiti i kao određena vrsta pritiska na pojedine klubove koji zagovaraju Superligu Evrope i žele da izađu iz UEFA.

Treba napomenuti da je ovo poslednja sezona u kojoj važe aktuelna pravila finansijskog fer-pleja. Od 2023. UEFA uvodi radikalnije mere s ograničenim trošenjem procenata na plate igrača, transfere i naknade za agente. Za narednu godinu će ograničenje biti 90 odsto, 2024. do 80 odsto i od 2025. od 70 odsto.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke