UEFA pokrenula istrage protiv Sparte i Union Berlina

Autor: Milovan Longinov
utorak 05.10.2021.
22:02
Izvor: Sportske.net, Beta

Zvanična istraga.

Epa/Thorsten Wagner
Epa/Thorsten Wagner

Povezane vesti

Evropska fudbalska unija (Uefa) pokrenula je danas istrage protiv češke Sparte i Union Berlina zbog rasističkih i antisemitskih ispada navijača tih klubova na prošlonedelnim utakmicama Lige Evropa.

Sparta je trebalo da ugosti Rendžers na praznom stadionu zbog prethodnih optužbi za rasizam, ali je Uefa dozvolila da toj utakmici prisustvuje 10.000 hiljada dece uzrasta do 14 godina.

Tokom utakmice, po navodima iz škotskog kluba, na meti rasističkih napada bio je Glen Kamara, koji je u Pragu već imao problema na utakmici protiv Slavije u martu ove godine.

Kamara je posle te utakmice protiv Slavije prijavio da ga je Ondžej Kudela rasistički vredjao, zbog čega je kasnije fudbaler češkog tima suspendovan na deset utakmica.

Sparta je negirala optužbe za rasizam, a u ponedeljak je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek zatažio od britanskog ambasadora u Pragu zvanično izvinjenje od Fudbalskog saveza Škotske zato što su češka deca optužena za rasizam, a Česi uporedjeni sa trulim voćem.

Navijači Union Berlina su tokom utakmice protiv Makabija iz Haife fotografisani sa nacističkim pozdravom.

Predsenik nemačkog kluba Dirk Cingler se izvinio dan posle utakmice, priznajući da je "nažalost antisemitizam i dalje prisutan u društvu, zbog čega je to evidentno i na stadionu".

Makabi Haifa je bio prvi izraelski klub koji je igrao na stadionu izgradjenom za Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine, koji je bio simbol nacističke Nemačke.

Uefa je pokrenula disciplinski postupak protiv oba kluba, ali nije navela kada će odlučivati o tim slučajevima.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke