UEFA poslala upozorenje, Junajtedu preti takmičenje u Ligi konferencija?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 28.05.2024.
19:15
Izvor: Sportske.net

Očekuje se da ovaj pravni problem bude rešen do ponedeljka.

EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Povezane vesti

Mančestere junajted je trijumfom u FA kupu obezbedio takmičenje u Ligi Evrope naredne sezone, ali iz UEFA stižu naznake da to možda i neće biti slučaj.

Engleski mediji prenose da je evropska kuća fudbala dala ultimatum Džimu Retklifu, vlasniku 27,7 posto Junajteda i većinskom vlasniku Nice, da do ponedeljka proda određeni deo akcija u jednom od ta dva kluba kako bi i Junajted i Nica mogli da se takmiče u Ligi Evrope.

Nica je sezonu u Ligi 1 okončala na petoj poziciji čime je zaslužila mesto u drugom po jačini evropskom klupskom takmičenju, a kako UEFA ima stroga pravila kada je u pitanju udeo akcija istog vlasnika u više klubova u identičnom evropskom takmičenju, Retklifova kompanija INEOS je primorana da proda deo akcija u nekom od ova dva kluba do ponedeljka.

Dodatni problem za "crvene đavole" predstavlja pravilo UEFA po kojem bi Junajted bio taj koji bi morao u Ligu konferencija ukoliko Retklif ne proda svoje akcije, a sve zbog činjenice da je Nica kao peti tim Francuske završio iznad Junajteda koji je sezonu okončao kao osmoplasirana ekipa Premijer lige.

Telegraf je još u februaru najavio da će INEOS prodati deo upravljačkih akcija u Nici kako bi pravila bila ispoštovana, a sličan problem ima i Siti grupa koja je vlasnik Mančester sitija i Đirone.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke