UEFA sama formira Superligu - Sprema se nova reforma Lige šampiona, potiskaju se manja prvenstva!

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 28.03.2022.
11:10
Izvor: Sportske.net

Šansa bi bila uskraćena mnogima...

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) diskutovaće o novim reformama koja se tiču Lige šampiona.

Godinu dana nakon što se čitav fudbalski svet ujedinio protiv formiranja Superlige Evrope, UEFA, koja je bila izrazito protiv te ideje, sada planira da učini nešto slično i tako oteža "manjim" timovima ulazak u svoje elitno takmičenje.

Naime, plan koji razvija Evropska kuća fudbala i koji je javnosti preneo pouzdani "Gardijan" jeste da bi se timovi ubuduće u Ligu šampiona plasirali na osnovu istorijskog uspeha, odnosno koeficijenta (op.aut iz prethodnih pet sezona), bez obzira na to kakav bi učinak imali u domaćim šampionatima. Konkretno, ukoliko bi se određeni tim našao van mesta koje vodi u Ligu šampiona i zauzeo poziciju s kojom se kvalifikovao u Ligu Evrope ili osvojio Kup, imao bi pravo da se nađe u eliti na osnovu svog koeficijenta. 

Tako bi najjače evropske lige, koje ostvaruju prava na najveći broj mesta u međunarodnim takmičenjima, potisnule one manje šampionate zahvaljujući toj činjenici, ali i rezultatima koje redovno ostvaruju na evropskoj sceni. Klub iz velike lige (Engleska, Španija, Italija, Nemačka i Francuska) mogao bi čak da profitira zahvaljujući uspehu tima iz svoje zemlje te bi koeficijent postajao jači.

Tema nije upotpunosti razrađena, ali će se o njoj diskutovati na samitu Generalne skupštine u Beču ove sedmice. Već sada je jasno da će ovaj predlog uneti novu podelu. Organizaicija Evropskih liga koja okuplja prvenstva širom kontinenta protiv je ideje da se timovi rangiraju po koeficijentima, a isto je i sa navijačkim grupama. Jedna od vodećih u Evropi - "Football Supporters Europe" - ovog vikenda pokrenula je inicijativu pod nazivom "Osvojite na terenu" i poziva da UEFA odustane od ovakve reforme.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke