Ueska – Ponos Aragona

Autor: Milovan Longinov
subota 31.10.2020.
10:35
Izvor: Sportske.net

Eibar o kome smo pisali nekoliko puta na ovim stranicama je svima pokazao put. Klub iz Baskije se dokopao neočekivano elite, kao tim iz najmanjeg grada u istoriji Primere, a Ueska je pre par godina ponovila isto.

EPA-EFE/JAVIER BLASCO
EPA-EFE/JAVIER BLASCO

Povezane vesti

Oni imaju duplo više stanovnika od Eibara, oko pedesetak hiljada, ali je  stadion „El Alkaraz“ najmanji u ligi. Većinu bitisanja su proveli u trećoj i nižim ligama, pre nešto više od decenije su se dokopali Segunde. Kada su 2018. šokirali Španiju ulaskom u elitu, nisu potrajali dugo. Ispali su odmah, ali su i naredne godine osvojili Segundu pa ih sada gledamo u drugom pokušaju da prežive među najboljim klubovima. Stadion su napravili početkom sedamdesetih na brdima Svetog Horhea ili ti Đorđa iznad grada, mnogo im nedostaju navijači, atmosfera je vatrena, oni su poznati kao domaćinska ekipa.

Iako ovaj klub iz oblasti Aragona, srca španske države postoji od 1960. godine u letopisima španskog fudbala se beleži da je ovo jedno od prvih mesta na kojima se igrao fudbal u zemlji. Oni su pioniri Aragona, nisu ih učili Baski već engleski radnici na gradnji lokalne infrastrukture. Osnovan je i klub studenata koji je igrao prve mečeve protiv ekipa stranih inženjera. Oni su se priključili savezu kao Sijudad Deportica Ueska još 1922. a inače boje tih klubova su bile kao i današnje, crveno-plave, i stadion je bio napravljen u toj boji, uzor je naravno Barselona čiji su navijači bili studenti osnivači, ali i predsednik novog kluba.

Salah

Pedesetih je klub raspušten zbog finansijskih problema, ali su se vratili 1960. Tada nastaje veza sa Barsom, prvi predsednik današnje Sosijedad Deportivo Ueske (umesto CD, sada su S.A.D. Ueska bio je veliki navijač Katalonaca. Moćnija Saragosa u čijoj je senci ovaj klub proveo veći deo istorije ne gleda u njima rivala, ali sada je Ueska najbolji tim Aragona, a Saragosa trune u Segundi. Klub je oduvek bio odlična platforma za razvoj igrača.

Tiket

Prvih 12 godina postojanja proveli su u trećoj ligi, Fran Merida nekada velika nada Arsenala se afirmisao pre odlaska u poznatiju Osasunu u ovom klubu. Ali, ti manji klubovi uvek mogu da računaju na iznenađenje. Na primer, Leganjes je sa budžetom tek nešto većim od četiri miliona evra stigao u Primeru pre četiri godine.

Recept je da nađeš mlade Južnoamerikance, pozajmiš prekobrojne iz većih klubova, pomaže i da se pronađe trener koji forsira mlade. Ueska je imala sreću da 2006. direktor postane Martin Otin, poznatiji kao Peton, i to u trenutku kada su bili na pragu ispadanja iz treće lige. Uspeo je da svojim vezama, kao i menadžerskim iskustvom napravi dobru kombinaciju mladih i isluženih, ali kvalitetnih igrača, izbori Segundu gde su manje više bili standardni. A onda su postali 63. klub u istoriji u Primeri.


baner 10

Mnogo toga se promenilo, pre 15 godina budžet im je bio 400 000 evra, sada je blizu 20 miliona. Lokalni biznisi su se zainteresovali, tim je imao reklamu „Ueska – Magija“, promoviše turizam na severoistoku Španije. I svi su imali koristi,studija lokalne trgovačke komore je pokazala da je svaki uloženi evro biznisa postao 350 evra, što je neverovatno. Madridski univerzitet je izučavao studiju poslovanja Ueske koja je bila rasadnik mladih igrača, a onda uspela da finansijski obezbedi podršku i bude stabilna godinama. Zbog toga ispadanje nije bilo smak sveta, odmah su se vratili imaju pet remija, bez pobede su, drugi put u istoriji igraju u gostima kod Reala, doduše neće ti biti na Bernabeu, pre dve sezone su tesno izgubili sa 3:2, vodili su, srušio ih je Benzema u poslednjem minutu.

baner 9

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke