Ukrajina novim preokretom do Evropskog prvenstva!

Autor: Darko Mitrović
utorak 26.03.2024.
22:36
Izvor: Sportske.net

Dobili smo još jednog učesnika šampionata Starog kontinenta.

Beta/AP Photo/Czarek Sokolowski
Beta/AP Photo/Czarek Sokolowski

Povezane vesti

Reprezentacija Ukrajine igraće na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Grupi E, sa selekcijama Belgije, Slovačke i Rumunije!

To je epilog finalne utakmice baraža između Ukrajine i Islanda, odigrane večeras u poljskom Vroclavu.

Island je vodio sa 1:0 posle prvog poluvremena, ali je Ukrajina, baš kao u polufinalnom dvoboju sa Bosnom i Hercegovinom uspela da napravi preokret i još jednim trijumfom rezultatom 2:1 izbori plasman na EP.

A onda, na isteku prvih pola sata igre, Island je poveo! Odlično su Islanđani kombinovali na sredini terena, ispred kaznenog prostora Ukrajine, na kraju Albert Gudmundson posle par driblinga uspeva da se izbori za poziciju za udarac i to je učinio izvanredno - lopta završava u donjem levom uglu gola golmana Lunina - 0:1.

To mu je bio četvrti gol u ova dva meča baraža, posle het-trika protiv Izraela u polufinalu!

Ukrajinci su mogli do izjednačenja u 37. minutu kada je Georgi Sudakov ušao u kazneni prostor i iskosa sa desne strane gađao u bliži ugao, ali je golman Valdimarson uspeo da izbije loptu u korner.

Samo dva minuta kasnije mreža Islanđana se zatresla, Jaremčuk je pogodio posle centaršuta sa desne strane, ali posle VAR provere gol nije priznat zbog ofsajda.

Naravno, Ukrajinci su od početka drugog poluvremena pojačali pritisak na protivničkoj polovini terena, kako bi što pre došli do izjednačenja, a to im je uspelo već u 54. minutu kada je Sudakov uposlio Cigankova, a ovaj sa ivice kaznenog prostora poslao snažan i precizan udarac u donji desni ugao - 1:1.

Usledio je mirniji period meča, Ukrajinci su i dalje imali inicijativu, ali bez izglednijih prilika. Na drugoj strani, Islanđani su opasno zapretili preko Torsteinsona u 77. minutu. On je odlično šutirao iskosa sa leve strane u gornji levi ugao, ali je golman Lunin sjajno intervenisao.

Nepuna dva minuta kasnije još jedna velika opasnost pred golom Ukrajine! Torsteinson je osvojio loptu na polovini rivala i odmah uposlio Gudmundsona u kaznenom prostoru, ali njegov šut završava tik pored desne stative ukrajinskog gola!

Kazna za te promašaje usledila je u 84. minutu kada Ukrajina stiže do preokreta. Akcija je tekla po desnoj strani preko Cigankova, koji je pronašao Sudakova, a ovaj odmah asistirao za Mudrika koji sa ivice kaznenog prostora pogađa donji desni ugao - 2:1.

Nepunih deset minuta je ostalo Islanđanima da eventualno stignu do izjednačenja, vršili su pritisak u finišu, ali nisu uspeli da dođu do nove prilike za gol.

Ukrajina je uspela da sačuva minimalnu prednost i overi vizu za Evropsko prvenstvo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke