Ume da osvoji evropske trofeje, a da opstane u Premijer ligi?!

Autor: Milovan Longinov
subota 29.10.2022.
14:22
Izvor: Sportske.net

Povratak Unaja Emerija na Ostrvo posle tri godine.

EPA-EFE/Domenech Castello
EPA-EFE/Domenech Castello

Povezane vesti

Unaj Emeri ima nedovršenog posla u Engleskoj i sada je pravi trenutak da se dokaže i na Ostrvu, nakon što se po mišljenju mnogih nije pokazao kao menadžer Arsenala.

"Sada sam mnogo bolje pripremljen za Premijer ligu, nego prvi put", rekao je Emeri još pre nekoliko meseci kada je vodio Viljareal do istorijskog polufinala Lige šampiona, gde ga je zaustavio Liverpul i to na mišiće.

Viljareal je bio poslednji klub u kom je Emeri pokazao da je veliki trener. Jer, kako drugačije opisati to što je u dve sezone osvojio Ligu Evrope i potom stigao do polufinala Lige šampiona? U svojoj prvoj sezoni sa "žutom podmornicom", na putu ka najvećem trofeju u istoriji kluba. Emeri nije mogao da bira lepše rivale u finišu, pošto je u polufinalu pobedio upravo svoj Arsenal ukupnim rezultatom 2:1, a potom je u finalu posle 1:1, u penal seriji 11:10 pobedio Mančester junajted.

U drugoj sezoni, stigao je do polufinala Lige šampiona i to pošto je u osmini finala izbacio Juventus pobedom u Torinu rezultatom 3:0, a potom u četvrtfinalu je pao i veliki Bajern Minhen. Viljareal je pobedio 1:0 kao domaćin i nekako se odbranio i sa 1:1 u Minhenu otišao u polufinale gde ga je izabacio Liverpul ukupnim rezultatom 2:5. Nažalost, dobri rezultati u Evropi uzeli su maha u prvenstvu, pa je Viljareal sa Emerijem završavao oba puta na sedmoj poziciji na tabeli.

Ne treba zaboraviti ni Emerijeve uspehe u Pari Sen Žermenu, iako ga svi pamte po onoj eliminaciji iz Lige šampiona od Barselone, posle istorijskog preokreta od 6:1. Emeri je osvojio sedam od mogućih 10 trofeja sa Parižanima od 2016. do 2018. godine, ali je u LŠ ispao od Barse i potom Real Madrida i zato je dobio otkaz. Barsu je pobedio 4:0, potom je u revanšu prepunom kontroverzi izgubio 6:1 i od tada su mu Katalonci ostali najomrženiji rival. Sa Realom je bila drugačija priča, izgubio je u oba duela, takođe u osmini finala - 1:2 i 1:3.

Pre Pariza, Emeri je ispisao istoriju sa Seviljom. Zvuči neverovatno, ali Emeri je osvojio tri vezane Lige Evrope. U finalima je najpre pobedio Benfiku na penale, potom Djepar i za kraj i Klopov Liverpul, rezultatom 3:1, što je bila kruna karijere i praktično odlazak sa juga Španije, jer je stigao poziv iz Pariza.

Sve ovo što je učinio sa Seviljom i kasnije sa Pari Sen Žermenom, dovelo ga je u Arsenal. Međutim, ispostaviće se da je u tom trenutku PL bila preveliki zalogaj, iako je bio tako blizu. Ako se ne sećate, i sa Arsenalom je stigao do finala Lige Evrope, svog četvrtog, ali je Sarijev Čelsi bio jači, slavio je rezultatom 4:1, a kako je Arsenal bio peti na tabeli, njegova sezona ocenjena je neuspešnom. Nakon lošeg starta u svojoj drugoj sezoni, u jesen 2019. dobio je otkaz i upravo je umesto njega stigao Mikel Arteta.

Emeri je sada zreliji, u međuvremenu je sa Viljarealom pokazao da zna kako se igra u Evropi, samo što ga sada sa Aston Vilom čeka daleko teži posao - da se bori za opstanak. Aston Vila poseduje ogroman napadački potencijal, tu su Oli Votkins, Deni Ings, Emi Buendija, Leon Bejli, Filipe Kutinjo, i ako Emeri to poslaže kako ume, nema dileme da ćemo i naredne sezone gledati Vilu u PL, a onda da je možda pogura i do Evrope. Upravo je to uradio sa Viljarealom, koji je sezonu pre njega završio na 14. poziciji.

I za kraj, zanimljivo je da Emeri debituje protiv kluba, koji ga je zvao da se vrati pre samo nekoliko meseci, u pitanju je Njukasl. Nova uprava "svraka" prošle zime je tražila adekvatnu zamenu za Stiva Brusa za početak velikog projekta i Emeri je bio prva meta. Španac je u tom trenutku osećao ogromnu zahvalnost prema Viljarealu i nije želeo da napusti klub sa kojim je nedavno osvojio Ligu Evrope i nastupao u Ligi šampiona u tom trenutku.

Njukasl se sada bori za plasman u LŠ, a Emeri treba da izbavi Aston Vilu sa dna, AdmiralBet nudi odličnu kvotu 1,79 na tip GG.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke