Utakmica sezone - Kruna se kuje na “Etihadu”

Autor: Darko Mitrović
nedelja 10.04.2022.
10:46
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Veliki derbi Premijer lige

EPA-EFE/Andrew Yates
EPA-EFE/Andrew Yates

Povezane vesti

Ono što je jasno je da se u ovom trenutku engleska titula šeta između Mančestera i Liverpula. Ali, za razliku od nekadašnjeg rivalstva dva suseda, sada se umesto crvene umešala plava boja. Iako derbi sa Junajtedom ostaje najveća utakmica engleskog fudbala i za Liverpul i za ostatak PL, proteklih nekoliko godina Siti se nametnuo kao najveća glavobolja za Redse. Dva tima su osvojila četiri poslednje titule. Ako pogledamo početak 2018. godine, od tada je Liverpul osvojio 337 bodova od maksimalnih 432. U nekim drugim vremena to bi značilo dominaciju, ali problem za Klopa i njegovu ekipu je što je Pepov Siti uspeo da osvoji bod više!

Ulog u derbiju je ogroman, Liverpul koji igra u fantastičnoj formi u 2022. bi preoteo čelnu poziciju od šampiona ako odnese bodove sa "Etihada".

"Ako izgubimo, titula je njihova", počeo je Gvardiola sa psihološkim igrama.

Ono što je izgledalo sigurno, četvrta kruna u pet godina za "Građane" se istopilo posle kikseva protiv Sautemptona, Totenhema i Kristal Palasa. Liverpul koji je bio na 13 koraka iza lidera je dobio deset mečeva u nizu u ligi, pa svakako da u boljem raspoloženju dočekuju derbi.

Ono što stvari čini eksplozivnim do usijanja je činjenica da su oba tima u trci i za Ligu šampiona i za FA Kup. Već 16. aprila igraće ponovo, ali na neutralnom terenu na Vembliju za finale kupa.

Oba tima su manje-više kompletna, osim što Pep ne može da računa na Rubena Diaša koji se početkom marta protiv Piterbora u kupu povredio i duže vreme je van terena.

Podsetimo se, u prvoj Pepovoj sezoni, Siti je bio treći, ispred Liverpula. Izgubili su sa 1:0, a njihova gostovanja na "Enfildu" pratili su incidenti, napadi na autobus što je razbesnelo Gvardiolu. Ukupno se od dolaska u Englesku 13 puta sudario sa Klopom. I zanimljivo rezultat je nerešen, po četiri pobede, pet remija, mada je jedan od tih nerešenih rezultata bio nevažni "Komjuniti Šild" kada je Siti na kraju slavio posle penala. Neverovatna je bila trka 2018. kada su, slično ovogodišnjoj sezoni timovi trčali rame uz rame, Liverpul je osvojio neverovatnih 97 bodova i bio drugi, Siti je imao poen više.

Godinu dana kasnije Klop se osvetio, mada je od te osvete bila važnija činjenica da se prvi put od starta devedesetih titula vratila na "Enfild". Crveni su bili nemilosrdni te godine, već pre prekida zbog korone bili na korak od titule, kada je sezona nastavljena tokom leta, nisu blistali, ali ni doveli trijumf u pitanje. Posle povrede Van Dajka i silnih problema sa izostancima raznih igrača, Klop i njegova ekipa nisu bili ozbiljna konkurencija Sitiju prethodne sezone, ali sada definitivno imaju šansu.
Nismo zaboravili ni da su ekipe igrale u Ligi šampiona pre četiri godine, u polufinalu kada je Liverpul rasturio "Građane" sa 5:1 u dve utakmice.
Ako računamo i susrete u Bundesligi, Klop i Gvardiola su takođe izjednačeni, po osam pobeda i šest remija, jedan od njih u oktobru u prvom delu kada je bilo 2:2. Zanimljivo da su tih osam poraza Klopa od Pepa najviše (zajedno sa onima od Feliksa Magata) koje je Nemac pretrpeo u karijeri od bilo kog trenera. Ali sa druge strane na pijedestalu kao čovek koji je naneo najviše poraza Kataloncu je baš Klop, on je, kako rekosmo dobio osam utakmica protiv Gvardiole, zanimljivo, jednu više od Murinja koji se generalno posmatra kao najveći Pepov rival.

Biće vremena da analiziramo mečeve do kraja sezone nakon derbija u kome neće biti rešena titula prvaka, ali eventualna pobeda Sitija bi šampiona odvela na +4. Recimo samo da Siti bez ovog meča igra još četiri puta kod kuće, nema težih rivala, dok Liverpul kod kuće čeka Junajted i Totenhem, imaju "Mersisajd", gostuju Vili, Njukaslu i Sejntsima, mada Siti putuje pretposlednjeg vikenda sezone Vest Hemu. "Građani" imaju lakši raspored, ali to ne znači bukvalno ništa, oba tima će igrati na pobedu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke