Utreht - nije loše biti "četvrti"

Autor: Mladen Heleta
subota 05.10.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Klub iz centralnog dela Holandije se može pohvaliti da je uz vodeći PSV Ajndhoven i Fejenord jedini neporažen u ligi.

Povezane vesti

Kada je krajem avgusta prošle godine Mihael Sirberbauer smenjen u Utrehtu nakon tri startna poraza u Erediviziji, njegov naslednik Ron Jans izgovorio je rečenicu koja je iz tadašnje perspektive zvučala neostvarivo.

Daćemo ove sezone više golova na „Galgenvardu“ nego prethodne“, rekao je Jans početkom prošlog septembra na stadionu Utrehta, petog holandskog kluba u bogatoj trenerskoj karijeri stručnjaka iz Zvolea.

Ekscentrične izjave najdugovečnijeg trenera Eredivizije nisu bile retkost ni pre tog 11. septembra, ali su u tom trenutku izgledale suludo jer je Utreht uoči početka prošle sezone ostao bez prvog strelca Anastasiosa Duvikasa.

Osim sadašnjeg golgetera Selte, klub su toga leta napustili Bas Dost i Sander van der Strek, strelci po devet ligaških golova, što ih je uz spomenutog Duvikasa činilo najefikasnijim napadačima u Utrehtu u sezoni uoči Jansovog dolaska.

Te sezone Utreht je postigao 20 golova kod kuće. Jans je ovu kotu uvećao za devet, čime je ispunio obećanje dato u trenucima kada su se rušili temelji kluba iz grada najviše holandske katedrale.

Ovaj naizgled sporedan podatak dobija na posebnom značaju iz sadašnje perspektive kluba budući da je Utreht nakon šest kola drugoplasirani u Erediviziji.

Klub iz centralnog dela Holandije se može pohvaliti da je uz vodeći PSV Ajndhoven i Fejenord jedini neporažen u ligi, što im je najbolji start otkad se takmiče u elitnom fudbalskom društvu najrazvijene zemlje Beneluksa.

Prošle godine u ovo vreme klub iz najvećeg univerzitetskog centra u Holandiji imao je svega jednu pobedu iz osam prvenstvenih kola, što sadašnji Jansov uspeh čini još veličanstvenijih.

Stručnjak koji je najdublji trag ostavio u Groningenu, vodeći ga od 2002. do 2010. godine, učinio je ono što teško uspeva i mnogo poznatnijim trenerima – implementirao je igru u kojoj tim savršeno funkcioniše bez vrhunskog golgetera.

U poređenju sa sezonom pre njegovog dolaska, kada je prvi strelac Duvikas postigao 19 ligaških golova, najbolji golgeter u Jansovoj debitantskoj godini ostvario je upola manje pogodaka.

Jansov Utreht ne igra lep i atraktivan fudbal. Štaviše, prilično probirljiva holandska javnost pronalazi im niz mana, poput komičnog gola koji su primili minulog vikenda u pobedi na gostovanju AZ Alkmaru (2:1).

Neoprostiv kiks golmana Vasiliosa Barkasa kod AZ-ovog pogotka ostaće upamćen kao samo jedan u nizu kardinalnih propusta koji su neizostavni deo Utrehtovog repertoara ove sezone, ali način kako uprkos tome uspevaju da iz mečeva izađu kao pobednici za posebnu je analizu.

Iako je osnovan tek 1970. godine, spajanjem tri manja gradska kluba, Utreht se vremenom izdvojio kao najstabilniji holandski klub van „Velike trojke“.

Ako znamo da uz spomenute velikane jedini nikada nisu ispali iz Eredivizije, vrlo lako im možemo dodeliti laskavo priznanje četvrtog kluba u Holandiji, uprkos tome što su u nemalom broju sezona bili u senci drugih ekipa.

Sve navedeno uz podatak da je Utreht četvrti po veličini grad u Holandiji, kao da je usmerio Jansa na stadion „Galgenvard“, zdanje na kojem će ispisati novo poglavlje u bogatoj trenerskoj karijeri.

Stručnjak iz najistočnije holandske regije Overjisel proneo je fudbalsku slavu na severu zemlje, uspešno vodeći rivalske klubove Groningen i Herenven, a zatim se vratio matičnom istoku gde je radio u Zvoleu i Tventeu.

U klubu iz rodnog grada demolirao je Ajaks u finalu kupa 2014. godine, ali ni to ni mnogi podvizi u ostalim holandskim klubovima nisu ga odveli do „Velike trojke“, gde mu je po trenerskim kvalitetima i bilo mesto.

Kratke epizode u Belgiji i Sinsinatiju (ravničarski Ohajo ga podsećao na domovinu) samo su učvrstile misao u Jansovoj glavi da mu je Holandija sudbina, a trenerski posao jedino zvanje, uprkos tome šti je pre selidbe u SAD radio kao sportski direktor Groningena.

Zbog toga ga put u Utreht nije odveo nimalo slučajno, a ukoliko nastavi sa dobrim rezultatima možda u dubokoj sedmoj deceniji života dobije poziv iz „Velike trojke“, jer iz centra zemlje je sve blizu.

Priliku da nastavi sa dobrim rezultatim imaće ove subote od 21 sat na svom stadionu protiv slabašnog RKC Valvijka. Sredinom decembra gosti iz Severnog Brabanta su otkinuli bod u Utrehtu, što je šansa za domaće da se osvete. Verujemo da će je bez problema iskoristiti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke