Vajnaldum kao De Jong - Snovi ili novac?

Autor: Milovan Longinov
subota 05.06.2021.
10:44
Izvor: Sportske.net

Došlo je do neočekivanog zapleta.

EPA-EFE/Paul Ellis
EPA-EFE/Paul Ellis

Povezane vesti

Žoržinjo Vajnaldum je postigao dogovor sa Barselonom, ugovor i plan promocije su bili spremni, a onda je uleteo - PSŽ!

ESPN je kasno sinoć lansirao bombu o tome kako je PSŽ ponudio Vajnaldumu daleko bolju ponudu od Barselone i da je Holanđanin sada bliži odlasku u Pariz.

Ovo je pravi trenutak da se povuče paralela sa slučajem Frenkija de Jonga, iz januara 2019. godine. Mladi Holanđanin, kao najbolji igrač Ajaksa, tada je na stolu imao ponude Barselone i Pari Sen Žermena. PSŽ je pokazao ogromnu inicijativu, veću želju da ga dovede i nudio je finansijski mnogo bolje uslove. De Jong je čekao, oklevao, razmišljao i - dočekao.

Hosep Marija Bartomeu tada je uradio verovatno jedinu pozitivnu stvar za katalonski klub tokom svog petogodišnjeg mandata. Direktno je odleteo za Amsterdam da pregovara sa De Jongom. Objasnio mu je šta je Barselona, šta za igrače Ajaksa znači prelazak na "Kamp nou", povezanost sa Johanom Krojfom, te da ima priliku da pođe njegovim stopama i postane jedan od najboljih u istoriji kluba.

Bartomeu se vratio sa De Jongovim potpisom. PSŽ je otpustio sportskog direktora Antera Enrikea i rat sa Kataloncima dobio je novu dimenziju posle sapunice Nejmar. 

Dve i po godine kasnije, PSŽ uzvraća udarac. Opet je u pitanju Holanđanin. Ovaj put mnogo iskusniji, slobodan na tržištu kome je navodno oduvek bio san da zaigra za Barselonu. Zbog čega je mesecima unazad odbijao da potpiše novi ugovor sa Liverpulom.

Ipak, Đoan Laporta ne želi da bude kao Bartomeu. I ne treba. Ako je ovo način da agenti izvuku više novca, Laporta ne sme da zaigra po njihovim taktovima. Zove te Barselona, pristao si na sve uslove, da te trenira sunarodnik koji te je želeo više od svih, da igraš sa Mesijem, ako si se predomislio, neće i ne treba da te ubeđuju.

Vajnaldum je sada u poziciji bukvalno identičnoj kao i De Jong. Barsa je spremila revoluciju, totalnu rekonstrukciju i početak nove ere. PSŽ kao i uvek ima više novca, ima jak tim koji će napadati Ligu šampiona. Ali šta ako ode Mbape, a Mesi ostane u Barsi, ko će biti jači?

Ostaje samo jedno jedino pitanje - san ili novac. Jer, PSŽ neće biti mnogo bolji tim od Barse naredne sezone, kao što je to bio slučaj tokom prethodne. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke