Valensija - Zlatne godine Rafe Beniteza

Autor: Darko Mitrović
sreda 21.04.2021.
11:42
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Sećanje na strašnu generaciju...

EPA/GEOFF CADDICK
EPA/GEOFF CADDICK

Povezane vesti


Nakon što je stigao do finala Lige šampiona, Hektor Kuper je početkom veka prihvatio ponudu Intera i tamo nastavio da bude drugi izgubivši na neverovatan način krunu u Rimu u poslednjem kolu. U isto to vreme njegov bivši tim je otpočeo novu eru. Mnoge je iznenadio dolazak Rafaela Beniteza koji je radio u Realovoj fudbalskoj školi, a CV ojačao nakon plasmana Tenerifa u Primeru.

Niko zaista nije očekivao da će u svojoj prvoj sezoni Rafa uspeti da prekine post od 31 godine i da osvoji krunu sa Levantincima.

Njegova Valensija je bila sve, samo ne efikasna, u godini prve titule, zvučaće neverovatno, ali možete da proverite, Ruben Baraha koji je činio tandem zadnjih veznih sa Albeldom je bio najbolji strelac tima sa sedam golova. Benitez je formirao neverovatan defanzivni blok, ispred Kanjizaresa su kao sat funkcionisali Maurisio Pelegrino, Ajala i naš Miroslav Đukić koji je te sezone nadoknadio propušteno sa La Korunjom. Upravo su Galicijci bili drugi na tabeli, ali su recimo primili 14 golova više od Valensije, iako su dali 14 više od šampiona.

No, Valensiji je bio potreban obično jedan gol da dobije meč, ili ne izgubi, te godine su otvorili pobedom protiv aktuelnih šampiona Realovih 'Galaktikosa' sa 1:0, te majstorske Benitezove radove gledali smo kasnije u Liverpulu. Angulo je dao gol posle desetak minuta, Santi Kanjizares odbranio čudo i na 'Mestalji'; su slavili pobedu. Druga najbolja odbrana lige bila je Barsina, primili su deset golova više od 'Slepih miševa'. Te sezone je Valensija izgubila samo pet mečeva, ali protiv velikih timova samo od Reala minimalno. Finiširali su u velikom stilu, sedam pobeda i remi u poslednjih osam kola nakon poraza od Rajo Valjekana. U toj seriji primili su, verovali lin ne samo tri gola.

Naredne godine taktika nije radila, ne samo da su izgubili krunu, već se nisu plasirali u Ligu šampiona. Sa Aimarom i Kerjuom koji nisu postizali golove Benitez nije dobio ništa, peto mesto i četvrtfinale Lige šampiona. Divovski Norvežanin je dao samo 13 golova u svim takmičenjima, tek osam u prvenstvu, dali su 56 golova, što je bio napredak, ali i primili 36, Benitez ne pobeđuje napadom. Doživeli su 12 poraza, možda su previše snage potrošili u Evropi, izbacio ih je bivši trener Kuper sa Interom posle pravog rata i tuče u oba meča.

Rafa je promenio stvario, Mista je postao prvi napadač, ali je doveo Visentea kao podršku, brzog igrača koji je odvlačio protivničke bekove i štopere. To je stvorilo prostor, Valensija je počela tanušnim remijem protiv Valjadolida kod kuće, ali je onda sa 'El Sadara' donela bodove, u Pamploni je teško kao trka sa bikovima za gradski praznik festival Svetog Fermina. U uvodnim kolima tukli su Barsu i Atletiko na strani, Real kasnije kod kuće, i bilo je jasno da je Rafa opet nešto smućkao.

Ta generacija ostaće upamćena kao najuspešnija u istoriji kluba, ne samo da su osvojili titulu sa pet bodova ispred Barselone, dali su čak 71 gol, Mista je dominirao sa 19 u ligi, jedino je Real jednom više sa svim svojim zvezdama pogodio mrežu. Ajala je bio neverovatan u odbrani, a osim titule, Valensija se okitila trofejom u Evropi.

Put su počeli u Stokholmu, rival je bio AIK, dobili su sa po 1:0 i u Švedskoj i na 'Mestalji' Oliveira u prvom i Mista u drugom meču su bili strelci. Nelagoda se uvukla kada je Makabi Haifa održala 0:0 u Valensiji u prvom meču, kao da se našao neko da doaka Benitezu. Ali, onda su u Izraelu spakovali poker Izraelcima i otišli u treće kolo gde je rival bio Bešiktaš. Ponovo problemi gubili su, na kraju u nadoknadi Navaro je dao gol za pobedu od 3:2. Na klupi Turaka je sedeo Lučesku, ali je Benitez bio u elementu, na 'Inonu' su sevnule dve kontre, Angulo i Huan Sančez su ih odveli u četvrto kolo. Novi Turci, ovoga puta Genčerbiligi, slabiji na papiru, ali na terenu je bilo muke. Valensija je u Ankari izgubila onim najgorim rezultatom, 1:0, morali su na Levantu da igraju produžetke, prednost gostiju je stigao Mista, da bi u prvom produžetku Visente trasirao put u četvrtfinale.

Tu je bilo lakše, na terenu, ne na papiru, dve pobede protiv Bordoa, obe sa 2:1. Na 'Šaban Delma' stadionu su gubili ce meč okrenuli su u poslednjih pet minuta, u revanšu je bilo lakše. A onda rat, nekada je Viljareal bio mesto gde su išli da beru pomorandže, sada rival u polufinalu Kupa UEFA. Pelegrini na Beniteza to je sudar dvojice tradicionalista, mogli ste se kladiti da će u 180 minuta odlučiti jedan gol. Na 'El Madrigalu' ga nije bilo, dao ga je na 'Mestalji' Mista iz penala, Valensija se branila do kraja i izborila utakmicu za pehar na 'Uleviju'. Iz Švedske su krenuli u Švedskoj završili.

Marsej je bio odličan tim, predvođen Drogbom, te godine je pobedio sam Partizan na 'Velodromu', doneo treće mesto i nastavak u Kupu UEFA. Olimpik je otišao do samog kraja, tukli su na proleće Dnjepar, Liverpul, Inter i Njukasl, branio je Bartez, igrali su Flamini, meite, Marle, Kamel Meriem, Kristanval, ali mnogo lakše nego što se očekivalo 'Los Ches' su dobili meč. Visente je u trećem minutu nadoknade prvog dela pogodio sa penala, to je psihološki ubilo Marsej, Mista ih je dotukao, tu sezonu je Valensija završila sa Ligom i Kupom UEFA, a Rafa kupio kartu za Liverpul.

Nasledio ga je Ranijeri, osvojio Superkup i bio smenjen posle nekoliko meseci u svom drugom mandatu na “Mestalji”. Za Valensiju je to ostala najbolja godina ikada, to je i poslednja španska kruna i poslednji evropski trofej (imaju i KPK, a sa Kuperom su izgubili dve Lige šampiona), a od tada su osvojili dva puta Kup Kralja. Sada su i takvi rezultati misaona imenica...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke