Van Dajk - Gledao smrti u oči, pisao testament, pa postao najbolji štoper sveta

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 26.10.2022.
09:20
Izvor: Sportske.net

Kako ga je Ajaks odbio i zašto je postao zreo čovek...

 EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Naredni meč Liverpul igra protiv Ajaksa, a u centru pažnje holandskih medija i čitave javnosti u toj državi biće Virdžil Van Dajk.

Polako podiže formu u Premijer ligi, videli ste ga protiv Arsenala gde je bio fantastičan i konačno onaj pravi, a da je u uzlazu forme govori i meč protiv Notingema gde je odigrao na visokom nivou.

Van Dajkova karijera je počela upravo u Holandiji, ovaj štoper vrhunskog kalibra je počeo u Groningenu, tamo gde su mnogi slavni fudbaleri počeli svoju karijeru.

Ono što malo ko zna jeste da je Van Dajk imao velikih problema sa zdravljem u periodu dok je bio u dresu Groningena, čak je jedan od trenera tog kluba isticao kako je Holanđanin bio životno ugrožen.

Razboleo se nakon utakmice protiv Ekselziora, a svi su mislili da je u pitanju običan grip, dok nisu uvideli da se radi o upali slepog creva, peritonitisu i infekciji bubrega.

"Nismo znali šta je u pitanju, Virdžil je bio bolestan. Mislili smo da je običan grip. Bio je kod kuće u bolovima nekoliko dana. Otišao je u bolnicu, nisu mogli ništa da pronađu pa su ga vratili kući. Bol je jačala iz dana u dan, a kada ga je majka posetila, shvatila je kakva je situacija, odvela ga u drugu bolnicu, što je bilo od ključne važnosti. Ja sam bio šokiran. Vratio se u klub, promenio se od visokog, krupnog momka u smežuranog. Srećom, vratio se vrlo brzo", rekao je nekad pomoćni trener Groningena, Dik Lukien.

Desila se operacija koja mu je spasila život.

"Najgori scenario vam prolazi kroz glavu. Moj život je bio u opasnosti. Molili smo se Bogu, morao sam da potpišem i neka dokumenta, neku vrstu testamenta. Da sam preminuo, deo novca bi otišao mojoj majci. Naravno, niko nije želeo da govori o tome, ali smo morali to da odradimo. Moglo je sve da se završi", rekao je Van Dajk...

Sve se desilo 2012. godine, pre tačno deset godina, a dva meseca nakon operacije, Van Dajk je bio spreman za najnovije izazove u svetu fudbala.

Odigrao je sezonu za pamćenje za Groningen, prerastao je klub, bio ponuđen i Ajaksu koji je rekao "ne", i grdno se prevario te 2013. godine. Umesto u Ajaks, Van Dajk je otišao u Seltik koji ga je silno želeo, odigrao još dve fantastične sezone nakon čega je stigao poziv Liverpula.

Ostalo je istorija...

Ukoliko mislite da će Dušan Tadić danas postići gol iz penala i da će biti više od tri gola na meču, kvota u AdmiralBetu je 6.75!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke