Van Dajk ili Nemanja Vidić? Odgovor je sada jasan!

Autor: Nemanja Janošev
subota 17.09.2022.
19:26
Izvor: Sportske.net

Ali, Van Dajk ime vremena da popravi svoj skor.

EPA/ROBIN PARKER
EPA/ROBIN PARKER

Povezane vesti

U poslednjih nekoliko godina smo često slušali polemike oko toga da li je Virdžil van Dajk bolji od Nemanje Vidića kad aje reč o štoperima koji su nastupali na najvišem nivou evropskog fudbala.

Svako ima svoje argumente, a ključni su definitivno periodi u kojima su dvojica izuzetnih štopera nastupali. Nemanja Vidić je odavno u penziji, dok Van Dajk u ovom trenutku prolazi kroz krizu što sa sobom povlači kritike. No, mora se istaći da je Holanđanin u prethodne tri, četiri godine zaista jedan od najboljih štopera na svetu, ali da li je među najboljima ikada?

Jeste, barem kada je period od 2009. godine u pitanju, kaže istraživanje redakcije "Pop Foot". Brojke svedoče o tome. Ali, nije bolji od Nemanje Vidića! Proslavljeni srpski štoper je zapravo drugi najbolji u pogledu najboljeg procenta dobijenih duela u ovom veku.

Nemanja Vidić je, prema proračunima, imao 310 startova, a kao pobednik izašao iz njih 272 što je 87.7 uspešnosti. To ga postavlja na drugo mesto ove liste, dok je Van Dajk sa 0.4 odsto slabiji u učinku od 307 susreta. Dakle, štoper Liverpula bi mogao da ga pretekne vrlo brzo po procentualnosti, a treba istaći i to da nije obuhvaćeno još nekoliko Nemanjinih najboljih godina. Oba brojka bi izvesno bila znatno bolja.

Iznenađujuće je ko se sve našao na ovoj listi. Mamadu Sako je, recimo, četvrtoplasirani, a na prvom mestu nalazi se Brazilac Aleks sa 88.1 odsto usvojenih duela na 352 utakmice. Recimo, Serhio Ramos je na tek 20. mestu sa 79.5 odsto uspešnosti. No, ne čine samo ove brojke kompletnog štopera, što lista potvrđuje. Znamo gde će svoje mesto u istoriji imati Serhio Ramos, a gde, recimo, Aleks...

Međutim, ako se barem jedna dilema rešila, makar i trenutno - Nemanja Vidić je ispred Virdžila van Dajka. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke