Vatreni derbi “Svete Vespe”, Atalantu i Inter ne spajaju ni boje

Autor: Ivan Cvetković
subota 04.11.2023.
09:15
Izvor: Sportske.net

Derbi Lombardije ima zanimljivu istoriju.

EPA-EFE/PAOLO MAGNI
EPA-EFE/PAOLO MAGNI

Povezane vesti

Jedan od zanimljivijih mečeva 11. kola italijanske Serije A biće okršaj u Bergamu gde će Atalanta dočekati lidera šampionata Inter. Klubovi sa istim, crno-plavim, bojama igraju veoma dobro od početka sezone i biće to pravi ispit za Simonea Inzagija i Đanpjera Gasperinija.

Ali, i za policiju u Lombardiji jer, premda ovo nije najljući derbi u Lombardiji, svakako je susret visokog rizika.

Razloge tome mogli bismo da potražimo još daleke 1972. kada su navijači Atalante namerno oštetili automobile tadašnjih fudbalera Intera Marija Korsa i Roberta Bonisenje. Nakon serije sukoba navijača dva tima tokom 70-ih prošlog veka, sve je kulminiralo 1979. kada su uhapšene četiri osobe i podneto 26 žalbi zbog blokade puta i bacanja kamenja prilikom kojeg je pogođen i jedan policajac. Navijači Atalante su ukrali zastavu vatrenih navijača Intera i dugo se hvalili njome na severnoj tribini što je dodatno produbilo odnose navijača dva kluba iz Lombardije.

Vrhunac ovih sukoba dogodio se u sezoni 2000-01 kada je Inter dočekao Atalantu čiji su navijači poneli gorepomenutu zastavu. Kako je vreme bilo veoma lepo, pristalice “boginje” su u Milano stigle na skuterima što je odmah upalilo lampice navijačima Intera. Jedan od njih je, frustriran ukradenom zastavom, ukrao skuter i uspeo da ga unese na tribine kao “ratni trofej”! Incident poznat i kao “Sveta Vespa” ostaće duboko urezan u sećanje navijačkog života u Italiji. Navijač koji je uneo vespu na kraju ju je bacio na niže nivoe tribina, a srećom na njima nije bilo gledalaca. Posle opsežne istrage unutar kluba, utvrđena je krivica kod četiri navijača kojima je izrečena doživotna zabrana ulaska na utakmice “neroazura”.

Inter je na tom meču slavio sa 3:0 golovima Kristijana Vijerija koji je pogađao dva puta i pogotkom Alvara Rekoba, ali taj trijumf nije pomogao klubu iz Milana da se plasira u Ligu šampiona jer je Parma zauzela četvrtu poziciju. Fudbalski savez Italije kaznio je Inter zbog ovog incidenta tako što je odredio da ekipa dve domaće utakmice igra na neutralnom terenu, a naredni meč ostaće upamćen po velikoj Milanovoj pobedi u gradskom derbiju od 6:0. Navijači su nastavili seriju sukoba i u narednim godinama, pa je prisustvo policije u duelima dve ekipe uvek dodatno pojačano kako bi se sprečili neredi.

Prvi okršaj dve ekipe dogodio se 12. decembra 1937. godine u Seriji A kada je meč u Bergamu okončan rezultatom 1:1. Inter i Atalanta su se do sada sastajali 137 puta, a klub iz Milana ima čak 73 pobede. U 27 navrata slavila je Atalanta, dok je 37 puta bilo nerešeno uz ukupnu gol razliku 238:125 za Inter. Interesantno, ovi rivali sastali su se i u četvrtfinalu Kupa UEFA u sezoni 1990-91 kada je za Atalantu nastupao i Argentinac Klaudio Kaniđa. Sa druge strane, Inter je imao Mateusa, Klinsmana, Zengu, Barezija i ostale koji su na kraju i osvojili evropski trofej pobedom nad još jednom italijanskom ekipom, Romom.

No, vratimo se u sadašnjost.

Atalanta već godinama pravi sjajne rezultate na čelu sa Đanpjerom Gasperinijem i u dobrom raspoloženju dočekuje Inter koji je, sa druge strane, osokoljen pobedama nad Milanom i Romom. Uz dobre igre u Ligi šampiona, “neroazuri” zauzimaju i prvu poziciju u Seriji A i u ovom trenutku izgledaju kao ekipa koja može do novog Skudeta. Golovi u njihovim mečevima uvek su primamljiv predlog, naročito ako se zna da Inter u Bergamo dolazi sa namerom da pobedi.

Samo da ne lete vespe po tribinama…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke