Velika imena i mnogo talenata - MLS liga postaje galaksija za sebe

Autor: Ivan Cvetković
subota 25.03.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

Stručnjaci očekuju još jednu veoma uzbudljivu i kvalitetnu sezonu u najjačoj fudbalskoj ligi SAD.

AP Photo/Ringo H.W. Chiu
AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Povezane vesti

Reprezentativni termin koji je odobrila FIFA očigledno nije realnost na koju se obazire MLS liga, najjači šampionat Sjedinjenih Američkih Država. Zapravo, to takmičenje je možda i jedino u elitnom rangu širom sveta koje ne pravi reprezentativnu pauzu, pa su klubovi “osuđeni” na to da igraju sa igračima koji nisu reprezentativni kadar.

Dokaz da je MLS liga u konstantnom razvoju govori i sam pogled na izlazne transfere koji iz godine u godinu obaraju rekorde kada je u pitanju visina obeštećenja. Tako je pred početak nove sezone Džon Duran otišao iz Čikago Fajersa u Aston Vilu za čak 22.000.000 dolara, dok je Gaga Slonina iz istog kluba pojačao Čelsi za 15.000.000 dolara. Interesantan je i slučaj reprezentativca SAD srpskog porekla Đorđa Mihailovića koji je iz Montreala stigao u AZ Alkmar za 6.000.000 dolara.

Najveća novina jeste novi klub Sent Luis Siti koji je postao 29. član MLS lige. Kažu da su stanovnici grada iz savezne države Misuri jedva dočekali svoj fudbalski klub, sezonske karte rasprodate su praktično odmah po puštanju u prodaju, dok se već formirala lista čekanja koja je sve veća. Čitavu priču vodi proslavljeni Nemac Luc Fanenštil, nekadašnji golman poznat je po tome što je igrao na svim svetskim kontinentima, bio u singapurskom zatvoru, a kasnije i bio funkcioner Hofenhajma u vreme velikih uspeha. Kao sportski direktor, Fanenštil je zaposlio nekadašnjeg asistenta u Njujork Red Bulu Bredlija Karnela, a najveće zvezde na terenu su bivši golman Borusije Roman Birki, iskusni štoper Tim Parker, Klaus, Leven, Blom i ostali.

Ko su favoriti za osvajanje titule?

U prvom redu su Los Anđeles i Filadelfija, blažu bismo prednost dali aktuelnom braniocu trofeja iz Grada anđela, najveće zvezde su legendarni Đorđo Kjelini, prekaljeni Karlos Vela, Hesus Muriljo, a kao veliko pojačanje stigao je talentovani Hrvat Stipe Biuk iz splitskog Hajduka. Sa druge strane, Filadelfija se uzda u Danijela Gazdaka, Kaija Vagnera, dok je kao pozajmljen igrač iz Crvene zvezde tu i dalje Ričard Odada.

Pitaće se sasvim sigurno i timovi poput Los Anđeles Galaksija, Dalasa, Ostina, Sinsinatija, Orlanda, Sijetla i Nešvila, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko na kraju sezone vidimo novog fudbalskog vladara Sjedinjenih Američkih Država.

Praktično u svakom klubu imate poneku veliku zvezdu. U Torontu su Lorenco Insinje, Federiko Bernardeski i Majkl Bredli, zatim Daglas Kosta, Barsino dete Riki Puđ, Martin Kaseres i Čičarito nastupaju za Los Anđeles Galaksi zajedno sa reprezentativcem Srbije Dejanom Joveljićem. U Čikagu je Džerdan Šaćiri, Ektor Erera je u Hjustonu, Kristijan Benteke u Di Si junajtedu, zatim i Miloš Degenek koji brani boje Kolumbusa...

Koliko je srpskih fudbalera “preko bare”?

Osim gorepomenutog Dejanja Joveljića, čast srpske škole fudbala u SAD brane još i Đorđe Petrović, Nemanja Radoja, Ranko Veselinović i Marko Ilić. Petrović nastupa za Nju Ingland Revolušn, našao se i na spisku “orlova”, a za njegove kvalitete se uveliko raspituju slavni premijerligaši poput Liverpula i Mančester junajteda. I Veselinović je standardan u svom Montrealu, kao i Petrović nastupio je za reprezentaciju Srbije, počeo je svoju četvrtu sezonu u MLS-u. Iskusni Radoja se posle duge karijere u Španiji našao u Americi gde igra za Sporting Kanzas Siti, dok je Marko Ilić u Koloradu za sada bez nastupa od početka sezone.

Odigrana su već četiri kola, peto je na redu ovog vikenda, a program 25. marta od 21.30 otvaraju Portland Timbersi i Los Anđeles Galaksi u Portlandu. Dan kasnije, već od 00.30 po evropskom vremenu kreće serija utakmica, čak 13 će biti odigrano u noći između subote i nedelje.

Od parova izdvajamo okršaj Kolumbusa i Atlante, gosti su u odličnoj seriji rezultata i favoriti na gostovanju, a moglo bi i pasti više od tri gola uzevši u obzir prethodne duele ova dva tima. Di Si junajted će u svom Vašingtonu dočekati Petrovićev Nju Ingland sa Vejnom Runijem na klupi, nije nemoguće videti barem po gol u obe mreže…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke