Verderov očaj pred poslednje kolo - Rešenje je Tomas Šaf?

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 22.05.2021.
13:22
Izvor: Sportske.net

Kuva u prvoj i drugoj nemačkoj ligi...

Beta/Carmen Jaspersen/dpa via AP
Beta/Carmen Jaspersen/dpa via AP

Povezane vesti

Kako smo i pretpostavili, kao i pre dve godine, Ajntraht Frankurt je pao u finišu, izgubili su mesto koje vodi u Ligu šampiona, Dortmund je uspeo da nadoknadi propušteno i odahne, dok će "Vukovi" iz Volfsburga igrati u eliti, sasvim zasluženo.

U poslednjem kolu čeka nas pravi haos kada je u pitanju bitka za opstanak.

Jedan putnik u Cvajtu se zna, Šalke će se prvi put u istoriji preseliti u drugu ligu, oni su jedni od osnivača Bundeslige, mučili su se prethodnih godina, imali finansijske probleme, ove je kulminiralo, davno su ispali.

Ali, opet, nekako drže konce bitke za opstanak u svojim rukama. Igraju pošteno, to se u Nemačkoj podrazumeva. Izgubili su od Herte, ali su zakopali Ajntrahtove nade u Ligu šampiona, bila je to tek treća pobeda za "Kraljevsko plave" u sezoni.

Sada Šalke na oproštaju od Bundeslige gostuje "Jarčevima" iz Kelna, koji su pretposlednji i ako ne pobede, zajedno će sa gostima u pakao druge lige.

Kao što verovatno znate, poslednja dva ispadaju, 16. na tabeli igra baraž. Verder je na tom mestu, nemački gigant koji se prošle godine spasao baš u plej-autu, iako su ih svi videli u Cvajti. Sada u poslednjem kolu, Verder može da se spasi, ako pobedi na "Vezeru" Borusiju Menhenglabah koja je realno mnogo bolji tim i želi da u poslednjem kolu dohvati Evropu. Arminija gostuje u Štutgartu, domaćin na "Rajn Nekeru" igra za čast, ali i oni će dati sve od sebe. Verder recimo može direktno da ispadne, kao i Arminija, dovoljno je da ne pobede, da Keln slavi protiv Šalkea i preseliće se u Cvajtu. Mogu da ispadnu, ali i da prežive bez plej-auta, ako pobede, a Arminija ne slavi kod "Švaba". 

Ali i klub iz Bilefelda bi mogao da se vrati u Cvajtu direktno, ako oba rivala i Verder i Keln pobede, a oni izgube meč protiv Štutgarta. 

Verder je inače povukao očajnički potez, pošto nisu pobedili devet mečeva, a uz to su poraženi u polufinali kupa od objektivno jačeg Lajpciga. Smenili su trenera Kohfelda i vratili na klupu čoveka koji je sinonim za klub, Tomasa Šafa. Sa ovom legendom, igračkom i trenerskom, su osvojili KPK (tada je bio igrač), duplu krunu 2004. godine, a vodio ih je do finala UEFA kupa krajem prošle decenije, kada su u poslednjem meču izgubili od Šahtjora. Šaf je proveo na klupi 14 godina, otišao je u Ajntraht, pa Hanover, gde je kratko bio trener, došao i otišao usred sezone. Pet godina je bio van trenerskog posla, sada će u poslednjem meču probati da spasi svoj voljeni tim najgoreg.

Nekako bi u Verderu prihvatili i baraž, prošle godine su se tako spasili, bilo je 0:0 na "Vezeru" protiv Hajdenhajma, a onda posle drame 2:2 u revanšu, pa su preživeli.

Samo, ima jedna "kvaka", ove godine tako mali tim iz Cvajte neće u baraž, jer se za treće mesto bore Kil koji je ove godine nokautirao Bajern u kupu, kao i Grojter Firt. Bohum vodi, nisu još sigurni, sve su upropastili u pretposlednjem kolu remijem u Nirnbergu. Sada, da bi izbegli baraž za ulazak moraju da osvoje bod kod kuće protiv Sandhauzena koji bi mogao da ispadne, ako Osnabrik pobedi tim iz sredine tabele Aue u poslednjih 90 minuta sezone. Kil je siguran u top 2, odnosno direktnu promociju, u slučaju da kod kuće pobede Darmdšata. Grojter Firt je dobio šansu, za razliku od vodećeg dvojca, oni su slavili prošlog vikenda, pa sada treba da pobede četvrtoplasiranu Fortunu koja nema više nikakve šanse za Bundesligu, a i da sačeka da Kil ne pobedi, i da Bohum izgubi. U suprotnom, Grojter Firt će ostati treći i šansu tražiti protiv 16. tima Bundeslige. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke