Veronik Rabio – Najpoznatija mama evropskog fudbala

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 27.10.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Adrijenova selidba u Marsej još jedan dokaz da mama vodi glavnu reč!

Povezane vesti

Mnogi uspešni sportisti neretko ističu da su im majke najveći oslonac u životu te da im karijere ni približno ne bi bile blistave da iza sebe nisu imali podršku žene koja ih je donela na svet.

U razvojnom putu Kristijana Ronalda, Lionela Mesija, Markusa Rašforda i Edena Azara majke su imale presudan uticaj, jer su u ključnim životnim odlukama davale neophodnu snagu sinovima.

I dok se o relaciji majka-sin u fudbalskom svetu uglavnom govori u pozitivnom kontekstu, ova godina je u primeru Adrijena Rabioa proizvela suprotan efekat.

Reprezentativac Francuske je sredinom prošlog meseca pojačao Olimpik iz Marseja čime je započeo novo poglavlje u karijeri o kojoj godinama unazad ključnu reč vodi njegova majka Veronik.

Adrijenov prelazak na „Velodrom“ u 30. godini života izazvao je negodovanje javnosti jer se malo ko nadao da će doskorašnji vezni fudbaler Juventusa sreću okušati u redovima najvećeg rivala Pariz Sen Žermena, kluba u kojem je stekao igračku afirmaciju.

Rabio je ovog leta, nakon odluke da posle pola decenije napusti Torino, imao ponude Mančester junajteda, Liverpula i Atletiko Madrida. Izabrao je najčudniji put – prelazak u Marsej, što je izazvalo odijum fudbalske javnosti prema njegovoj majci.

Agent fudbalera Bruno Satin nedavno je u intervjuu za francuske medije otkrio da je prelazak Rabioa u Atletiko Madrid propao jer je tokom pregovora Veronik ukazivala na kojoj bi poziciji njen sin trebalo da igra.

Poslednji u nizu primera možda nije savršena ilustracija Veronikinog uticaja na Adrijenov fudbalski put, ali je pravi odraz kontinuiteta višegodišnjeg „robovanja“ sina pod autoritetom majke.

Sve je počelo još davne 2010. godine kada se Rabio kao tinejdžer pridružio mladom timu Pariz Sen Žermena. Fudbaler nije otišao sa novim saigračima na put u Katar jer je Veronik želela da i sama prisustvuje turniru, iako to nije bilo dozvoljeno roditeljima.

Rabio je zbog majke imao problema na pozajmici u Tuluzu tokom 2013. godine, jer je ona želela da prisustvuje treninzima kluba sa čime nije bio saglasan tadašnji trener Alen Kazanova.

Veronikin karakter osetio je na svojoj koži i nekadašnji francuski reprezentativac, a potom i trener PSŽ-a Loran Blan koji je prošao kroz „toplog zeca“ na parkingu pošto je prethodno izbacio Rabioa iz prvog tima.

Kako se prošla decenija bližila kraju, sve je izvesnije bilo da će Rabio napustiti „Park prinčeva“, a ulje na vatru Veronik je dolila izjavom da je njen sin talac Pariz Sen Žermena.

„Uskoro će biti suvi hleb, voda i tamnica. Ova sredina je surova. Žele da obuče pidžamu u devet sati uveče, uoči utakmice, pa da ide na spavanje u 11“, - grmela je Veronik zbog čijeg temperamenta je Rabio imao problema i u reprezentaciji Francuske.

Mada se njeno ime nigde ekspicitno ne navodi u kontekstu odluke Rabioa da otkaže nastup na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, jasno je da je Veronika imala veliki uticaj na sinovljevu odluku koji se toga leta našao na širem spisk igrača kod selektora Didijea Dešana.

Veronik je bila i u centru skandala na Evropskom prvenstvu 2021. godine nakon što je Kilijan Mbape promašio jedanaesterac u penal-seriji protiv Švajcarske. Tog 28. juna na tribinama Nacionalnog stadiona u Bukureštu ušla je u raspravu sa roditeljima Mbapea i Pola Pogbe, upirujući prst krivice u dvojac francuskih fudbalera za eliminaciju „Trikolora“ sa kontinentalnog šampionata.

Ako se setimo kako je još 2008. godine „raskrstila“ sa Mančester sitijem, čiji član je Adrijen bio u mlađim kategorijama, Veronikin staž „loše mame“ dobrano gazi drugu deceniju u najtiražnijim sportskim medijima.

Oni upućeniji u njen privatan život staće u njenu odbranu podsetivši da je zbog bolesti muža praktično sama vaspitala sina, ali da je zbog temperamenta i tvrdoglavosti stvorila imidž zle žene.

Nema sumnje da Adrijenovim povratkom u Francusku njen publicitet u javnosti dodatno proširiti, a već nedeljni derbi između Marseja i PSŽ-a na „Velodromu“ izazvaće lavinu interesovanja.

Derbi devetog kola Lige 1 startuje od 20:45 u najvećoj francuskoj luci, a šampion ima priliku da pobedom pobegne Marseju na velikih plus šest.

PSŽ je slavio na prethodna dva gostovanja na „Velodromu“, mada u poslednje vreme ne briljiraju na strani.

Utisak je da bi remi zadovoljio oba tima pa probajte u tom pravcu uz makar po jedan gol na obe strane.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke