Vikend u komšiluku - Šta nas čeka na terenima bivše Jugoslavije?

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 22.07.2022.
14:00
Izvor: Sportske.net

Evo utakmica koje se igraju i koje su veoma interesantne.

index.hr
index.hr

Povezane vesti

Prošlog vikenda krenuli su šampionati Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a od ovog kreću i Crnogorci, dok ćemo na prvenstvo Severne Makedonije morati da pričekamo do sedmog avgusta.

Hrvatska

Prvo kolo šampionata Hrvatske prošlo je bez kiksa takozvane velike četvorke, koja je stvorena proteklih nekoliko godina, a čine je šampion Dinamo Zagreb i stalni izazivači Hajduk Split, Rijeka i Osijek. Iako u Hrvatskoj forsiraju priču da imaju četiri jaka tima, u realnosti je to zapravo samo jedan, zagrebački Dinamo. „Modri“ su osvojili pet uzastopnih i neverovatnih petnaest od poslednjih šesnaest šampionskih titula, dok se ostali ređaju „kako im je volja“. Dinamo će posle startne pobede od 3:2 posle preokreta protiv „filijale“ Lokomotive gostovati Slaven Belupu, meč između Hajduka i Rijeka odložen je zbog evropskih obaveza oba tima, u derbiju kola Osijek gostuje Lokomotivi, dok će drugo kolo popuniti susreti Istra – Varaždin i Gorica – Šibenik.

Utakmice Lokomotive i Osijeka obično ne donose puno golova, u perthodnih šest okršaja ovih rivala samo jednom smo videli više od dva pogotka. Zagrepčani su u prvih 22 minuta šampionata postilgi dva pogotka aktuelnom šampionu Dinamu na „Maksimiru“, ali ih je otvorena igra koštala izgubljenih bodova. Protiv Osijeka moraće da budu pametniji i pre svega zatvore prilaze svom golu. Što se gostiju tiče, njih predvodi Nenad Bjelica, poznat po „granitnoj“ odbrani na kojoj se zasniva igra njegovih timova, nekada Dinama, a sada Osijeka. Dvojica štopera Škorić i Lonačar stubovi su Bejličine ekipe, dok bi novi špic Beljo moga da „reši“ utakmicu i odnese bodove u „Gradski vrt“.

Slovenačka liga počela je „evropskim“ derbijem između Olimpije i Mure, u kojem su Ljubljančani slavili sa 2:0 i povratili poljuljano samopuzdanje posle turbulentnog starta sezone u koje su, i pre prve utakmice, ostali bez trenera Roberta Prosinečkog. Njegov naslednik Alberto Rijera, uspeo je da se prvo kvalifikuje za narednu rundu kvalifikacija za Ligu konferencija, a zatim pobedi jednog od najvećih rivala u šampionatu. Šampion Maribor doživeo je pravu blamažu na startu, Radomlje je „izbušilo“ ljubičaste sa ubedljivih 0:3 i pokazalo sve nedostatke tima Radovana Karanovića. Derbi druge runde biće repriza finala Kupa iz prošle sezone Bravo – Koper.

Aktuelni osvajač Kup Slovenije Koper gostovaće ekipi Brava, koju je u meču za trofej savladao sa 3:1 uz dva gola Gambijca Kolija, koji je ovog leta napustio klub i otišao u mađarsku Puškaš Akademiju. Na pripremama su obe ekipe odigrale protiv šampiona Srbije Crvene zvezde i ozbiljno namučile „crveno-bele“, Zvezda je pobedila Bravo sa 2:1, dok je Koper golom Kotnika uzeo „skalp“ ekipi Dejana Stankovića. Obe ekipe su napadački potentne i trebalo bi očekivati bar po gol na obe strane.

Bosna i Hercegovina

U Bosni su sve oči uprte u Borac iz Banja Luke i Nenada Lalatovića, koji je ponudio ostavku posle ispadanja iz Evrope i remija na startu prvenstva protiv Sloge iz Doboja. Videćemo da li će srpski stručnjak predvoditi ekipu u derbiju protiv Sarajeva, dok će u drugom derbiju kola igrati šampion Zrinjski i drugi veliki sarajevski klub Željezničar. Utakmice Tuzla Siti – Posušje i Velež – Igman odložene su zbog evropskih obaveza Tuzle i Veleža.

Crna Gora

Šampionat Crne Gore počinje ovog vikenda. Titulu brani Sutjeska, a glavni izazivač biće najveći suparnik od osamostaljenja države podgorička Budućnost. Upravo će Podgoričani imati prvenstvo započeti derbijem protiv Iskre koja je ove sezone imala debi na evropskoj sceni, ali je eliminisana u kvalifikacijama za Ligu konferencija od albanskog Lacija. Sutjeska odbranu titule započinje iz Bijelog Polja, gde će odmeriti snage protiv Jedinstva. Ekipa Dečića pružila je dobar otpor Dinamu iz Minska, ali ipak nije mogla dalje u Ligi konferencija, priliku da potvrde dobru fornmu imaće na gostovanju Mornaru. U ostalim utakmicama sastaju se Jezer – Rudar Pljevlje i Arsenal Tivat – OFK Petrovac.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke