Vislino iskupljenje?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 02.05.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

U četvrtak finale poljskog kupa, “Bela zvezda” kao drugoligaš u finalu…

Povezane vesti

Nije billo toliko davno, pre 15-tak godina je mladi trener Pep Gvardiola vodio svoju Barselonu u prvoj sezoni. U pitanju su bile kvalifikacije za Ligu šampiona, Katalonci su prošli u grupnu fazu, ali eto, ostaće zapamćeno da je u Krakovu verovatno najbolji trener današnjice doživeo prvi poraz.

U to vreme Visla je bila šampion Poljske i ništa nije ukazivalo na ono što se danas dešava "Beloj Zvezdi". I narednih godina ovaj klub je dominirao u Ekstra Klasi, osvojio krune i 2009. i dve godine kasnije. U stvari od 1998. kada je kompanija Telefonika ušla kao glavni sponzor, Visla je za manje od 15 godina bila sedam puta prvak, tri puta drugoplasirana i dodala dva kupa u vitrine.

A danas ih nema na mapi, tačnije preživeli su ogroman šok i ispali u niži rang.

Inače, Visla je jedan od simbola poljskog nacionalizma, ali je posle Drugog Svetskog Rata i komunističke diktature kada su klubovi postali plen državnih organa završila pod šapom "Gvardije" tajne policije zemlje. Oni su se nadali da bi mogli da postanu klub železnica, ali je Leh Poznanj pripao tom preduzeću. Visla je od tajne policije prešla pedesetih pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova ali se nije puno promenilo.

Doduše, oni su i u komunističkoj Poljskog pre svega zbog nezainteresovanosti policije za fudbal ispadali dva puta šezdesetih i osamdesetih, ali je ovo treće ispadanje najviše zabolelo jer je došlo posle par decenija velikih rezultata u domaćem fudbalu.

Ali i Telefonika je jurila rezultat, prebogati Boguslav Cupial je dovodio poznata imena za trener, kupovao strance, ali nikada klub nije uspeo da se vrati nekadašnjim istorijskim principima iz vremena pre komunizma, negovanju sopstvene fudbalske škole i pružanju šanse mladim igračima iz Krakova.

Kompanija je prodavala igrače, ali nikada nije uspevala da recimo napravi fudbalera za najveće klubove, Levandovski, Šćešnji, Kričkovijak, Pišček, Glik su napravili velike karijere niko nije ponikao u Visli. Najveće ime je sadašnji manjinski vlasnik Kuba Blaščikovski, ali i on nije dete Visle, igrao je za sadašnjeg šampiona Rakov.

Telefonika je vodila klub kroz razne periode, vladao je i nepotizam, bilo je i čestih promena u rukovođenju. Onda je stigao Holanđanin Stan Valks čovek koji je u PSV doveo recimo Kežmana, ali je kasnije zbog internih sukoba u klubu iz Ajndhovena izgubio posao.

On je dovodio u Krakov iskusne veterane, ali malo šta se isplatilo. Fudbaleri poput Meliksena, Branka, Lejmija, Marka Jovanovića, Dudua Bitona. Prve pukotine su se pojavile kada su 2012. bili sedmi, tek drugi put u veku da su ostali izvan Evrope.

Nedostatak igranja u evro-kupovima je dodatno opteretio finansije, veterane nisu mogli da prodaju, nabili su ogromne plate, Kriza u poljskom fudbalu je pogodiola i Vislu, a što je najgore, Telefonika je gubila novac, smanjivala broj radnika, neminovno i Visla je bila na udaru. Na kraju Cupijal nije imao gde, prodao je klub 2016. godine.

Jakub Meresinski, kralj poljskih osiguravajućih kuća je kupio klub, ali pričalo se da se odluči za to tek kada nije uspeo da dođe do kontrolnog paketa akcija u Koroni Kjelce. Od 2011. je Visla gubila novac, pa je Meresinski nasledio i dugove. Novi vlasnici su se brzo povukli, kada je Meresinski završio pod istragom zbog fantomskih firmi i dugova, kao i lažnih bankarskih garancija.

Pod maskom navijačke kontrole u klubu, u Vislu su se u poslednjih osam godina infiltrirali huligani koji nikada nisu bili daleko. Sećaju se stariji kada je Dino Bađo pogođen nožem na meču Visle i Parme devedesetih u Kupu UEFA. Čovek koji je bacio nož, Pavel Mihalski je osuđen na šest godina zatvora, ali je njegova huliganska grupa "Šarksi" i dalje rasla. Kada je pušten iz zatvora nastavio je da širi mrežu, a njegov saveznik i bivši advokata Marzena Sarapata je izabrana na čelo kluba.

Damijan Dukal potpredsednik je takođe imao veze sa vođom "firme", radili su zajedno u lancu teretana u Krakovu. Svi oni zajedno su izvlačili novac iz Visle, plate igračima su kasnile, a kada je jedan novinar radeći "undercover" među huliganima objavio ove podatke, krenule su ostavke, ali i istraga finansijske policije. "Mozak" Mihalski je pobegao iz Poljske (njegov mlađi brat je prethodno zbog trgovine drogom, nasilja osuđen na sedam godina zatvora).

Pojavio se navodni spasilac u vidu biznismena Vana Lija iz Kambodže. Ovaj biznismen iz Francuske je nestao bez traga, u pitanju je bila prevara, tim se rasuo, pritekli su u pomoć bivši igrači, pre svih Blaščikovski koji je i zaigrao za klub, pa je nekako izbegnut bankrot. On se vratio kao veteran, igrao za mininalnu platu od 100 evra nedeljno. Pozajmio je i novac zajedno sa još dvojicom investitora kako bi isplatio primanja igračima i spasao Vislu ispadanja u amaterski fudbal. Ali, nisu uspeli da sa igračima iz nižih rangova prežive u eliti, dovodili su slobodne agente, 2022. su se preselili u niži rang.

Nisu uspeli da se vrate prošle sezone, tim je potpisao ugovor sa jednom španskom menadžerskom agencijom, pa sada veliki broj Španaca igra u Visli. Bore se za plej-of za elitu, neće biti lako da izbore kroz baraž povratak, ali su napravili veliki rezultat u kupu.

Naime, u četvrtak će Visla igrati za pehar u ovom takmičenju. Prošli su Lehiju, Poloniju iz Varšave, Viđev Lođ i Pjast.

Na putu do prvog kupa u poslednjih dvadesetak godina stoji Pogon. Ovaj tim Iz Šćećinja, popularni "Dokersi" spadaju u gornje ešalone poljskog fudbala. Nikada nisu osvojili kup, ali su u ovoj deceniji redovno među top 4. I oni su imali svoje teške trenutke, finansijske probleme, ali su se izvukli. Vodi ih Šveđanin Jens Gustafson koga se sećate verovatno pre par godina kao trenera splitskog Hajduka.

Klub iz Pomeranije je takođe prepun stranaca, trenutno su peti na tabeli i svakako da su favoriti u ovom meču. Pogon je tukao Leh, pa Jageloniju, i svakako da je u četvrtak u Varšavi favorit.

Visla je gledala kako njen omraženi rival Krakovija, pre pet godina osvaja kup, jedini trofej u poslednjih osamdesetak godina, sada ima priliku da se raduje...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke