Vitese - Nema teže od Ajaksa

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 18.04.2021.
10:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Za vikend finale holandskog kupa...

EPA/OLAF KRAAK
EPA/OLAF KRAAK

Povezane vesti

Pisali smo o Viteseu, klub iz Arnhajma, iz Gelderlanda, poznatiji kao granica sa Severnom Rajnom i Vestfalijom i tačka na kojoj su saveznici posle onog čuvenog desanta ušli na teritoriju Nemačke. Svake godine klub obeležava taj praznik, preživelih veterana je sve manje.

Oni su poznati kao klub koji je bio filijala Čelsija, pisali smo i o vezama gazde Meraba Jordanije sa Romanom Abramovičem, velikom broju fudbalera "Plavaca" koji su se borili za mesto pod Suncem i povratak u Englesku. Retko ko je uspeo, čak je Abramovič instalirao jedno vreme i Slutskog bivšeg ruskog selektora i čoveka koji je napravio velike uspehe sa CSKA. I naši Matić (koji se zaobilaznim putem preko Benfike i Danilo Pantić bili su deo tog projekta). Vilfred Boni je 2012. izborio odlazak ali ne u Čelsi, bio je najbolji strelac prvenstva, a godinu dana kasnije kada je Freda Rutena zamenio Piter Boš, klub je vodio čak posle 17 kola. Igrali su Deni Proper, kao i Bertran Traore koji je istina ponovo dobio šansu u Čelsiju, ali nikada se nije dokazao, pa je preko Ajaksa otišao u Lion.

Velika većina značajnih stvari za klub sa istoka Holandije dešavala se pre Drugog Svetskog Rata, imali su često finansijskih problema, ali u ovoj deceniji se sve promenilo.

Na kraju krajeva uspeli su da uzmu kup. Tim koji je Henk Frejžer preuzeo od Boša je u finalu kupa tukao AZ sa 2:0, oba gola postigao je povratnik Riki Van Volfsfinkel. Bilo je to 2017. sada će ponovo imati šansu. Zanimljivo da nemaju dobar rekord u kupu jer su pre tog pomenutog trofeja igrali tri finala, sva izgubili, poslednje od PSV Ajndhovena krajem osamdesetih.
Od ulaska istočnoevropskog kapitala nisu nikada završili ispod sedmog mesta, imaju dosta kvalitetnih i iskusnih igrača, plus ono što je Čelsi slao na pozajmicu. Luis Bejker je recimo u toj trijumfalnoj sezoni dao šest golova u kupu, sada malo ko zna da je na pozajmici u Trabzonu.

Vitese je ove sezone ima relativno lak posao, tukli su Den Hag, pa drugoligaša Ekscelsior, pa onda Venlo u polufinalu, ali teže ne može od Ajaksa.

Namestilo im se da Ajaks tuče PSV u četvrtfinalu, a Fejenord je u trileru ispao od Herenvena.

Samo, ne potcenjujte Vitese, oni su dugo bili u top tri, sada su četvrti, imaju odličan tim, ispred Fejenorda su na tabeli, ali ne mogu da dohvate AZ koji ređa pobede.

Ova ekipa nema više igrača Čelsija, odnosno ne na papiru, na kraju vlasnici su sada Izraelci, nova pravila i kazna za Čelsi zbog velikog broja igrača pod ugovor i angažovanja klinaca su se odrazila i na žuto-crne. Ali, tu su Bazoer, Tanane, Čeh Hajek, Bruns, neuništivo Remko Pakver koji je nasledio traku, neće se predati bez borbe.

Na klupi je Nemac Tomas Leč koji je radio u Salcburgovoj akademiji pre nego što je vodio Austriju iz Beča, zamenio je Edvarda Sturinga.

Ajaks je jasno favorit, već su obezbedili odbranu titule, ali u kupu su trijumfovali tek jednom pre dve godine u ovoj deceniji. Iza njih je težak meč sa Romom pa će Vitese biti odmorniji…

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke