Vraća li Postekoglu Totenhemu stari sjaj?

Autor: Ivan Cvetković
petak 26.01.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Totenhem i Mančester siti najzanimljiviji par 1/16 finala FA Kupa

Povezane vesti

Engleski FA Kup, najstarije takmičenje na svetu, hvata zalet ka najzanimljivijem delu borbe za trofej. Naredna tri dana očekuje nas pregršt zanimljivih utakmica u 1/16 finala, runde koja bi mogla da saplete neke od favorita za samu završnicu.
Branilac trofeja je Mančester siti, ali čini se da izabranici Pepa Gvardiole nisu u ovom trenutku mogli da dobiju težeg rivala od preporođenog Totenhema kome ovog petka stižu u goste.

Još se nisu slegli utisci iz prvenstvenog duela prethodnog meseca završenog rezultatom 3:3, a već je sada na redu novi izazov.

Ovaj put biće još zanimljivije jer je meč eliminacionog karaktera i svaka greška će se skupo platiti. Gvardiola je svestan važnosti takmičenja koje je najmanje puta osvajao na Ostrvu, a dodatnu težinu daće mu prisustvo Angelosa Postekoglua na klupi rivala. Australijanac rođen u Grčkoj je već u Seltiku dokazao koliko mu ovakav sistem takmičenja prija i za dve godine boravka u Glazgovu osvojio je isto toliko kupova.

Svestan da je još rano za priče o osvajanju šampionskog naslova Premijer lige, Postekoglu ima silan motiv da napadne trofej takmičenja u kojem se specijalizovao i kruniše debitantsku sezonu u klubu.

Klub iz severnog Londona čeka na trofej FA Kupa još od 1991. godine, a uprkos skoro troipodecenijskom postu i dalje prednjače po broju osvajanja ovog takmičenja u odnosu na večerašnjeg rivala.

Dodatnu zebnju Sitiju stvara i tradicija koja pokazuje ne baš blistavu prošlost „Građana“  u ovom takmičenju budući da iza sebe imaju čak pet izgubljenih finala. Totenhem je u prošlosti domirao najstarijim takmičenjem na svetu, ali je sve stalo početkom 90-ih godina i za njih je ostala samo svetla istorija koju će Postekoglu pokušati da revitalizuje. Pred njih je za sad prvi ogroman korak na putu ka „Vembliju“.

Podsetimo, Totenhem je početkom decembra već pokazao ozbiljne zube šampionu, a pogodak Dejana Kuluševskog u 90. minutu za konačnih 3:3 demonstrirao je svu čvrstinu karaktera ovog tima i stav da nema predaje.

Veliki problem za Totenhem moglo bi da predstavlja odsustvo Sona koji je sa reprezentacijom Južne Koreje na Azijskom Kupu, a upravo je hitronogi Korejac bio ključni igrač „Pevaca“ u poslednjem sudaru dva tima. Izostanak prve Zvezde prilika je za Rišarilsona i povratnika u engleski fudbal Tima Vernera da „zaprže čorbu“ Pepu Gvardioli. Ni španski stručnjak nije bez problema pošto je zbog povrede stopala već neko vreme odsutan Erling Haland.

Poslednji susret ova dva tim u FA Kupu odigran je još davne 2004. godine kada je u istoj rundi Siti slavio na gostovanju Totenhemu 4:3.

Osokoljen odličnom partijom protiv Midsboroa i plasmanom u finale Liga Kupa, londonski Čelsi će od 20:45 dočekati Aston Vilu, koja ove sezone igra sjajan fudbal pod vođstvom španskog stručnjaka Unaija Emerija.

Ovaj duel bi mogao potencijalno da bude zanimljiv jer je posle duže vremena Vila ta koja ima bolji plasman na tabeli Premijer lige, ali je forma ovaj put na strani londonskog kluba.

Biće to okršaj dvojice bivših trenera PSŽ-a Poketina i Emerija, koji su nakon ne baš blistavih epizoda na „Parku prinčeva“ sreću pronašli na Ostrvu. Emeri je bio uspešniji krajem septembra kada je minimalnim rezultatom odneo pobedu u Londonu, ali čini se da je Čelsi posle promenljivih igara tokom prethodnih meseci konačno stao na noge.

Vila je u poslednja tri navrata slavila na „Stamford Bridžu“, ali to ništa ne mora da znači u duelima eliminacionog karaktera kada svaka sitnica može da odnese prevagu na jednu ili drugu stranu.

Interesantan duel mogao bi da se odigra u Londonu gde se u subotu od 20 sati sastaju dva bivša kluba srpskog fudbalera Aleksandra Mitrovića. Fulam dočekuje ove sezone ambiciozni Njukasl u trenucima kada tim sa severa Engleske prolazi kroz najveću krizu rezultata u sezoni.

Fulam iza sebe ima dve vrlo dobra utakmice protiv Čelsija i Liverpula u kojima je nagovestio nešto bolje dane, dok se Njukasl zakucao za sredinu tabele. Sve sluti da od ostvarenja visokih ambicija sa starta sezone nema ništa.

Nadu „Svrakama“ mogla bi da podgreje tradicija i činjenica da im u poslednje vreme lepo ide u zapadnom Londonu jer na „Krejven Kotidžu“ poraženi nisu još od avgusta 2016. godine.
Vredni pažnje biće i dueli iz Čempionšipa. Osvajač trofeja iz 2021. godine Lester bi trebalo na domaćem terenu da opravda ulogu favorita protiv Birmingema, dok u sudaru Votforda i Sautemptona ne bi trebalo očekivati veliku goleadu, ako sudimo po njihovom decembarskom duelu.

Liverpul i Mančester junajted trebalo bi da lako izbore prolaz u 1/8 finala takmičenja koje su uz Totenhem i Čelsi najviše osvajali. Liverpul bez povređenog Salaha dočekuje Norič, dok će Junajted na noge Njuportu.

Ovu rundu u ponedeljak zatvara duel između Blekburna i Reksama od 20:30.

Utakmice osmine finala na programu su 28. februara, a veliko finale je na „Vembliju“ 25. maja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke