Vrbina romantika u gradu industrije

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 11.04.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Viktorija Plzenj od skromnog kluba postala ponos fudbalske Češke

Povezane vesti

Koliko je u zemljama van Zapadnog bloka teško poremetiti ustajali poredak najbolje je na svojoj koži osetio čehoslovački političar Aleksandar Dupček tokom „Praškog proleća“, nemilosrdno osujećen u nameri da u domovinu uvede demokratske vrednosti.

Budući da je fudbal po pravilu ogledalo društva, dominacija praških velikana Sparte i Slavije ukazivala je da će proći još mnogo vremena da se pojavi snažni treći klub koji će poremetiti ravnotežu u prilično rigidnom šampionatu Češke.

A onda su raspad Čehoslovačke i nezaustavljive tendencije novog milenijuma uticale na rapidan rast Viktorije iz Plzenja. Nekada amaterski klub iz grada piva i automobila (Škoda) doživeo je vrtoglavi uspon nakon istorijskog osvajanja Kupa Češke 2010. godine.

Personifikacija uzdizanja ekipe čiji dresovi i igra su podsećali na Barselonu bio je Pavel Vrba, čovek koji je oduševio Evropu ofanzivnom pristupom pred mnogo moćnijim protivnicima.

Trener koji je do dolaska u Plzenj jedini značajniji rezultat imao sa Žilinom u Slovačkoj preko noći je postao najveća zvezda češkog fudbala. O tome svedoče brojna individualna priznanja koja je tih godina dobio.

Vrba je u sezoni 2010/11 doneo prvu titulu Viktoriji, završivši sa bodom više u odnosu na prašku Spartu. To je češkom timu omogućilo istorijsko učešće u Ligi šampiona i odmeravanje snaga sa najkvalitetnijim ekipama Starog kontinenta.

Porazi u grupi sa Milanom i Barselonom više su bili lekcije koje su Vrbini izabranici vešto upijali pred narednu evropsku sezonu u Ligi Evrope gde će sjajnim rezultatima pokupiti simpatije milionskog auditorijuma.

Prelomni trenutak, koji je pokazao da sa Viktorijom nema šale, dogodio se oktobra 2012. godine kada je na stadionu i Plzenju pao branilac titule Atletiko Madrid. Pobeda od 1:0 nad timom Dijega Simeonea omogućila im je prvo mesto u grupi B i istorijske mečeve protiv Napolija u eliminacionoj rundi.

Prepoznatljivost ovog timu, osim ofanzivnih karakteristika i igre na gol više, davalo je to što su je činili fudbaleri iz Češke i Slovačke, bez velike zvezde koja bi svojim sjajem zamaglila uticaj ostalih članova tima.

Tako homogeni i spremni da se nadigravaju otputovali su u Napulj gde su na tadašnjem „San Paolu“ razbili domaći tim sa 3:0, a revanš u Plzenju nije im poslužio za opuštanje već su trijumfom od 2:0 pokazali da im je zasluženo mesto u osmini finala Lige Evrope.

Usledili su okršaji protiv Fenerbahčea, koji je te sezone imao izuzetan tim. Remi u Istanbulu nije bio dovoljan da nadomesti minimalan poraz iz prve utakmice u Plzenju kada je iskusni Vebo doneo radost gostima sa Bosfora.

Naredne sezone ponovljen je uspeh u Evropi, ali su teški porazi od Mančester sitija i Bajerna u grupnoj fazi Lige šampiona bacili u senku romantičarsku crtu tima pod Vrbinim vođstvom.

Svega tri boda u grupi D uz bolji međusobni skor od CSKA omogućili su češkom timu nastavak takmičenja u Ligi Evrope gde je krajnji domet ponovo bio plasman u osminu finala.

Zanimljivo je da je prolaz dalje izboren u poslednjem kolu pobedom kod kuće protiv moskovskog tima 2:1, zborenom zahvaljujući golu Tomasa Vagnera u 90. minutu. Ovaj trijumf bio je najslavniji Vrbin oproštaj od Viktorije pošto je dogovorio selektorsko mesto u fudbalskoj reprezentaciji Češke.

Viktorija je početkom naredne godine i bez Vrbe eliminisala Šahtjor i izborila plasman u osminu finala Lige Evrope gde ju je zaustavio moćni Lion.

Da ipak bez harizmatičnog stručnjaka stvari u Plzenju ne funkcionišu kako bi trebalo pokazali su i skromni rezultati Viktorije posle Vrbinog odlaska.

Trofejni stručnjak vratiće se u voljeni klub nekoliko sezona kasnije, a stanica u povratničkoj odiseji na klupi Viktorije biće mu i Beograd.

Vrba je u sezoni 2017/18 godine eliminisao Partizan u 1/16 finala Lige Evrope. Nakon beogradskih 1:1, češki tim je slavio u Plzenju 2:0 da bi potom uz dosta borbe završio evropski put eliminacijim od Sportinga iz Lisabona.

I naredne sezone je izborio sa Viktorijom proleće u Evropi gde je potom eliminisan od zagrebačkog Dinama, a do drugog rastanka sa Viktorijom doći će krajem 2019. godina kada će nerezonski prihvatiti unosnu ponudu Ludogoreca.

Vrba od odlaska iz Viktorije više nije napravio značajniji trenerski rezultat, ali je od plzenjskog kluba izgradio brend koji je nadživeo trenerov lik i delo.

O tome svedoči i ovosezonski uspesi češkog kluba u Evropi. Viktorija će u četvrtak od 18:45 dočekati Fiorentinu u prvom meču četvrtfinala Lige konferencije, a u ostalim susretima sastaju se Olimpijakos-Fenerbahče, Aston Vila-Lil i Klub Briž-PAOK.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke