Vreme velikih istina na Afričkom kupu nacija

Autor: Ivan Cvetković
utorak 23.01.2024.
15:30
Izvor: Sportske.net

Senegal i Zelenortska ostrva oduševili u dosadašnjem toku turnira, Gana već spakovala kofere...

EPA-EFE/LEGNAN KOULA
EPA-EFE/LEGNAN KOULA

Povezane vesti

Gotovo je redovna pojava da na Afričkom kupu nacija viđamo neka veća ili manja iznenađenja, a izuzetak nije ni ovogodišnje izdanje turnira koji se održava u Obali Slonovače. Siguran prolaz u osminu finala posle prva dva odigrana kola obezbedili su samo Zelenortska ostrva i Senegal, dok je samo Gvineja Bisao bez bil kakvih šansi da se nađe u drugoj rundi ovog prestižnog kontinentalnog takmičenja.

Krenućemo upravo od grupe A u kojoj je Gvineja Bisao posle dva poraza od Obale Slonovače i Ekvatorijalne Gvineje već prežaljena. Posle lake pobede “Slonova” u prvoj rundi i kiksa Nigerije sa Ekvatorijalnom Gvinejom, usledio je veliki derbi “Crnog kontinenta” između domaćina šampionata i “Super orlova”. Trijumf izabranika Žozea Pešeira dodatno je zakomplikovao situaciju u grupi, a dok čitate ove redove već ćete znati ishod borbi u grupi A. Nigerija na papiru ima najlakši posao protiv prežaljene Gvineje Bisao, dok će Obala Slonovače prolaz tražiti preko Ekvatorijalne Gvineje.

Naredna grupa, grupa B, donela nam je novo iznenađenje jer su Zelenortska ostrva posle dve pobede nad Ganom i Mozambikom siguran učesnik osmine finala Afričkog kupa nacija. “Plave ajkule” ostavile su i najbolji utisak u dosadašnjem toku turnira, pa su posle pet datih i samo jednog primljenog gola zasluženo mirno sačekali rasplet u grupi. Posle neverovatne večeri u Abidžanu, Egipat se "provukao", dok je kofere spakovala Gana koja je ispustila dva gola prednosti protiv Mozambika i tako eliminisala samu sebe.

Prelazimo na grupu C u kojoj su se stvari poprilično iskristalizovale. Od svih najvećih favorita na ovogodišnjem turniru, ubedljivo najbolji utisak ostavio je Senegal koji je predvođenim Sadiom Maneom osvojio svih šest bodova. Izabranici Alijua Sisea rutinski su savladali Gambiju, tok su takođe prilično lako slavili protiv Kameruna u duelu koji je trebalo da predstavlja neizvestan derbi. Iznad “lavova” i nadomak plasmana u drugu rundu je i Gvineja sa četiri osvojena boda, dok Kamerunci koje čeka praktično prežaljena Gambija imaju samo jedan.

Sa druge strane, situacija u grupi D veoma je zakomplikovana i to ne pomalo neočekivan način. Alžir kao favorit se nije proslavio u mečevima sa Angolom i Burkinom Fasom, pa pred odlučujući okršaj sa Mauritanijom ima svega dva boda. “Pustinjske lisice” su ipak i dalje u prilici da sami odlučuju o svojoj sudbini jer se u Jamosukru sastaju Angola i Burkina Faso. Nekadašnja portugalska kolonija nastupila je samo jednom na Svetskom prvenstvu i to 2006. godine, a čini se da Pedro Gonšalveš ovoga puta ima solidnu generaciju igrača koji nastupaju uglavnom u inostranstvu.

Ništa manje neizvesno nije ni u grupi E u kojoj kolo vodi Mali sa četiri osvojena boda. Totalno razočaranje predstavlja poslednja pozicija Tunisa, gotovo redovnog učesnika Mundijala na kojem je nastupao i u Kataru. Tunišani su doživeli neočekivani poraz od Namibija, ali su uspeli da “otkinu” bod Maliju, pa će se u okršaju sa Južnom Afrikom i uz povoljan rezultat na drugoj utakmici nadati prolazu dalje. Klupski fudbal u Južnoj Africi verovatno je i najbogatiji u čitavoj Africi, ali “Bafana-bafana” ne pruža rezultate na tom nivou. Ipak, ukoliko ne izgubi od Tunisa, eto Južne Afrike u drugoj rundi.

Grupa F s pravom važi za jednu od najtežih na ovogodišnjem turniru, ali je Maroko i pored toga ipak opravdao ulogu jednog od najvećih favorita za osvajanje pehara. “Lavovi sa Atlasa” su posle rutinskog trijumfa nad Tanzanijom imali dosta sreće u remiju sa DR Kongom, međutim sada mirnije čekaju okršaj sa Zambijom jer ih sve osim poraza vodi u osminu finala turnira. Sa druge strane, puleni Avrama Granta imaju imperativ pobede do koje će teško doći, pa je sva prilika da će se Kings Kangva pripremama Crvene zvezde priključiti brže nego što se očekivalo.

Prolaz u osminu finala Kupa afričkih nacija obezbeđuju ne samo po dve najbolje plasirane ekipe u grupama, već i četiri od šest najboljih trećeplasiranih timova. Na ovoj mini-tabeli, u trenutku pisanja ovog teksta vode Obala Slonovače i Namibija sa po tri boda, Alžir i Zambija imaju po dva, dok su ispod crte Gana i Kamerun sa po jednim.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke