Završeno! Premijerligaš ima nove vlasnike, a sjajni trener konačno dobija pojačanja kakva zaslužuje!

Autor: Vladimir Stojanović
subota 12.12.2020.
10:29
Izvor: Sportske.net

Sada će mu biti mnogo lakše, slobodno se može reći da on to i zaslužuje, posle svega.

EPA-EFE/Clive Brunskill
EPA-EFE/Clive Brunskill

Povezane vesti

Iako ima dve titule, mlađi nisu čuli za Barnli, industrijski grad iz Lankašira koji je poslednjih godina uspevao da opstane u PL sa malim budžetom. Oni su postali prvaci 1960. sa timom iz sopstvene akademije, tek dvojica igrača su bila sa strane i na taj način ušli u istoriju, kao najmanji grad koji je uzeo krunu u Engleskoj.

Ali, sve to je daleka prošlost, čekali su pola veka da budu u žiži, iako su igrali povremeno u prvoj ligi. No u PL su se plasirali prvi put krajem prošle decenije, a od 2012. na klupi je Šon Dajš. Oni su ispadali, pa se vraćali u ligu, dva puta. Imaju obično najmanje budžet u ligi, sam trener se odricao veće plate kako bi infrastruktura bila popravljena, a nakon pola veka su se plasirali u Evropu, tačnije kvalifikacije, posle sedmog mesta u prvenstvu.

Bilo je trzavica između Dajša i borda, razlog su poslednji prelazni rokovi kada klub nije uložio gotovo ništa, ali ih je rad sjajnog trenera održao u eliti. Pričalo se da će letos otići, baš jer nema više snage da se bori sa vetrenjačama, ali ovaj čovek koji živi za fudbal je ostao, iako bi vrlo brzo dobio ponudu nekog većeg kluba.

Da li je njegovim mukama došao kraj?

baner

Izgleda da jeste.

Naime, Barnli ima nove vlasnike. U pitanju su Amerikanci, investicioni fond ALK Kapital koji predvoti finansijski guru Alan Pejs. Čovek sa Vol Strita je radio u MLS klubu, Real Solt Lejk, veliki je pobornik tehnologije i ulaganja u mlade igrače, pretpostavlja se da će njegovo iskustvo mnogo značiti Barnliju, ulaganja, ali pametna se podrazumevaju. On nije klasični pristali "Manibola", ali jeste tehnologije i podataka koji mogu da optimizuju ulaganja, ali i doprinesu bolje skautingu igrača.

Šta će biti prvo?

Niko ne sumnja, Dajš će dobiti pojačanja ove zime.

baner

Naime, Barnli je u zoni ispadanja, i iako se obično izvuku u drugom delu prvenstva, novi vlasnici ne žele da rizikuju ništa, za njih bi bilo veoma loše da "Klaretsi" ispadnu u Čempionšip, potreban im je napadač koji garantuje golove, jednostavno, to je uvek najveći problem ovog tima, ne mogu da kupe kvalitet.

Klub je prodat za 250 miliona evra, predsednik Garlik će ostati određeno vreme da olakša tranziciju, bilo je još ponuda, od arapskih biznismena, ali i iz Engleske, no u Barnliju su procenili da će Amerikanci imati najbolji pristup i da garantuju ulaganja i stabilnost.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke