Zbog čega je Poter dobar potez Čelsija?

Autor: Milovan Longinov
utorak 20.09.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

Nije jasno čemu potcenjivanje…

EPA-EFE/KIERAN GALVIN
EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Povezane vesti

Čini se da mediji bez razloga potcenjuju Grejema Potera, Tuhelovog naslednika u Čelsiju.

Da, tačno je, da je Roman Abramovič vlasnik, neko kao Poter ne bi dobio šansu. Ali, je isto tako tačno, da to što nema veliko ime ne znači automatski i hendikep. Jer, to zavisi od slučaja do slučaja.

Postoje situacije u kojoj je recimo bio Kike Setijen kada je neslavno prošao u Barsi ili niz Interovih trenera u ovom i prošlom veku, ljudi nisu uspeli da pobede ego svlačionice.

Mančester Junajted je pregovarao sa Poterom, ali su došli do zaključka da on nije dovoljno veliko ime i da nije dokazan van Engleske. Tačnije jeste, ali u Švedskoj gde je tim iz malog skijaškog centra Ostersund, od četvrte lige doveo do Evrope.

Ne treba baš puno ni ići u prošlost, u Brajtonu je ovaj stručnjak koji je nekada bio levi bek Stouka, Sejntsa i Birmingema uspeo da sa limitiranim budžetom napravi čudo. Prošle godine "Galebovi" su bili u gornjem domu, najbolji plasman u istoriji kluba, a za one koji su verovali da će leteti jedno leto, Poter ih je ostavio u top 6.

I ne samo to, ovaj odlični stručnjak je uspeo da nadogradi ekipu, u tome če se složiti svi igrači. Paskal Gros koji je stigao iz Ingolštata kaže da je Poter trener kod koga nema praznih hodova tokom nedelje neko uz koga se osećaš boljim igračem u svakom trenutku. Marka Kukurelju je pomerio levo u 3-5-2, a onda ga promovisao u krilnom beka i neželjeno dete Barselone je sada u Čelsiju, tu će sačekati Potera.

Za one koji se pitaju kako će izaći na kraj sa velikim igračima u Čelsiju, dosta je do pristupa, ali ono glavno je u obrazovanju. Jer, Poter ima master iz psihologije i komunikacija i nikada do sada nije imao problem sa fudbalerima. Opisuju ga kao čvrstog, ali i iskrenog, čoveka koji ceni disciplinu i lojalnost, i sam je takav. 

Uz to, taktički je Brajton tim koji je itekako znao da iznenadi rivale. Inicijelnih 3-4-3 Poter je pretvarao u 4-4-2, tokom meča, često menjao raspored igrača i zbunjivao protivnike. Prošle godine su dva puta remizirali sa Čelsijem, tukli Totenhem, Arsenal, Junajted, uzeli su meru "Đavolima" i ove sezone. Ali, ovi remiji sa Čelsijem kriju i onu drugu stranu. Od rezultata je važnije ono što smo videli u tih 180 minuta protiv Tuhela. Oba puta je Brajton imao veći posed i više udaraca na gol. Dakle, ne može se govoriti o provincijskom mentalitetu trenera bez obzira na tim koji vodi, Poter je pokazao da može da parira bilo kom menadžeru u PL.

Zbog toga dovoditi u pitanje čoveka koji je uvek išao napred tokom 12 godina trenerske karijere, tačnije, čiji su timovi igrali svake sezone sve bolje pomalo maliciozno.

I svuda je dugo trajao, osim u Svonsiju, ali i tu je klub bio taj koji je želeo da se saradnja nastavi. Svonsi je sa Poterom bio deseti, ali su u finišu igrali odlično, da je potrajalo, verovatno bi ušli sa prosečnom ekipom u plej-of. Kada ga je pozvao Brajton, Velšani su ponudili Poteru novi ugovor čime bi postao jedan od tri najplaćenija trenera u Čempionšipu, ali on je za manji novac otišao u Brajton u PL. Koliko su ga želeli na obali, neka posvedoči činjenica da su Svonsiju platili tri miliona funti da pusti trenera dve godine pre isteka ugovora.

I onda u Brajtonu, prve godine rekord po broju bodova, druge ga je izjednačio uz najviše puta sačuvanu mrežu u istoriji kluba, prethodnu treću verovatno niko posle njega neće ponoviti, 52 gola i mesto u gornjoj polovini tabele.

AdmiralBet i dalje nudi sjajnu kvotu da će Čelsi završiti na kraju u top 4 - 1,58.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke