Želeli Romarija, dobili nepoznatog Crnogorca koji će im promeniti istoriju!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 01.03.2024.
16:15
Izvor: Sportske.net

Kako je Peđa zadivio Valensiju i kako su svi odnosi Reala i "Slepih miševa" stali zbog njega.

EPA/EFE/Angel Diaz
EPA/EFE/Angel Diaz

Povezane vesti

 Odnosi Real Madrida i Valensije nikada nisu bili najbolji, ali od trenutka kada je Predrag Mijatović "otet" bilo je sve jasno, saradnja ova dva kluba ne postoji, praktično se klubovi, počev od uprave pa sve do navijača, ne podnose.

Kakva je bila era Crnogorca u Valensiji?

Deo o njemu nam je ispričao Pako Polit, jedan od najpoznatijih radio voditelja u Valensiji koji prati ovaj klub duže od 30 godina i koji dobro poznaje sve fudbalere sa ovih prostora koji su igrali za "Slepe miševe".

"Još 1993. godine Valensija je želela da potpiše Romarija. Na kraju je Barsa pobedila za njegov potpis. Gus Hidink je bio trener i želeo je Romarija. Uprava je u tom trenutku nije uspela da dovede Brazilca. Skaut je otišao u Jugoslaviju, skautirao je Mijatovića. On mi je rekao da je utakmica koju je skaut gledao bila očajna za njega, znao je da ga gledaju i mislio je posle toga da neće otići u Valensiju. Promašio je nekoliko šansi. Ipak, skaut je ostao još jednu utakmicu i Mijatović je bio bolji", seća se Pako.

Te davne 1993. godine je Mijatović bio prilično nepoznat za španski fudbal, ali su se onda svi upoznali sa velikim majstorom fudbala.

"Praktično je svima nama bio nepoznat, da bi kasnije postao najveća zvezda tima. Kasnije, sezone 1995-96 je postigao preko 30 golova sa Luisom Aragonesom koji je tada trenirao klub. Posle toga je Real Madrid platio njegovu otpusnu klauzulu, i to je stvorilo nepodnošljivost između Valensije i Reala koja traje i 25 godina kasnije. Valensijini navijači nikada nisu ni voleli Real Madrid, nikada nisu bili odnosi dva kluba najbolji, ali kada se desila situacija sa Mijatovićem, definitivno je došlo do kraja svake saradnje između dva kluba - 100%. Između navijača Valensije i Real Madrida postoji netrpeljivost. Mijatović je otišao i osvojio 7. Ligu šampiona sa Realom", rekao nam je Pako.

Mijatova veza sa Valensijom nikada nije prekinuta, legendarni napadač je iz Madrida na dnevnom nivou vozio iz Madrida u grad na obali Sredozemlja kako bi provodio vreme sa sinom, a karijeru je završio upravo u Valensiji, u manje popularnom klubu - Levanteu.

Sa druge strane, klubovi koji su se krajem devedesetih borili ne samo za trofeje u Španiji, nego i u Evropi, išli su različitim putevima. "Kraljevski" je nastavio da gazi stopama koje je utabao Peđa onim golom u finalu protiv Juventusa kada je doneo prvi trofej LŠ posle 1966. godine, a Valensija se unazadila dolaskom kontroverznog biznismena Pitera Lima.

Svaki mladi fudbaler koji je vredeo u Valensiji poslednjih desetak godina je prodat vrlo brzo za sitan novac, ne sumnjajte u to da će tako biti, recimo, i sa Havijem Gerom koji briljira ove sezone.

Uglavnom, domaći su na "Mestalji" ove sezone sasvim solidni, za razliku od nekih prethodnih, ali kako nam je rekao i Pako, nemojte očekivati da će rezultati ići uzlaznom putanjom jer je retko ko u Valensiji ovih godina optimista kada je u pitanju fudbal. Biće ovo utakmica puna naboja, ali Real Madrid ima kvalitet u napadu da slomi sasvim korektnu odbranu "Slepih miševa".

Od ostalih mečeva izdvajamo Seltu koja ima priliku da na svom terenu ostvari veoma bitnu pobedu u borbi za opstanak i da izbaci jednog od rivala iz trke, Almerija ove sezone nijednom nije pokazala da zaslužuje da opstane u Primeri, a preporuka i igra na "pčelice" protiv Kadiza koji je ove sezone veoma slab na gostovanjima, poslednji gol kada su bili gosti dali su 17. decembra, verovali ili ne.  

Kompletnu ponudu španskog prvenstva možete pogledati OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke