Želje na “Old trafordu” velike, a budžet smanjen – Njih devetorica mogu da idu

Autor: Sportske Net
petak 04.06.2021.
20:06
Izvor: Sportske.net

Promena je potrebna, a ovo su potecijalni odlasci, ali i pojačanja.

EPA-EFE/Martin Rickett
EPA-EFE/Martin Rickett

Povezane vesti

Vicešampion Premijer lige i Lige Evrope. Vau, to je sjajno. Ali ne za Mančester junajted.

Ole Gunar Solskjer još jednu sezonu zaokružio je bez osvojenog pehara. A, može se reći da su mu dva najbitnija “izmakla” iz ruku. Prvenstvo su “crveni đavoli” završili kao drugi, sa 12 bodova manje od prvoplasiranog gradskog rivala, a u finalu Lige Evrope nadmudrio ih je majstor ovog takmičenja, Unai Emeri. Teško su u Mančesteru preboleli poraz na penale i to što nisu opravdali ulogu favorita.

Međutim, vrativši se u septembar, na početak sezone 2020/2021. stiče se utisak da je Junajted ipak spasio što se spasti da. Legendarnom Norvežaninu klupa je vrlo lako mogla da pobegne. Do prve reprezentativne pauze u novembru, Mančester je sezonu startovao porazom od Kristal palasa 3:1, a vrlo brzo desio se debakl protiv Totenhema od 6:1, pa i neuspeh protiv Arsenala. Međutim, od tada stvari su se preokrenule, pa se klub iz crvenog dela Mančestera 12. januara dočepao vrha tabele, prvi put posle te 2013. i odlaska Aleksa Fergusona. Potom je velikih 6:2 protiv Lidsa, a onda devet golova u mreži Sautemptona, probudilo nadu navijača da se klub vratio na stare staze u dobre zlatne dane, čak je pao i najveći rival ove sezone, Mančester siti. Pa ipak, nisu sačuvali konstantnost, pao je intenzitet igre, ali oslanjanje samo na pojedince bilo je neodrživo. Siti je bio bolji u polufinalu Liga kupa, a ubrzo se i takmičenje u FA pokazalo neuspešnim. Ovoga puta nepremostiva prepreka bio je Lester.

Istini za volju, Rašford ne može sam. Iako je za sobom imao sjajnu sezonu, mada možda ne onu u kojoj je bio na visini zadatka sve vreme, jer brojke od 21 gola uz 15 asistencija možda to ne ilustruju.

A, ne može ni Bruno. Verovatno jedan od najboljh transfera protekle godine i dokaz da Junajted nekad zna da kupuje. Portugalac se može pohvaliti sezonom za pamćenje. Na 57 pojavljivanja, upisao je 28 golova i 17 asistencija i nesumnjivo bio neprikosnoven u timu Ole Gunara Solskjera.

Dalje, još jedna potvrda, u nizu promašaja, jeste Edison Kavani, koji je stigao u oktobru. Kockali su se Ed i Ole sa dovođenjem 34-godišnjeg princa iz Pariza, ali isplatilo se. Odigrao je 39 utakmica, upisao 17 golova od kojih su mnogi bili od presudnog značaja za pobedu.

Ne može se zanemariti ni visok nivo igre koji je postigao Hari Megvajer, upredivši to sa njegovim nastupima po dolasku na “Old traford”. Međutim, ni on nije uspeo da zaokruži uspešnu sezonu, usled povrede koju je zadobio na samom kraju prvenstva. S druge strane, Entoni Marsijal na primer, odigrao je prilično bledu sezonu upisavši svega sedam golova, u poređenju sa prethodnom kada je 23 puta zatresao mrežu rivala.

Sada, kada se prašina spustila, a strasti smirile posle finala sa Viljarealom, Šolskjer može da se okrene predstojećem prelaznom roku.

Premda je Vudvord podneo ostvaku, još uvek odrađuje “otkazni rok” i to sve do kraja godine, pa je nerealno i nelogično očekivati mnogo promena u dosadašnjoj ideologiji Međutim, ono što može uticati na transfer politiku jeste pandemija koronavirusa, koja je značajno oštetila budžet kluba, za preko 150 miliona evra. A, želje su velike. Džejdan Sančo je favorit broj jedan, već mesecima unazad. Hari Kejn je takođe na listi, kao trofej u borbi za prestiž sa gradskim rivalom, a tu je i Erling Haland. Spominju se i pojačanje zadnjeg reda, namera je Rafael Varan, ali i čuvar mreže Jan Oblak. Nameće se jedno logično pitanje – ko će da ode?

Pogba

Na spisku potecnijalnih odlazaka našao se Pol Pogba. Igrao je protekle sezone na 44 utakmice, upisao je šest golova i devet asistencija. Od njegovog povratka u Junajted 2016. čeka se da eskplodira, kao u Juventusu pre toga. Recimo da je u sezoni 2018/2019. bio najbliži svom savršenom performansu (16 golova, 11 asistencija). Međutim, ugovor mu ističe na leto sledeće godine, a njegov agent Mino Rajola želi da Francuz napusti Mančester. Iako se o njegovom odlasku spekuliše skoro od kada je po drugi put stigao na “Old traford”, možda bi ovaj prelazni rok mogao da bude ključni.

Lingard

Englez je na pozajmici u Vest Hemu doživeo svoj vrhunac. Od januara do maja postigao je devet golova uz šest asistencija. Sada se vratio u Junajted, a cena mu je svakako skočila, imajući u vidu da se klubovi već nadmeću za njegove usluge. Ostanak u Mančesteru svakako nije opcija, jer nikada neće igrati ispred Bruna, stoga Lingardovo buđenje može samo da pomogne Solskjerovom budžetu na leto.

De Hea

Osetan pad u igri španskog golmana primećen je, ruku na srce, još mnogo pre. Posle svetskog prvenstva u Rusiji 2018. De Hea više nije bio onaj stari, jedan od najboljih na svetu. Njegov kvalitet je i danas neosporan, ali da li je to dovoljno za Junajted? Čini se da dres sa brojem 1 sve više pripada Hendersonu, koji je tokom velikog broja utakmica izabran ispred De Hee, a Španac zasigurno svoje umeće ne želi da traći na klupi.

Nemanja Matić

Verni sluga tokom godina, srpski fudbaler kada je došao u Junajted bio je na visini zadatka, ali sezonu za sezonom, izgubio je mesto u timu, prednost su dobijali Fred i Skot Mektominej, a Van de Bek se nada uspešnoj sledećoj. Kao šlag na tortu, sve češće su glasine o prelasku Matića u Romu, kod svog starog trenera Žozea Murinja.

Džons, Pereira, Dalo, Džejms, Čong

Verovali ili ne, Fil Džons još uvek je fudbaler Mančester junajteda i to sa ugovorom do 2023. godine, iako fudbal ove sezone nije igrao. Ipak, uprkos mukama sa povredama, sigurno da neko negde želi da pruži šansu 29-godišnjem fudbaleru.

Andreas Pereira i Diogo Dalo vraćaju se sa pozajmica iz Lacija, odnosno Milana i izvesno je da će napustiti Englesku, iako su “đavoli” Portugalca pozajmili bez prava otkupa.

Ukoliko Sančo kroči na “Old traford”, to bi značilo da Danijel Džejms može da se pozdravi sa bilo kakvim šansama u prvom timu. Fudbaler je svakako retka opcija kod Solskjera, a Lids je u prethodne godine pokazivao interesovanje za Velšanina, pa ukoliko obnove zanimanje i potpišu ofanzivca, to bi svakako ojačalo sredstva u Mančesteru.

Mladi fudbaler koji se pomalo izgubio pred svetlima “Teatra snova” vratio se sa šestomesečne pozajmice iz Klub Bridža imajući minimalan uticaj. Još uvek nije sigurno šta će biti u budućosti, ali odlazak nije isključen.

Međutim, i da svi ovi fudbaleri napuste engleskog velikana, koliko su pomenuti dolasci realni?

S obzirom na to da je Dortmund spustio prvobitnu cifru koju je potraživao za mlađanog Engleza sa 120 miliona evra, na čak 75, ovo je praktično zeleno svetlo za Junajted da dovede veliku želju i odreši kesu. Sančo je na 38 utakmica za “milionere” upisao 16 golova i 20 asistencija.

Kada je status Harija Kejna u pitanju, Totenhem nije mnogo postigao ove sezone, prvenstvo je završio kao sedmoplasirani, dok je u Ligi Evrope eliminisan od Dinama iz Zagreba.

S druge strane, Kejn ima čime da pohvali. Na 49 nastupa ove sezone upisao je 33 gola i postigao 17 asistencija, u svim takmičenjima. On je i najbolji strelac Premijer lige sa 23 postiguta gola i zajedno sa Brunom, De Brujneom, Rubenom Dijasom, Ilkajuom Gundoganom i Filom Fodenom u trci je za najboljeg igrača prvenstva. Ipak, Totenhem ne želi da ga pusti, ali ponude su bogate. Borba dva Mančestera za zlatnog momka imaće sigurno zanimljiv epilog, posebno znajući da Gvardiola nudi i Žesusa i Sterlinga za napadača Totenhema.

Dolazak o kome se pričalo, ali je sve dalje, jeste onaj Erlinga Halanda. Mladi napadač je eksplodirao ove godine,  41 gol i 12 asistencija. Fudbaler Dortmunda gotovo sigurno napušta Nemačku, a buduća destinacija prema pisanju medija je najverovatnije Madrid, koji je ponovo preuzeo Karlo Anćeloti. Upravo je to razlog mogućih promena u Realu, a možda i u Junajtedu. Italijan je u svom prvom mandatu napravio potpunu rekonstrukciju, pa ne bi čudilo da to uradi i sada. Osim toga, spominju se potencijalni odlasci Ramosa i Varana, s obzirom na to da je Militao sve redovniji u zadnjoj liniji Madriđana. Junajted je pokazao inicijativu da dovede Francuza, ali na drugoj strani je i PSŽ koji je ozbiljnije zagrizao i spreman je da plati veću cifru, pa možda nije realno očekivati novog centralnog beka ovo leto na “Old trafordu”.

S druge strane, transfer koji je zavrteo ringišpil jeste potencijalni dolazak, ni manje ni više, nego Jana Oblaka u crveni deo Mančestera. Do pre nekoliko nedelja, delovalo je da je Henderson definitivno izbor broj jedan, dok u poslednjim utakmicama Solskjer ponovo nije dao šansu De Hei. Ovo je pomutilo um svim pristalicama “đavola” i nagovestilo da nijedan od dvojice čuvara mreže nije siguran. Ceo ovaj vrtlog, dodatno je uzburkao golman Atletika svojom izjavom: “Ni ja, ni klub ne znamo šta će biti u budućnosti. To će zavisiti od mnogo faktora”, rekao je član šampiona Španije. Do tada, delovalo je da je nedodirljiv.

Bilo kako bilo, iako je ekipa Junajteda sastavljena od prilično dobrih i kvalitetnih igrača, pokazala mnogo duha protekle sezone, reči njihovog trenera mogu najbolje posvedočiti o prethodnom periodu: “Ne, ovo nije bila dobra sezona, naravno. Jedan udarac u fudbalu nekada može definisati neku sezonu kao dobru ili uspešnu, a ovo je bio loš udarac”. Kada se podvuče crta, situacija je daleko od idealne, navijači su nezadovoljni porodicom Glejzer i njihovim rukovodstvom, menadžeru se klupa uopšte ne klima i ne dovodi se u razmatranje njegov odlazak iako je možda upravo to grm u kom leži zec, Vudvord je na izlaznim vratima, a titula nema. Možda leto donese neka nova rešenja, da na kraju naredne sezone “đavoli” mogu da kažu: “Vau, to je sjajno”. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke