Zinčenko: "Ako me pozovu, otišao bih u Ukrajinu da se borim"

Autor: Mladen Heleta
petak 05.04.2024.
21:15
Izvor: Sportske.net

Emotivan intrervju Ukrajinca.

EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Povezane vesti

Fudbaler Arsenala Oleksandar Zinčenko izjavio je danas da će napustiti Premijer ligu i otići u Ukrajinu da se bori za svoju zemlju, koja ratuje sa Rusijom, ukoliko bi ga pozvali.

"Mislim da je odgovor jasan. Otišao bih da se borim", odgovorio je Zinčenko na pitanje britanskog novinara (BBC) o mogućem pozivu da se bori za svoju zemlju.

Ukrajinac je dodao da su mu drugari iz škole na ratištu trenutno.

"Teško je shvatiti da smo do nedavno bili u istoj školi, igrali se na fudbalskom terenu, a sada moraju da brane našu zemlju. Iskreno, teško je to prihvatiti, ali ne mogu da odustanu", rekao je Ukrajinac.

Defanzivac Arsenala je rekao da je do sada donirao oko 1,16 miliona funti za pomoć ljudima u svojoj zemlji od početka rata 2022. godine.

"Znam da če neki ljudi pomisliti da mi je mnogo lakše da budem ovde u Londonu, nego u Ukrajini. Stvarno se nadam da će se rat uskoro završiti", izjavio je Zinčenko.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ove nedelje zakon kojim se snižava strosna granica za mobilizaciju sa 27 na 25 godina, saopštio je ukrajinski parlament na svom sajtu.

Mobilizacija je i do sada bila tačka spora u naciji iscrpljenoj dvogodišnjim ratom sa Rusijom koji je rezultirao ogromnim gubicima. Zelenski je u decembru izjavio da vojska želi da mobiliše još pola miliona ljudi.

Fudbaler Aresnala koji je karijeru započeo u ruskom klubu Ufa, rekao je da više nije u kontaktu sa prijateljima ili bivšim saigračima koji su u Rusiji.

"Od invazije vrlo malo njih mi je poslalo poruke, i ne mogu da ih krivim za to jer to nije njihova krivica", rekao je Zinčenko.

Ukrajinac je rekao da ne bi mogao da kaže prijateljima u Rusiji da organizuju demonstracije jer bi zbog toga mogli da budu zatvoreni. Dodao je da je ovaj rat pokazao da Ukrajinci i Rusi neće moći više nikada da budu prijatelji.

"Nikada nećemo zaboraviti šta su nam uradili, šta su uradili našem narodu. I to je ono što ću učiti svoju decu. I moja deca svoju decu. Ovo je neprihvatljivo", zaključio je Ukrajinac.

Ove sezone, Zinčenko je zabeležio jedan gol i dve asistencije za Arsenal na 23 nastupa u Premijer ligi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke