Znate li šta je “Stadin” derbi”?

Autor: Aleksandar Golubović
sreda 22.09.2021.
14:30
Izvor: Sportske.net

Najbitniji meč u prestonici, a i šire...

Povezane vesti

Malo ljudi je čulo za ovu utakmicu, pre svega zbog imena, “Stadin”.

Jer, u pitanju je stara reč, jedna vrsta slenga kako stanovnici finske prestonice nazivaju svog grad. Derbi Helsinikja je manje poznat jer je vremenom HJK izrastao u dominantni klub u domaćem šampionatu, eto ove sezone se vratio posle šest godina u grupnu fazu LE. Manje se zna da su igrali i grupnu Fazu Lige šampiona, šokiral su u kvalifikacijama francuski mec i te jeseni od Benfike uzeli četiri boda u dba meča, a odoleli su i protiv nemačkog šampiona Kajzerslauterna.

To su bila zvezdana vremena, "Klub" kako sebe zovu jer smatraju da postoji samo jedan pravi u Finskoj, oni sami, je nagradio sebe novim stadionom na početku veka, a u ovom stoleću se nije puno toga promenilo, u 20 godina 11 naslova, najtrofejniji su sa 30 titula prvaka.

A opet, nešto im je nedostajalo, gradski derbi.

Ko je druga strana u ovom rivalstvu?

HIFK je izvorno klub švedske manjine u Finskoj, mada jasno, ima i Finaca koji za njega navijaju. Uglavnom je vezan za srednju klasu u prestonici, nema navijače izvan glavnog grada, a derbi koji je nekada, iako amaterski bio žestok nije igran od 1972. do 2015. Tada je egzil "Ponosa grada" kako sebe nazivaju navijači manjeg kluba uspeo da se vrati u elitu, ali i dobije pravo da zaigra na Bolt Areni. Vratila su se vremena derbija, "Crveni" su uspeli da 2016. dobiju šampiona i sebi pribave laskavi status "Stadin herruus" odnosno "Vlasnika Helsinkija", makar na nekoliko meseci.

Finci jasno nisu baš, ili nisu bili do uspeha reprezentacije strastveni kada je u pitanju fudbal, ali ovaj meč je više od igre. Naime, od kada se HIFK vratio u elitu, stadion je krcat u svakom derbiju, rasprodati je svih 10 700 ulaznica.

HIFK je sportsko društvo, njihovi navijači su primarno vezani za hokej koji je i najpopularniji. Manje od 10% Finaca navija u fudbalu za "Crvene", dok je Helsinki najpopularniji klub u zemlji, oko četvrtina Finaca navija za "Plave".

HIFK je osvajao titule pre rata, bio bolji klub, na kraju krajeva najbolji strelac derbija je Holger Salin, on je dao 15 golova Helsinkiju, a stradao je tokom Drugog Svetskog Rata koji je Finska provela boreći se protiv SSSR za svoje istočne granice...

Recimo i to da se posle povratka HIFK nije dugo zadržao, samo tri godine u eliti, ispali su, ali se i odmah vratili. Uspeli su da prošle godine u šampionatu pobede 4:3 u strašnom meču u kome su bili prežaljeni pre početka jer su najboljeg igrača Luisa Enrikea prodali danskom Vejleu.  Ipak, i pored toga što je Helsinki šutnuo tridesetak puta na gol, "Crveni" su slavili, šest udaraca četiri gola i pobeda u nadoknadi, gde ćete slađi trijumf.

Naravno, mesec dana posle toga se Helsinki revanširao, pa dobio dva meča u kupu i ove sezone slavio u prvom delu prvenstva. Ništa se nije promenilo HJK je u Evropi, možda su umorniji, vode na tabeli, ali HIFK je na pozicijama koje vode u plej of.

To i nije za njih toliko bitno koliko derbi. Verovali ili ne, Helsinki ima samo pobedu više, onu iz prvog dela šampionata, odigrano je računajući sva takmičenja 147 mečeva. Rezultat je 58 prema 57 za "Plave", jasno, do ispadanja 1972. HIFK je bio uspešniji, Helsinki je do tada osvojio 10 titula, ali je gubio relativno redovno od finansijski moćnijeg rivala. Ali, to je daleka prošlost, ovde motivacija nije potrebna, šampion je veliki favorit.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke