Žoze, izgleda da smo svi idioti…

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 29.10.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

Portugalski stručnjak na udaru zbog isključenja, ali ne zbog ispada, već zbog već viđenog tajminga…

EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Povezane vesti

Turbulentan početak Romine sezone izazvao je brojne spekulacije o sudbini trenera Žozea Murinja. “Vučica” je sezonu otpočela sa tri poraza, a ako trijumf Milana u Rimu nije predstavljalo veliko iznenađenje, problem je nastao zbog neočekivanog remija na domaćem terenu sa Salernitanom, te poraza u Veroni. Reakcija ekipe u narednom meču bila je strahovita, Empoli je kući ispraćen sa čak sedam golova u sopstvenoj mreži, a nakon toga poražen je i Šerif na gostovanju u Moldaviji. Remi sa Torinom nije bio problem, ali jeste ubedljiv poraz u Đenovi kada je novajlija u Seriji A slavio sa 4:1.

Upravo u tom trenutku mnogi su pomislili da bi Murinjo mogao da se rastane od Rome, uprava kluba je mudro ćutala i sačekala bez obzira na najavu Portugalca da bi koliko sutra mogao u Saudijsku Arabiju, a strpljenje vrhuške kluba donelo je niz od četiri uzastopne pobede sa samo jednim primljenim golom. Frosinone, te Servet u Evropi, zatim i Kaljari na Sardiniji, da bi u poslednjem odigranom kolu italijanske Serije A pala i Monca posle mnogo drame. Gosti su veći deo meča proveli sa igračem manje posle isključenja D’Ambrozija, ali ni ta činjenica nije mnogo olakšala posao “vučici”.

Radost navijačima u Rimu doneo je Stefan El Šaravi koji se najbolje snašao u kaznenom prostoru rivala i zatresao mrežu u 90. minutu susreta. Ipak, utakmica će biti upamćena po još nečemu što se dogodilo van terena. Murinjo je burno proslavio pobedonosni pogodak i to na kolenima, ali emocije su ga ponele, pa je u praktično poslednjim trenucima meča zaradio direktan crveni karton. Rugao se Rafaelu Paladinu nazivajući ga plačljivcem, a “isprozivao” je i Papua Gomeza nakon što je ovaj rekao da o Murinjo ne zna mnogo, osim da ga je pobedio u finalu Lige Evrope.

“Gomez nije ni igrao u finalu Lige Evrope, igrao je protiv Juventusa pre nego što je testiran pozitivno na anti-doping testu. Ali, ne bih baš da uzimam sirup za kašalj kao on inače bih mogao da budem u problemu”, “pecnuo” je Murinjo Argentinca posle meča sa Moncom aludirajući na tvrdnje iskusnog fudbalera da nije uzimao doping, već sirup protiv kašlja.

Italijanskim novinarima nije trebalo mnogo da “saberu dva i dva” i uvide potencijalni razlog zbog kojeg je Murinjo uopšte i ušao u raspravu sa klupom Monce zbog koje je i dobio suspenziju za naredni meč. Naime, Roma će posle evropske utakmice sa Slavijom odigrati u Milanu prvenstveni meč 10. kola italijanske Serije A sa Interom u nedelju od 18 časova. Murinjov izostanak na klupi protiv kluba za kojeg ga još uvek vezuju emocije ne bi bio tako sumnjiv da se događa prvi put. Početkom oktobra prošle godine, portugalski trener je takođe preskočio duel sa “neroazurima” nakon što je zaradio isključenje u porazu od Atalante pre toga.

Tada je i postala viralna njegova fotografija u klupsku autobusu Rome parkiranom na parkingu stadiona Đuzepe Meaca kako pomno prati utakmicu u društvu jednog od saradnika.

Govoreći za italijanske medije, Murinjo je, čini se, ciljano stavio veliki teret na leđa Simonea Inzagija istakavši da bi Inter sa ovim igračima prilično lako trebalo da osvoji Seriju sa 20 bodova više od drugoplasiranog.

“Mi nismo Inter, ne možemo da menjamo igrače za Ligu šampiona. Ne možemo, teško je, ali uvek nalazimo rešenja. Na klupi imam pet deteta, ne možemo da napravimo razliku sa klupe”, smatra Murinjo koji je izneo neke teške reči na optužbe da namerno propušta utakmice sa Interom. 

“Mnogi idioti govore stvari koje samo idioti govore. Još je idiotskije što tako nešto dolazi iz fudbalskog sveta. Ja sam trener Rome, želim da budem sa ekipom, ali nažalost protiv Monce se dogodilo to što se dogodilo. Jedino čega se kajem je to što neću moći da budem sa mojim igračima. Ne znam da li sam zaslužio crveni karton ili ne, ali aršin mora biti isti za sve. Viđao sam kako drugi treneri rade isto što i ja, čak i gore stvari bez kazni, ali sa mnom je uvek ista priča”, jadao se jedan od najvećih živih trenera na svetu.

Kakva je Murinjova statistika protiv kluba u kojem je proveo, kako tvrdi, najbolje trenerske godine u svom životu?

Za one koji su skloni pričama o zakulisnim radnjama, indikativne. Portugalac je do sada pet puta nastupao protiv bivšeg kluba i zabeležio je četiri prilično laka poraza i samo jednu pobedu. Pogađate, bilo je to upravo 1. oktobra prošle godine u Milanu kada je trofejni stručnjak odrađivao kaznu na parkingu Meace. Treba biti pošten i reći da “neroazuri” u poslednjih nekoliko godina predstavljaju jednu od dve najjače ekipe u Italiji, dok je sastav Rome u prethodne dve sezone pod Murinjom ipak daleko od Lige šampiona.

Što se ekipe Simonea Inzagija tiče, sve funkcioniše perfektno za ovaj deo sezone.

Mnogi su očekivali određeni pad u igri vicešampiona Evrope posle finala sa Mančester sitijem, pa i odlaska Andrea Onane, međutim dogodilo se to da klub iz Lombardije beleži još bolje rezultate u domaćem šampionatu nego početkom prošle sezone. Inter je na startu vezao pet uzastopnih pobeda u Seriji A, a posebno su navijači bili oduševljeni zbog “pokera” u mreži uvek neugodne Fiorentine i “petarde” u gradskom derbiju kada je ljuti rival Milan stradao sa čak 5:1. Remi sa Real Sosijedadom u Ligi šampiona nije pokvario raspoloženje, kao ni momenat inspiracije Domenika Berardija koji je po ko zna koji put na Meaci srušio Inter sa Sasuolom. “Neroazuri” su novi sjajan niz nastavili ubedljivim trijumfom u Salernitani, usledio je remi sa Bolonjom uz laku pobedu u Torinu. Stvari u Ligi šampiona polako postaju jasne, Inter ne bi trebalo da brine u vezi prolaska u drugu rundu najelitnijeg evropskog takmičenja, dok će u Seriji A, čini se, voditi trku za šampionsku titulu zajedno sa Milanom i Juventusom.

Rominu utakmicu će, umesto Žozea Murinja, voditi mladi Salvatore Foti u kojeg Portugalac ima puno poverenje jer je već odrađivao isti zadatak i to sa uspehom, nedavno u trijumfu nad Šerifom u Moldaviji gde je takođe menjao svog šefa. Rimska ekipu pre Intera očekuje i duel sa praškom Slavijom u okviru trećeg kola grupne faze Lige Evrope čiji ćete ishod već znati dok čitate ove redove, pa će biti od značaja i kakav će tim na teren poslati Murinjo. Tačnije, hoće li odmarati neke od bitnijih igrača.

Ishode u nekim prethodnim mečevima Intera i Rome nije bilo teško predvideti jer je klub iz Lombardije otkako je Murinjo došao u Večni grad mahom lako pobeđivao. Ono što treba istaći jeste da Romi nije nepoznata pobeda u gostima nad ovim rivalom, a utakmice su neretko obilovale golovima kojih je u Italiji generalno sve više, pa Serija A polako gubi epitet “defanzivne” lige.

Žoze Murinjo je svaki put protiv Intera u Milanu dobio ogromne ovacije navijača, nema sumnje da bi se to dogodilo i ovoga puta, ali na to će morati da sačeka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke